Οι «ρίζες» της Αποκριάς και ο μύθος του θεού Διονύσου
Στον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού, του γλεντιού και της χαράς, έχει τις «ρίζες» της η γιορτή της Αποκριάς.
Σύμφωνα με τον μύθο ο Διόνυσος γεννήθηκε δύο φορές. Την πρώτη από τη θνητή Σεμέλη, ως καρπός της συνεύρεσής της με τον θεό Δία.
Όμως ο Δίας, τη σκότωσε ρίχνοντας της έναν κεραυνό. Έπειτα ο Δίας πήρε το βρέφος και το έραψε στον μηρό του, απ΄ όπου ο Διόνυσος γεννήθηκε για δεύτερη φορά με εξολοκλήρου θεϊκή υπόσταση. Τότε, όμως, μπήκε στο στόχαστρο από την Ήρα.
Κυνηγημένος, ο Διόνυσος και υπό τη φροντίδα της αδελφής της Σεμέλης και θείας του Ινώς, διέτρεξε Ελλάδα και Ανατολή και όταν κάποτε θέλησε να επιστρέψει στον τόπο του έγινε δεκτός ως ξένος.
Φορούσε μια μάσκα και βύθιζε στην έκσταση όσους τον συναντούσαν. Κατά τη διάρκεια της λατρείας, που απευθυνόταν στη θεϊκή του φύση προσπαθούσε να αποκαλύψει τον άλλο εαυτό του, τον ξένο, που έκρυβε μέσα του.
Έτσι, ο Διόνυσος εξαφάνιζε μεταμορφωνόταν σαν γυναίκα ή «άνθρωπο-ζώο» με αναφορά τους Σατύρους ή και σαν «ζωντανό-νεκρό» και σαν «ελεύθερος πολίτης-σκλάβος».
Ο διονυσιασμός ταξίδεψε ανά τους αιώνες συντηρώντας τους πολλούς και διαφορετικούς μύθους τού -έτσι κι αλλιώς ποικιλοτρόπως- ενδεδυμένου θεού, που κληροδότησε ως βασικό αξεσουάρ του γιορτασμού του τη μάσκα.