Αποχώρησαν από το Σύνταγμα οι αγρότες - Αύριο οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Αναχώρησαν, λίγο πριν τις 11 το πρωί, οι αγρότες που διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος, έχοντας δώσει το δυναμικό παρών στο χθεσινό συλλαλητήριο.
Οι ίδιοι μέσα από τις δηλώσεις τους τονίζουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται και πλέον επιστρέφουν στα μπλόκα, όπου θα αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Ορισμένοι επέμεναν να παραμείνει το σύνολο των αγροτών στο Σύνταγμα και να μην παρθεί η απόφαση της επιστροφής, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό αποφάσισε να αποχωρήσει από το κέντρο της Αθήνας.
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».
Μαρινάκης για αγρότες: Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια
«Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, προφανώς είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς να κάνουμε ακόμη περισσότερα, θεωρώ ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του.
Mεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «βλέπω μια πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν γίνει και συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε το ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και για τα λιπάσματα, μείωσε τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισεκ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες και τώρα προχωρά σε δίκαιες παροχές. «Το 2016, λοιπόν, καταργήθηκε ο μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ΕΦΚ και από τότε μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα. Για τρίτη χρονιά δίνεται προσωρινά, 82 εκατ. ευρώ είναι το δημοσιονομικό κόστος και στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί λογικό αίτημα και έχει υποσχεθεί ότι για το 2025 και μετά ξεκινά η συζήτηση με τη συμμετοχή των αγροτών, να γίνει με δικαιότερο και μόνιμο τρόπο» ανέφερε.
Παράθυρο για νέα μέτρα τον Ιούνιο ή στη ΔΕΘ
Κυβερνητικά στελέχη στέλνουν όμως ένα πλάγιο μήνυμα στους αγρότες που βρίσκονται ετοιμοπόλεμοι πάνω στα τρακτέρ. Διαμηνύουν πως υπάρχει μια «θετική πρόθεση» από την Κυβέρνηση να γίνει κάτι καλύτερο και για το αγροτικό πετρέλαιο, που αποτελεί το βασικότερο αίτημα των αγροτών.
Αυτό που λένε στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι πως μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Δείχνουν προς τον Ιούνιο και τονίζουν πως αν υπάρξει χώρος ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση θα εξετάσει και αυτό το αίτημά τους.
Υπενθυμίζουν μάλιστα πως αυτό το είπε κεκλεισμένων των θυρών και ο πρωθυπουργός στους 15 εκπροσώπους των μπλόκων, οι οποίοι βρέθηκαν πριν μία εβδομάδα στο Μαξίμου.
Ο Ιούνιος βέβαια σαν χρονικό ορόσημο δεν είναι καθόλου τυχαίος: Αφενός δίνει έναν άμεσο ορίζοντα στους αγρότες, αφετέρου είναι πριν τις ευρωεκλογές…
Γαλάζια στελέχη με απόλυτη γνώση του δημοσιονομικού περιθωρίου έλεγαν όμως στο CNN Greece πως περισσότερο πιθανό είναι να ακούσουμε κάτι νεότερο για το ζήτημα από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και πως αν δινόταν κάτι στους αγρότες στα όρια του προϋπολογισμού τώρα, τότε οι απαιτήσεις δεν θα σταματούσαν πουθενά, από κάθε κοινωνική ομάδα.