ΕΛΛΑΔΑ

Επικεφαλής Μουσείου χαρακτηρίζει «πόρνη» τη Φλωρεντία για τον μαζικό τουρισμό

Επικεφαλής Μουσείου χαρακτηρίζει «πόρνη» τη Φλωρεντία για τον μαζικό τουρισμό
Η διευθύντρια του Μουσείου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Alessandra Tarantino

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε  στην Ιταλία διευθύντρια ενός από τα μουσεία της Φλωρεντίας με τη δήλωσή της ότι ο μαζικός τουρισμός την έχει μετατρέψει  σε «πόρνη»

«Μόλις μια πόλη γίνει πόρνη, είναι δύσκολο να ξαναγίνει παρθένα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σεσιλί Χόλμπεργκ, διευθύντρια της Galleria dell'Accademia, όπου στεγάζεται το άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας εκδήλωσης.

«Η Φλωρεντία είναι πολύ όμορφη και θα ήθελα να επιστρέψει στους πολίτες της και να μην συνθλιβεί από τον τουρισμό», πρόσθεσε, όπως αναφέρει ο Guardian η Γερμανίδα ιστορικός, η οποία δεν έκρυψε το παράπονό της για την έλλειψη κανονικών καταστημάτων σε δρόμους γεμάτους με σουβενίρ.

Αλλά «είναι ήδη πολύ αργά», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει ένα «απόλυτο» φρένο στους αριθμούς, «δεν βλέπω καμία ελπίδα πλέον».

Η γκαλερί εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση στην οποία η Χόλμπεργκ ζήτησε συγγνώμη «που χρησιμοποίησε λάθος λέξεις» για «μια πόλη που αγαπώ».

«Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η Φλωρεντία πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλη την Ιταλία ενός ολοένα και πιο συνειδητοποιημένου τουρισμού και όχι ενός τουρισμού που χτυπάει και τρέχει», ανέφερε.

Ωστόσο ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο δήλωσε ότι τα λόγια της ήταν «σοβαρά και προσβλητικά» για τη Φλωρεντία και ολόκληρη την Ιταλία και απείλησε να λάβει μέτρα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει κατηγορηθεί ότι επιδιώκει να προωθήσει περισσότερους Ιταλούς σε κορυφαίους πολιτιστικούς ρόλους, καθώς και ανθρώπους που συμφωνούν με τις πολιτικές της.

Πέρυσι, οι υπουργοί ενέκριναν μια αλλαγή που αναγκάζει τους επικεφαλής της όπερας να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους όταν φτάνουν στην ηλικία των 70 ετών, ένα μέτρο που θεωρείται ευρέως ως ένας τρόπος απομάκρυνσης συγκεκριμένων ξένων από τις θέσεις τους.

Η αναπληρώτρια δήμαρχος της Φλωρεντίας, Αλέσια Μπετίνι, τάχθηκε επίσης κατά των δηλώσεων της Χόλμπεργκ, λέγοντας ότι αν η πόλη ήταν μια πόρνη, «μήπως τότε οι Φλωρεντινοί είναι τα παιδιά μιας πόρνης και οι τουρίστες πελάτες μιας πόρνης;».

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, γερουσιαστής της Φλωρεντίας, με τη σειρά του δήλωσε ότι η Χόλμπεργκ «πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί».

Η διευθύντρια της γκαλερί είναι ο τελευταίος αξιωματούχος στην Ιταλία που εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουρισμού, ιδίως σε πόλεις όπως η Φλωρεντία - όπου το ιστορικό κέντρο είναι γεμάτο με πλήθος κόσμου για μεγάλο μέρος του έτους - και η Βενετία.

Αφού ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να χάσει το πολύτιμο καθεστώς πολιτιστικής κληρονομιάς της, η Βενετία ανακοίνωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να δοκιμάσει ένα σύστημα έκδοσης εισιτηρίων για να προσπαθήσει να ελέγξει τον αριθμό των επισκεπτών, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά τον Απρίλιο.