ΕΛΛΑΔΑ

Απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ: Ο ιδιωτικός τομέας αποκτά ανταγωνιστή

Υπουργείο Υγείας

Στους επόμενους 8 μήνες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα γνωρίζει με ακρίβεια, πώς προχωράει το εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων και εάν έχει μέλλον, όπως τόνισαν σήμερα, στην επίσημη αναλυτική παρουσίαση, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με την εν λόγω μεταρρύθμιση, ο πολίτης θα μπορεί με ελεύθερη επιλογή γιατρού και κλινικής στο δημόσιο σύστημα υγείας, να πραγματοποιήσει το χειρουργείο που τον ενδιαφέρει και μάλιστα σε σύντομο σχετικό διάστημα. Δηλαδή η διαδικασία θα ξεκινήσει ανάποδα από τη λίστα των χειρουργείων- που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2024- όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας: προτεραιότητα στα απογευματινά χειρουργεία, θα έχουν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγάλη αναμονή. Και ήδη η πανδημία του COVID-19, δημιούργησε σημαντικές αναμονές.

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ το κόστος τους

Ο υπουργός Υγείας πάντως τόνισε, ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, φέρει την σφραγίδα του υυφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους, για τον οποίο μίλησε με κολακευτικά λόγια.

Σήμερα 102.000 περιστατικά αναμένουν για να πραγματοποιήσουν ένα χειρουργείο, ενώ 58.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα, περιμένουν πάνω από 4 μήνες- εκτός από τα ογκολογικά και τα πολύ επείγοντα, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αναμονές, καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε σήμερα, ότι είναι απαράδεκτο να αναμένει ένας πολίτης να χειρουργηθεί, πάνω από 12 μήνες.

Διαφάνεια & καλύτερα οικονομικά

Στόχος της ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι αφενός να υπάρξει διαφάνεια στις επεμβάσεις- δεν νομιμοπούμε το φακελάκι, αυτό θα το κυνηγάμε, τόνισε ο υπουργός- αφετέρου, οι επαγγελματίες υγείας να αποκτήσουν νόμιμα επιπλέον έσοδα αλλά και να στηριχθεί το σύστημα. Το αγαπάμε το ΕΣΥ, το φροντίζουμε, γι’ αυτό το εμπιστευόμαστε, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Και καθώς όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ενισχυθούν τα οικονομικά των επαγγελματιών υγείας, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, αποτελεί μία σημαντική κίνηση. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ο ΕΝΦΙΑ κοστίζει στους Έλληνες 2,6 δισ ευρώ, για να αυξήσουμε τα οικονομικά των υγειονομικών επομένως, θα χρειαζόμασταν ένα ακόμη αντίστοιχο ποσό, αφού οι μισθοί όλων των επαγγελματιών υγείας, αγγίζουν τα 3 δισ ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το κόστος της επέμβασης

Το κόστος για μία επέμβαση θα κυμαίνεται μεταξύ 300 ευρώ, για μία πολύ μικρή και απλή επέμβαση όπως καταρράκτης, έως 2.000 ευρώ για μία βαριά επέμβαση. Στα ποσά αυτά, περιλαμβάνονται οι πληρωμές όλων των ειδικοτήτων- και του αναισθησιολόγου- καθώς και των νοσηλευτών.

Για πρώτη φορά, ο ιδιωτικός τομέας θα αποκτήσει ένα δυνατό ανταγωνιστή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή είναι πολύ ελκυστική διέξοδος για έναν πολίτη που θέλει να χειρουργηθεί άμεσα.

Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα, είναι εάν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος – γιατροί και νοσηλευτές- θα αγκαλιάσουν τη μεταρρύθμιση, με αποτέλεσμα να προχωρήσει. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης, επεσήμανε, ότι «ανησυχώ για τη μεταρρύθμιση αυτή, για την ακρίβεια ενδιαφέρομαι, αλλά όπως κάθε μεταρρύθμιση, θέλει χρόνο και έχει το ρίσκο της».

Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκε και στον προκάτοχό του πριν 23 χρόνια, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε τονίσει τότε, ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα δουλέψουν. Στη συνέχεια. το θέμα επανέφεραν ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα, αντίστοιχα υπουργός και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση σε άλλα υγειονομικά συστήματα, ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε δύο παραδείγματα: Της Σουηδίας, όπου η αναμονή για χειρουργείο είναι περίπου 50 ημέρες, και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής είναι πάνω από 12 μήνες και περιμένουν 7,6 εκατ. πολίτες.

Οι πιο συχνές επεμβάσεις που βρίσκονται στις Λίστες Χειρουργείου

Σύμφωνα με την ανάλυση του Υπουργείου Υγείας, οι βασικές κατηγορίες επέμβασης που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 50% των επεμβάσεων σε αναμονή στη χώρα συγκεντρώνεται στις παρακάτω 7 κατηγορίες.

Α/Α Είδος Επέμβασης % επί του Συνόλου

Επέμβαση Καταρράκτη 18%

Αρθροπλαστική Γόνατος 9%

Χολοκυστεκτομή 7%

Επέμβαση Αφαίρεσης κρυσταλλοειδούς φακού 5%

Αρθροπλαστική Ισχίου 5%

Βουβωνοκήλη 4%

Αμυγδαλεκτομή 3%

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών της Λίστας χειρουργείου, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του Ε.Σ.Υ. Να σημειώσουμε επίσης, ότι έχουν εξασφαλιστεί 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χειρουργεία που θα γίνουν δωρεάν ανέρχονται σε 50.000.

Η ιστορία της λίστας χειρουργείων

Μέχρι το 2017 δεν υπήρχε Λίστα Χειρουργείου στην Ελλάδα, όταν και θεσμοθετήθηκε, με σκοπό την καταγραφή και παρακολούθηση των πολιτών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Η λειτουργία όμως της Λίστας Χειρουργείου δεν έχει αποδώσει για τρεις βασικούς λόγους, σύμφωνα με την ηγεσία του υπ. Υγείας:

  • Έλλειψη προτυποποιημένης διαδικασίας συντήρησης
  • Απουσία δυνατότητας συνεχούς παρακολούθησης
  • Απουσία διασύνδεσης της Λίστας Χειρουργείου με τις υπόλοιπες διαδικασίες του Νοσοκομείου (π.χ. πραγματοποιθέντα χειρουργεία)

Μέχρι και τον μήνα Ιούνιο του 2023 υπήρχαν 120.000 πολίτες εγγεγραμμένοι στην Λίστα Χειρουργείου σύμφωνα με τα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης