ΕΛΛΑΔΑ

«Πυρετός» σε Μαξίμου και αγροτικά μπλόκα: Τα μηνύματα της κυβέρνησης 48 ώρες πριν τη συνάντηση

Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Λάρισα ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα 48ωρο πριν τη συνάντηση της Τρίτης (13/02) όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις, διαμηνύοντας πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού» και πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μειωθεί το κόστος της παραγωγής. Την ίδια ώρα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εξέφρασε από την πλευρά του την πεποίθηση ότι ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει σε συμφωνία.

Παράλληλα, τρόπους προκειμένου να δοθεί νωρίτερα στους αγρότες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο μελετά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βγει «λευκός καπνός» από την κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης, εξετάζοντας ένα νέο «μίνι» πακέτο ενισχύσεων, χωρίς να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά της χώρας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί.

Μητσοτάκης: «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για την ενίσχυση των αγροτών»

Όπως επεσήμανε στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των αγροτών, τονίζοντας πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν».

«Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί» πρόσθεσε.

Προϋπόθεση διαλόγου οι ανοιχτοί δρόμοι

Όπως έκανε ξεκάθαρο, όμως «δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα».

Εξηγώντας, τόνισε ότι «υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%».

«Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ»

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διαχείριση της αύξησης του κόστους παραγωγής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025.

Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ».

«Να επισημάνω πάντως το εξής: Η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα» συμπλήρωσε.

«Και γι’αυτο θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» όπως σημείωσε.

«Το μέρισμα από την καλή πορεία της οικονομίας πρέπει να πηγαίνει σε όλους» εξήγησε.

Ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Μαρινάκης: Με καλόπιστο διάλογο μπορούμε να συμφωνήσουμε

Στα μέτρα στήριξης των αγροτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί και στη συνάντηση της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στην εφημερίδα Real News επανέλαβε πως διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν γίνεται και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει σε συμφωνία.

«Ανοιχτός διάλογος με κλειστούς δρόμους, δεν γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλουμε να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών στους δρόμους και τις εθνικές οδούς. Εκτιμώ ότι τελικά με καλόπιστο διάλογο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά σε όλα αυτά τα ζητήματα που προανέφερα και στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε», τόνισε χαρακτηριτικά.

Για το αν εξετάζονται περαιτέρω μέτρα στήριξης από εκείνα που ήδη ανακοινώθηκαν, απάντησε:

«Ξέρουμε όλοι ότι το επάγγελμα του αγρότη είναι δύσκολο. Από την πρώτη της θητεία αυτή η κυβέρνηση στήριξε με πολλές παρεμβάσεις τον αγροτικό κόσμο και έδωσε σημαντικές ελαφρύνσεις και ισχυρά κίνητρα. Μειώσαμε τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, και παρά την ενεργειακή κρίση απορροφήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων του αγροτικού ρεύματος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συνέχιση για τρίτη χρονιά του μέτρου της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο το 2024 και 5 επιπλέον μέτρα για την άμεση μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 10% και τη μεσοπρόθεσμη μείωση του ενεργειακού κόστους τουλάχιστον 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές. Εμείς, ξέρετε, δεν ανεβήκαμε σε τρακτέρ, αλλά προσπαθούμε να στηρίξουμε έμπρακτα τους αγρότες. Από κει και πέρα, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα. Αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγρότες για την διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, στο πλαίσιο της συμμαχίας που έχει, με ελληνική πρωτοβουλία, αναπτυχθεί, με τις 9 χώρες του Νότου της ΕΕ στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα».

«Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι ακούει τους πολίτες και τα αιτήματά τους, όχι μόνο των αγροτών, αλλά όλων των επαγγελματικών ομάδων και προσπαθεί να δίνει βιώσιμες λύσεις. Ένας πολιτικός που πιστεύει στον εποικοδομητικό διάλογο», απάντησε ο κ. Μαρινάκης στην ερώτηση για το τι αναμένει από την συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης.

«Η κυβέρνηση έχει μιλήσει ξεκάθαρα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που δεν μπορούμε να υπερβούμε. Υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, τα οποία έχουν υποβληθεί κατά καιρούς, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις για τις οποίες κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του ΕΦΚ για το πετρέλαιο και άλλα σοβαρά αιτήματα, αναφορικά με την ΚΑΠ, στα οποία μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος».

