Θεσσαλονίκη: Μαθήματα για ... γοργόνες και σεμινάρια για υποβρύχια πασαρέλα
Ανανεώθηκε:
Οι ...γοργόνες στη Θεσσαλονίκη βγαίνουν και στη στεριά.
Για την ακρίβεια, μόλις σηκωθούν από τα υποβρύχια θρανία τους, βγάζουν τις πολύχρωμες ουρές τους και μπαίνουν ξανά στα ρούχα τους προκειμένου να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει μια μέρα μαθήματος για γοργόνες στην πισίνα της ΧΑΝΘ.
Πρόκειται για τα μαθήματα Mermaiding ή η τέχνη των γοργόνων, που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στον συγκεκριμένο χώρο, με εκπαιδεύτρια τη Χαρίκλεια Μαρή, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της είναι πιστοποιημένη από τον παγκόσμιο οργανισμό καταδύσεων PADI και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις παγκοσμίως, ανάμεσα στις πιο διάσημες γοργόνες του κόσμου.
Οι γοργόνες δεν έχουν ηλικία και φύλο κι αν πίστευε κάποιος ότι μόνο νεαρά κορίτσια θα ήθελαν να μπουν στον ρόλο, θα πρέπει να αναθεωρήσει, καθώς οι περισσότεροι μαθητές της, όπως λέει, είναι ενήλικες και μάλιστα υπάρχουν και υποψήφιες Άριελ άνω των εξήντα ετών!
Η κα Μαρή εξήγησε πως το μάθημα είναι εύκολο και μπορεί να το δοκιμάσει οποιοσδήποτε, αρκεί να αγαπά την επαφή με το νερό. «Οι μαθήτριες γοργόνες βουτούν στα νερά κάθε Σαββατοκύριακο και στα μαθήματα, που διαρκούν μία ώρα, εκπαιδεύονται αρχικά στο πώς να φορούν το μονοπέδιλο, το εργαλείο που φοριέται και στα δυο πόδια σαν βατραχοπέδιλο, άλλα μοιάζει με την ουρά της γοργόνας. Αφού μάθουν να το χρησιμοποιούν, μετά τοποθετούμε από πάνω τη στολή μας, δηλαδή τη μεγάλη πολύχρωμη ουρά και κάνουμε τις βουτιές μας» περιγράφει τη διαδικασία η κα Μαρή.
Τα οφέλη της εκμάθησης και οι ευεργετικές ιδιότητες τού να εκπαιδεύεται κάνεις ως γοργόνα, όπως λένε οι συμμετέχοντες, είναι πολλά και το μάθημα, που θυμίζει πολλές κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνίστριες γοργόνες, τους δίνει τη δυνατότητα να γυμναστούν αλλά και να «κλέψουν» λίγη από τη μαγεία της μεγάλης οθόνης.
«Το να κολυμπάς σαν γοργόνα έχει μόνο καλά αποτελέσματα. Δεν βοηθάει μόνο την ψυχή και το πνεύμα, άλλα και το σώμα. Είναι η πιο εύκολη άσκηση μέσα στο νερό γιατί δεν έχουμε την κρούση στα κόκαλα και στους μύες κι έτσι όλα γίνονται με πιο εύκολο τρόπο. Μέσα στο νερό δεν ζυγίζουμε όσο έξω και επίσης είναι και το θεατρικό κομμάτι, αυτό που συνδυάζει την τέχνη με την άθληση» σημειώνει η κα Μαρή.
Η νεαρή εκπαιδεύτρια αγαπά πολύ αυτό που κάνει και έχει σπουδάσει την τέχνη της γοργόνας, που ξεκίνησε από την Αμερική. Μάλιστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο παγκόσμιος οργανισμός δίνει και πιστοποιήσεις, της οποίας η ίδια έγινε κάτοχος, αποκτώντας τη δυνατότητα να διδάσκει. Επισημαίνει ότι κάτι που χρειάζεται να δουλέψει μαζί με τις μελλοντικές γοργόνες είναι η τεχνική στην πισίνα που μοιάζει με την ελεύθερη κατάδυση, έχει στοιχεία από την καλλιτεχνική κολύμβηση και εκγύμναση, αλλά και το θεατρικό κομμάτι μιας και όλοι μπαίνουν σε ρόλο.
Η κα Μαρή συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις και σε ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ στην Ιταλία, με την πρώτη παγκοσμίως γοργόνα, τη Χάνα. Μάλιστα εκεί συναντήθηκαν στον βυθό, στο μαγευτικό Ατράνι, 22 γοργόνες από κάθε γωνιά του πλανήτη και ανάμεσά τους και η ίδια.
Υποβρύχια πασαρέλα με ουρές γοργόνας και βραδινά φορέματα
Το διάστημα αυτό, η Θεσσαλονικιά εκπαιδεύτρια, που περνάει πολλές ώρες μέσα στο νερό, ετοιμάζει κάτι διαφορετικό, για το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη σεμινάρια και γίνονται εντατικά μαθήματα για υποβρύχιο μόντελινγκ- για γοργόνες και όχι μόνο.
«Διοργανώνουμε το προσεχές Σαββατοκύριακο, 27 και 28 Ιανουαρίου, το υποβρύχιο μόντελινγκ, όπου θα αποτυπώσουμε τις στιγμές που οι ενδιαφερόμενοι θα φωτογραφηθούν κάτω από το νερό ως γοργόνες αλλά και με φορέματα που θα τους διαθέσουμε. Στόχος μας είναι να αγαπήσουν όλοι περισσότερο τον εαυτό τους, να ζήσουν και αυτή την εμπειρία κάτω από το νερό. Στα πρώτα μαθήματα που κάνουμε αυτές τις ημέρες διδάσκουμε το βασικό, που είναι τα μοντέλα του βυθού να κρατούν με ασφάλεια την αναπνοή τους κάτω από το νερό ώστε να γίνει η φωτογράφιση με ή χωρίς ουρές». Πάντως το σίγουρο είναι ότι η υποβρύχια πασαρέλα θα μαγνητίσει τα βλέμματα και θα γεμίσει με φωτογραφικά κλικ τα κοινωνικά δίκτυα!