ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2016: Ελεύθερη πτώση στα παιδαγωγικά, στα ύψη η Ιατρική

Βάσεις 2016: Ελεύθερη πτώση στα παιδαγωγικά, στα ύψη η Ιατρική
Χαμηλές θα είναι φέτος οι... πτήσεις των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Φέτος οι βάσεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε πτωτική τροχιά, με την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις παιδαγωγικές σχολές, σε αντίθεση με την Ιατρική, η οποία φαίνεται να επιστρέφει στα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ετών. Σε μέτρια επίπεδα θα κινηθούν οι βάσεις στις οικονομικές σχολές, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ενώ χωρίς πολλές εκπλήξεις αναμένονται τα επιστημονικά πεδία που αφορούν τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές σχολές.

Σταθερές με μικρή άνοδο οι Νομικές, αλλά και άλλες υψηλόβαθμες σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών, όπως η Ψυχολογία και οι σχολές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ μικρή άνοδος θα παρουσιαστεί και στις αγαπημένες επιλογές των υποψηφίων στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, όπως οι σχολές Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές της Περιφέρειας θα σημειώσουν επίσης πτώση, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι υποψήφιοι επιλέγουν σχολές στην πόλη κατοικίας τους, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

Χαμηλές θα είναι οι... πτήσεις και για τις σχολές των ΤΕΙ, κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού μαθητών που έγραψε κάτω από τη βάση σε μαθήματα βαρύτητας. Σταθερά ή με άνοδο θα παραμείνουν τα ΤΕΙ ανθρωπιστικών σπουδών, ενώ μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα τμήματα που αφορούν επιστήμες Υγείας.

Που θα κυμανθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικές σπουδές

Σταθερά πάνω από τα 18.000 μόρια θα παραμείνει η Νομική, στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι. Στο συγκεκριμένο πεδίο όλες οι σχολές αναμένεται να διατηρήσουν ή να αυξήσουν λίγο τα μόρια εισαγωγής.

2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Οι πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να κερδίσουν λίγο από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών με τα μόρια εισαγωγής να αυξάνονται. Οι περισσότερες σχολές αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια ενώ για σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ η βάση θα ξεπεράσει τα 18.600 μόρια. Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα, ενώ πτώση που μπορεί να ξεπεράσει και τα 500 μόρια αναμένεται στα ΤΕΙ.

3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστήμες Υγείας

Στο βάθρο των 19.000 μορίων επανέρχονται οι ιατρικές σχολές, ενώ ανοδική πορεία αναμένεται να καταγράψουν και οι υπόλοιπες σχολές του συγκεκριμένου πεδίου όπως η Βιολογία, η Κτηνιατρική, η φαρμακευτική, ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής.

4ο επιστημονικό πεδίο-Παιδαγωγικές Σχολές

Χτύπημα κάτω από τη... βάση θα δεχθούν οι παιδαγωγικές σχολές , με κάποιες εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω του 10. Η κατακόρυφη πτώση των βάσεων θα είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα σε ένα επιστημονικό πεδίο που φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει τις περίπου 2000 θέσεις εισακτέων (μόνο στα παιδαγωγικά) γεγονός που θα αφήσει τα αμφιθέατρα αυτών των σχολών άδεια.

5ο επιστημονικό πεδίο

Πτώση από 100 έως 600 μόρια αναμένεται στις οικονομικές σχολές, ακόμη και σε περιζήτητα τμήματα. Ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν ορισμένα ΤΕΙ, με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμη και τα 800 μόρια.