ΕΛΛΑΔΑ

Απο τα σουτζουκάκια της γιαγιάς στις ... ταραντούλες: Ο σεφ που έχει δοκιμάσει δύο χιλιάδες γεύσεις

Απο τα σουτζουκάκια της γιαγιάς στις ... ταραντούλες: Ο σεφ που έχει δοκιμάσει δύο χιλιάδες γεύσεις
Ο σεφ που σκοπεύει να δοκιμάσει ένα εκατομμύριο «πιάτα» ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Έναν, αν μη τι άλλο, φιλόδοξο στόχο έχει θέσει ο Σταύρος Βασιλειάδης ένας «νομαδικός σεφ», με καταγωγή από τη Δράμα, ο οποίος σκοπεύει να δοκιμάσει... ένα εκατομμύριο γεύσεις από όλο τον κόσμο.

Και φαίνεται πως βρίσκεται μόλις στην αρχή, καθώς μέχρι στιγμής έχει δοκιμάσει περίπου δύο γεύσεις: Από τα σουτζουκάκια της γιαγιάς Ευτέρπης μέχρι και κατσαρίδες.

Τον στόχο αυτόν, ζωής, έχει κάνει γνωστό μέσω της ιστοσελίδας που έχει δημιουργήσει «One Million Bites» στην οποία αναρτά βίντεο με τις γευστικές δοκιμές του από τους προορισμούς που επισκέπτεται.

Ταξιδεύει με ένα σακίδιο στην πλάτη σε όλες τις ηπείρους, ώστε να γνωρίσει όλες τις τοπικές κουζίνες, που υπάρχουν. Κάθε πόλη και χωριό έχει τη δική του μαγειρική ταυτότητα, εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλειάδης και αποκαλύπτει ότι δεν διστάζει να δοκιμάσει από όλα, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος.

Γευστικές δοκιμές του σεφΑΠΕ - ΜΠΕ / Σταύρος Βασιλειάδης

«Στη λίστα των μπουκιών μου έχουν μπει εκατοντάδες γεύσεις. Έντομα στην Ταϊλάνδη και σκορπιοί, μεταξοσκώληκες, γρύλοι και ακρίδες στην Κένυα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ταραντούλες στα κάρβουνα

«Τις μεγάλες ταραντούλες των δέντρων, αφού τις πιάσουν, δένουν τα πόδια τους πίσω στο σώμα για να φαίνεται η κοιλιά τους και τις τρυπούν με βελόνα για να φύγει το δηλητήριο. Στη συνέχεια βγάζουν το πίσω μέρος που έχει αβγά, τα οποία μάλιστα σπάζουν και τα κάνουν ομελέτα. Όσο για την αράχνη, την ψήνουν στα κάρβουνα και τη βάζουν πάνω στην ομελετα» εξηγεί.

Ο στόχος του ενός εκατομμυρίου μπουκιών είναι ακόμη μακρινός, μιας και βρίσκεται κοντά στις δυο χιλιάδες έως σήμερα, αλλά, όπως λέει, είναι μια καλή αρχή, ενώ για να πετύχει το προσωπικό αυτό στοίχημα έχει κάνει πολλές θυσίες. Κοιμήθηκε σε σπηλιές, τον κυνήγησε μια τίγρης στη ζούγκλα, έπεσε σε καταρράκτες, αποκλείστηκε σε ένα νησί και κολύμπησε με καρχαρίες.

Στην Παταγονία το πιο νόστιμο κατσίκι - Στην Ασία για... σκουλήκια

«Στην Ευρώπη, τα ταξίδια και οι δοκιμές είναι πιο εύκολη περίπτωση. Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελβετία, Τσεχία, Βέλγιο και πολλές ακόμη χώρες δεν έχουν κάτι παράξενο ή δύσκολο να τολμήσεις να δοκιμάσεις» ανέφερε.

Ένα μικρό δείγμα από τα «πιάτα» που έχει δοκιμάσειΑΠΕ - ΜΠΕ / Σταύρος Βασιλειάδης

«Στην Καραϊβική και στην Κεντρική Αμερική έχει τα πιο νόστιμα και περίεργα φρούτα. Εκεί, τις μπανάνες τις βράζουν ή τις τηγανίζουν με αβοκάντο. Στην Αργεντινή έφαγα τις πιο ωραίες μπριζόλες και στην Παταγονία το πιο νόστιμο κατσίκι, που ψηνόταν για 25 ώρες πάνω από θαμμένα ξύλα μέσα στη στάχτη» πρόσθεσε.

Εντύπωση τού έκανε και η κουζίνα της Ασίας, όπου δοκίμασε σκουλήκια και πτερύγια καρχαρία, ενώ ξετρελάθηκε στην Ταϊλάνδη με τη γεύση από τα τηγανητά χοιρινά αυτιά.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι του;

Το ταξίδι του Σταύρου Βασιλειάδη στον κόσμο της μαγειρικής ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Με πατέρα με καταγωγή από τη Σμύρνη, μητέρα Ηπειρώτισσα και Πόντιο παππού, δημιουργήθηκε ένας συνδυασμός που έφερε στη διάρκεια της ζωής του τραπέζια πάντοτε γεμάτα με πολλές γεύσεις, διαφορετική μαγειρική αντίληψη και κουλτούρα. Αυτό ήταν που ήθελε να εμπλουτίσει και μάλιστα σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Κάποια στιγμή, ζώντας στη Νέα Υόρκη, μαγείρευε σε σπίτια για μεγαλύτερους σε ηλικία, όπου τους έφτιαχνε πίτα με συνταγές από όλο τον κόσμο. Λίγο μετά άρχισε και η μαγειρική διαδρομή, όχι μέσα από βιβλία, αλλά και με επιτόπου διαδικασία δοκιμής.

Σε κάθε πιάτο του νέου προορισμού, η δοκιμή γίνεται μπροστά στην κάμερα και ανεβάζει τα βίντεο για να μοιραστεί την εμπειρία με όσους αγαπούν τα ταξίδια, το φαγητό ή και τα δύο.

Όσο για τη προσωπική δοκιμασία του ενός εκατομμυρίου δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς δεν μετράνε οι μπουκιές από το ίδιο φαγητό αλλά τα πιάτα»

«Αν φάω τρεις φορές μακαρόνια από το ίδιο πιάτο, δεν τις μετρώ σαν τρεις μπουκιές. Πρέπει να είναι άλλη τεχνική μαγειρέματος και άλλες πρώτες ύλες. Σημειώνω πάντα τι τρώω και στην επιστροφή στο σπίτι μου προσπαθώ να το φτιάξω, αν βέβαια μπορώ να βρω τα υλικά. Για παράδειγμα, αράχνες δεν βρίσκεις παντού» σημειώνει.