ΕΛΛΑΔΑ

Στη Λάρισα το στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των Χούθι - Δεκτή η πρόταση Δένδια

Στη Λάρισα το στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των Χούθι - Δεκτή η πρόταση Δένδια
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ/EUROKINISSI

Θετικό ήταν το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών άμυνας στις Βρυξέλλες για την προσφορά της Αθήνας  να γίνει το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα. Οπως δημοσίευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) «η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

Η Αθήνα εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες με την πρόθεση να έχει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση, πέραν της αποστολής της φρεγάτας ΥΔΡΑ και σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ανέλαβε το «Τακτικό» σκέλος της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», που αποτελεί το ένα από τα τρία επίπεδα:

- Στρατηγικό (Αυστριακός Διοικητής)

- Επιχειρησιακό (Εν πλω Διοίκηση Γαλλία)

- Τακτικό (Ελλάδα)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα λάβει μέρος σε δύο επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, η πρώτη συντονίζεται από Βρετανία και ΗΠΑ και η δεύτερη από τη Γαλλία που θα έχει και την Εν πλω διοίκηση του Επιχειρησιακού σκέλους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Δένδια:

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή.

Θετικές Γαλλία και Ιταλία για την επιχείρηση «Ασπίδες»

Μεταξύ άλλων χωρών θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία. Επισημαίνεται ότι πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση σε αμυντικό επίπεδο και σε σχέση με την επιχείρηση Irini που σχετίζεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Όπως επανέλαβε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη τύπου, η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες από τα αρχαία ελληνικά» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση για το στρατηγείο Λάρισας

Την πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, υπέβαλλε νωρίτερα σήμερα στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης», δήλωσε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας ότι θα προσφέρει «το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση» ειπε το πρωι της Τετάρτης 31/1 ο κ. Δένδιας.

Αντικείμενο της άτυπης Συνόδου όπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι «εκτός από την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε», σημείωσε.

Ετοιμάζει τις «Ασπίδες» κατά των Χούθι η ΕΕ

Νωρίτερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, θα ονομάζεται «Ασπίδες» (Αspides).

«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο κ. Μπορέλ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε ανακοινώσει ότι ελληνική φρεγάτα θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα αφού έχει πλήρως προετοιμασθεί και ο ρόλος της εξαρτάται από τη συνολική δύναμη και την κατανομή των ρόλων.

Δένδιας: Θα στείλουμε ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για προστασία των συμφερόντων μας

Επανέλαβε δε, ότι «δεν είναι μία φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή. Είναι μία φρεγάτα που μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας».

Οι δύο υποψήφιες φρεγάτες είναι - όπως σημείωνε το CNN Greece σε προγενέστερο δημοσίευμα- η ΨΑΡΑ και η ΥΔΡΑ με την τελευταία να προκρίνεται για συμμετοχή στην επιχείρηση διασφάλισης της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται δοκιμές συστημάτων στις δύο φρεγάτες, οι οποίες μαζί με την και την αν και δεν έχουν υποστεί Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής, αποτελούν την αιχμή των ελληνικών ναυτικών επιχειρήσεων.

Ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα: Το χρονοδιάγραμμα και τα «ρίσκα» - Οι χώρες που θα μετέχουν