Xατζηδάκης: Να μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα

Αισιόδοξος για το ραντεβού που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εκπροσώπους των αγροτών την Τρίτη εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Απέναντι στους αγρότες, ανεξαρτήτως των κομμάτων, όλοι τρέφουμε μία συμπάθεια. Αισθανόμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς και τα προβλήματά τους και τα καταννοούμε. Φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι κατανοούν ότι υπάρχουν κάποια όρια. Εμείς εξαντλούμε τα περιθώρια και για αυτό ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα καύσιμα θα επιστραφεί. Αυτό είναι πάνω από 80 εκ. κόστος για το δημόσιο. Από εδώ και πέρα, μελετούμε με ποιον τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί αυτό», τόνισε.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να δούμε τη δομή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι μαζί να δούμε θέματα λειτουργίας των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών, που πάνε τα χρήματα που παίρνουμε από την Ε.Ε. Πρέπει να μιλήσουμε και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στον αγροτικό τομέα για να έχουν ένα μόνιμο και βιώσιμο εισόδημα».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το ραντεβού της Τρίτης μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αγροτών, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Οι ίδιοι θα καταλάβουν την καλή διάθεση της κυβέρνησης. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μαζί τους. Πιστεύουμε στον ανοικτό διάλογο με ανοικτούς δρόμους. Αν ακολουθήσουν και οι ίδιοι μία μετριοπαθή γραμμή, όπως ακολουθεί και η κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να βρούμε ένα αποτέλεσμα. Ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες».

Υπόμνημα με αιτήματα έδωσαν στη Ν. Κεραμέως οι αγρότες των Γρεβενών

Στο μεταξύ, υπόμνημα με τα αιτήματά τους έδωσαν στην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου των Γρεβενών, κατά την διάρκεια εκδήλωσης κοπής πίτας της ΝΔ Γρεβενών.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών ζήτησε την προσοχή της κυβέρνησης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την συνολική οικονομική και κοινωνική στήριξη της ΠΕ Γρεβενών η οποία, όπως επεσήμαναν, «φθίνει δημογραφικά, ερημώνει πληθυσμιακά και όσο περνά ο καιρός πτωχαίνει οικονομικά».

Οι αγρότες περίμεναν την υπουργό με παραταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Γρεβενών, όπου θα πραγματοποιείτο η εκδήλωση της ΝΟΔΕ Γρεβενών της ΝΔ.

Η κ. Κεραμέως υποσχέθηκε ότι «θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό τα ιδιαίτερα αιτήματα των αγροτών της περιοχής» και υπενθύμισε ότι «εκκρεμεί η συνάντηση της 15μελούς αντιπροσωπείας τους στο Μαξίμου» ενώ τόνισε ότι «υπάρχει θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης για την λύση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα».

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Πιέζουν για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Από την πλευρά τους, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα τηρώντας στάση αναμονής, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματά τους.

Νωρίτερα, προχώρησαν σε 8ωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και στα δύο ρεύματα, στα Νέα Μουδανιά, κλιμακώνοντας για πρώτη φορά τις κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση μοίρασαν βαζάκια με ελιές στους οδηγούς. Στο μεταξύ, αγρότες της Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως αύριο Δευτέρα θα μπουν με τα τρακτέρ στον Πολύγυρο.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναμονή αλλά και σε εγρήγορση, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις. Οι αγρότες πιέζουν για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ζητώντας αποζημιώσεις και επιδοτήσεις για την ακαρπία της ελιάς.

«Ευελπιστούμε ότι θα αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας μέσα από ένα θετικό αποτέλεσμα που θα βγει από τη σύσκεψη που θα έχουν οι εκπρόσωποί μας την Τρίτη με τον πρωθυπουργό» ανέφερε ο Μάνος Θωμάς, μέλος συντονιστικής επιτροπής αγροτών Καστοριάς.

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς ήρθε μια θεομηνία Daniel για να φέρει στην επιφάνεια παθογένειες τόσων ετών», τόνισε ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Πλατυκάμπου.

Τέλος, διαμαρτυρία μπροστά στον Λευκό Πύργο, με άδειες κυψέλες έκαναν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης, τοποθετώντας τις κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για τους αγρότες - Να καταργηθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Στους αγρότες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, στον Βόλο, τους οποίους συνάντησε χθες στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, αλλά και σήμερα στο μπλόκο του Αλμυρού, όπου ανέβηκε ξανά σε τρακτέρ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κασσελάκης, οι αγρότες βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές πληρώνουν την ακρίβεια των μεσαζόντων και τον οικογενειοκρατικό καπιταλισμό που συνδυάζεται με προπαγάνδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ίδρυση ελληνικής τράπεζας αγροτικών πιστώσεων. «Ρύθμιση χρεών για να έχετε ασφάλεια στις περιουσίες σας. Ταΐζετε τη χώρα» διαμήνυσε σε αγρότες ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αντίστοιχα, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, πρότεινε την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 5η Οινική Έκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024» στο Γκάζι το μεσημέρι της Κυριακής (11/2).

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η οινοποιεία είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους και επισήμανε την ανάγκη να επενδύσουμε σε ποιοτικά μεταποιημένα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.

«Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο και αυτό το πρόβλημα επιδρά οριζόντια σε όλον τον πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτό προτείνουμε την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται έγκαιρα οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης με φόντο τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης