Γεωργιάδης προς διοικητές ΕΣΥ: Έχουμε ένα κοινό σκοπό, να βελτιωθεί η ζωή των συμπολιτών μας
Προσωπική έκκληση στους διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των συμπολιτών μας, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Το Υπουργείο Υγείας διοργάνωσε σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, ενημερωτική Ημερίδα για τους Διοικητές όλων των Νοσοκομείων της χώρας, στην Εθνική Πινακοθήκη. Κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυναν ομιλίες ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη.
Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Νίκος Δέδες και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός.
Ο υπουργός Υγείας, αφού τόνισε προς όλους τους διοικητές ότι τους σέβεται, σημειώνοντας ότι «δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας Διοικητής, αναπληρωτής Διοικητής ή Υποδιοικητής που δεν αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρό είναι το αξίωμα που έχετε και πόσο σοβαρός είναι ο ρόλος σας». επεσήμανε, ότι «Σας βλέπω ως συνεργάτες και θέλω να με βλέπετε ως συνεργάτη σας, όπου έχουμε έναν κοινό σκοπό, να πετύχουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δουλεύει καλύτερα».
Και συνέχισε ο υπουργός Υγείας:
«Δεν είναι όλα μαύρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως ίσως παρουσιάζονται. Σήμερα παραδείγματος χάρη διάβασα ένα πολύ ωραίο άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή» για την εμπειρία ενός συμπολίτη μας ο οποίος ασθένησε βαριά με Covid και νοσηλεύτηκε για ένα διάστημα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και περιέγραφε τη θετική του εντύπωση από το πως το νοσοκομείο το αντιμετώπισε και πως τελικά η εικόνα που πολλές φορές παρουσιάζεται, δεν είναι η αληθινή».
Ωστόσο υπάρχει και ο αντίποδας του νοσ. Σωτηρία, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος πρόσθεσε:
«Πριν από μερικές μέρες πήγαινα να συναντηθώ με τον Υπουργό Οικονομικών, τον κύριο Χατζηδάκη για να συζητήσουμε τους στόχους μας στα οικονομικά της υγείας για το 2024 και άκουσα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το μήνυμα μιας ακροάτριας, η οποία έλεγε ότι είναι στην εφημερία στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και περίμενε 7 ώρες αναμονή. Λέω και το ένα και το άλλο, διότι και τα δύο είναι πραγματικότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο σκοπός μας είναι να πάμε περισσότερο προς το πρώτο και λιγότερο προς το δεύτερο».
Δεν έχουμε άπειρους πόρους
Και συνέχισε, αναφερόμενος στις δημόσιες δαπάνες:
«Αν κοιτάξουμε τους δείκτες θα πάρουμε αμφίσημες απαντήσεις. Εάν βάλουμε τον μέσο όρο των δαπανών για την υγεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η Ελλάδα παραμένει κάτω από τον μέσο όρο στη χαμηλότερη βάση. Άρα, αν δεις αυτό θα πεις ότι δεν δίνουμε αυτά που θα έπρεπε να δίνουμε. Εάν δείτε όμως τον άλλο δείκτη, την αύξηση των δαπανών για την υγεία που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διαπιστώσετε ότι οι δαπάνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Το 2014 όταν έφυγα από το Υπουργείο Υγείας, στην προηγούμενή μου θητεία δηλαδή, το σύνολο των λειτουργικών δαπανών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ ήταν 1 δις 460 εκατομμύρια. Το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του Εθνικού Συστήματος Υγείας των ίδιων νοσοκομείων, δεν έχουν αριθμητικά αλλάξει, μετά από δέκα χρόνια είναι 2 δις 900 εκατομμύρια, είναι 100% πάνω. Άρα, το επιχείρημα ότι το κράτος δεν προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για να παρέχουμε στους συμπολίτες μας αυτά που χρειάζονται δεν είναι αληθές, το κράτος κάνει.
