ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΓΣΕΕ: Πρόταση για απεργία στις 17 Απριλίου - Βασικό αίτημα οι αυξήσεις μισθών

Πρόεδρος ΓΣΕΕ: Πρόταση για απεργία στις 17 Απριλίου - Βασικό αίτημα οι αυξήσεις μισθών
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε βασικό αίτημα των εργαζομένων αναδεικνύονται οι αυξήσεις στους μισθούς, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλοςο οποίος πρότεινε τη διεξαγωγή γενικής πανελλαδικής απεργίας στις 17 Απρίλη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, που αυνεδρίασε το Σάββατο (27/1) σημείωσε ότι πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν κρίση επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές μηνιαίες δαπάνες για τις ανάγκες τους και να πληρώσουν τον λογαριασμό για τη θέρμανση.

Δεδομένων των συνθηκών αυτόν, ο ίδιος τόνισε πως πρωτεύον ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η αγοραστική αξία των μισθών, «οι οποίοι έχουν υποστεί δύο ραγδαίες μειώσεις, λόγω των μνημονιακών πολιτικών και της εκτίναξης των τιμών».

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναφέροντας πως στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» σημειώθηκε πληθωρισμός 31,2%, που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών στις υποκατηγορίες «έλαια και λίπη» 87,4%, «λαχανικά» 35,2%, «γαλακτοκομικά και αυγά» 33,8%, στα «κρέατα» 31,2% και στο «ψωμί και δημητριακά» 25,3%.

Σε αυτές τις αυξήσεις προστίθενται και οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, 39,1%, τα «ενοίκια» 8,3% και άλλα αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την «επισκευή και συντήρηση κατοικίας» 7,9%.

Την ίδια περίοδο, ο πραγματικός μέσος μισθός κατέγραψε μείωση το 2022 8,7% έναντι του 2021, ενώ, παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού το 2015».

Οι διεκδικήσεις

Με το εισόδημα να μειώνεται διαρκών, τη στιγμή που όλα ακριβαίνουν, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί αμέσως το μείγμα των μέτρων δημοσιονομικής, εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής, ώστε να ανακοπεί το «κύμα» της ακρίβειας και να προστατευθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τα εξής:

  • Αύξηση όλων των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού.
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς φορείς, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.
  • Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
  • Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.
  • Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

Σύμφωνα με την κεντρική πρόταση, θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία, στις 17 Απριλίου 2024, στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.