Ξεκινά πρόγραμμα προκήρυξης μόνιμων θέσεων
Για το σημαντικό πρόγραμμα προκήρυξης μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε τα εξής:
«Προφανώς δεν έχουμε γίνει ακόμα Ελβετία και δεν έχουμε άπειρους δημοσιονομικούς πόρους, αλλά η Κυβέρνηση αυτή σίγουρα έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στην υγεία και να ξέρετε, ότι το 2024 ξεκινάει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προκήρυξης μονίμων θέσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που βγαίνει κατά κύματα και θα βγαίνει διαρκώς κατά τη διάρκεια του έτους, με στόχο όχι μόνο να καλύψουμε τα κενά που προκαλούνται από τις συνταξιοδοτήσεις ή τις αποχωρήσεις, αλλά να καλύψουμε και πολλά από τα κενά με μόνιμες θέσεις.
Το νοσοκομειακό clawback
Ο έλεγχος δαπανών των νοσοκομείων είναι μία από τις χίλιες ευθύνες που έχετε. Το γεγονός παραδείγματος χάρη ότι στο νοσοκομειακό φάρμακο εφαρμόζεται το clawback δεν είναι λόγος για να πούμε ότι μπορούμε να ξοδεύουμε τα φάρμακα αφειδώς χωρίς κανέναν έλεγχο. Γιατί η αύξηση του clawback και θα επηρεάσει το δημοσιονομικό μας έλλειμμα και προκαλεί στην ελληνική αγορά. Άρα, έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς και θέλω να συγχαρώ τον αγαπητό μου συνεργάτη τον κύριο Θεμιστοκλέους, για την επιτυχία να έχουμε φέτος για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου όλους τους προϋπολογισμούς όλων των νοσοκομείων της χώρας.
Προχθές υπέγραψα την απόφαση για την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο εργαλείο και θα μας δώσει την ευκαιρία πρώτον, να ξέρουμε ποια είναι τα χειρουργεία τα οποία είναι σε αναμονή -σε ποιο νοσοκομείο σε ποια κλινική και για ποιο λόγο- και δεύτερον, θα δώσει στους συμπολίτες μας μια εξασφάλιση διαφάνειας ότι δεν είναι κάποιοι πιο ίσοι από τους άλλους».
Ισχυρή ΠΦΥ για να στηρίξει το ΕΣΥ
Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε τέλος και στην ανάγκη να έχουμε μία ισχυρή ΠΦΥ, η οποία θα ανακουφίσει το ΕΣΥ, τονίζοντας ειδικότερα:
Όλοι γνωρίζουμε ότι για να μπορούμε να επιτύχουμε τη μείωση της ανεξέλεγκτης ροής στα νοσοκομεία χρειαζόμαστε μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι η κορωνίδα για να μπορεί να λειτουργεί πραγματικά το σύστημα. Την ευθύνη αυτή την έχει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, Ειρήνη μου. Όλα τα προγράμματα που έχεις εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι κρίσιμα και πολύ ωραία προγράμματα.
Η μεταρρύθμιση στις Ψυχικές Μονάδες Υγείας την ευθύνη της οποίας έχει ο Υφυπουργός Υγείας ο κύριος Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο δείκτης για τις μεταρρυθμίσεις στην ψυχική υγεία στην Ελλάδα και έχει να κάνει πολύ και με την εισροή στα νοσοκομεία.
Το σύστημά μας πρέπει να είναι ασθενοκεντρικό. Όλοι μας από τον Υπουργό, από τον κορυφαίο χειρουργό, από τον καλύτερο διοικητή μέχρι τον τελευταίο τραυματιοφορέα ή νοσηλευτή, όλοι μας ένα σκοπό έχουμε: να φεύγει ο Έλληνας ασθενής υγιής και ευχαριστημένος από την παροχή των υπηρεσιών υγείας που του δίνουμε. Εάν αυτό είναι το πνεύμα και σε αυτό το πνεύμα λειτουργούμε, θα πάνε όλα καλά».