ΕΛΛΑΔΑ

Οδός Πιττάκη: Ο πολυφωτογραφημένος δρόμος του Ψυρρή

Η οδός Πιττάκη. Νίκος Ραζής / CNN Greece

Η οδός Πιττάκη είναι ένα μικρό δρομάκι στη συνοικία του Ψυρρή και δέκα χρόνια πριν δεν είχε τίποτα το ενδιαφέρον και το αξιοπρόσεκτο. Σήμερα είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δρόμους της περιοχής, ο μόνος ίσως στην Αθήνα που παραμένει στολισμένος 365 μέρες τον χρόνο.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Από τις απλίκες και τα φαναράκια, στις ομπρέλες και τη θεματική διακόσμηση

Η οδός Πιττάκη έγινε διάσημη στους Αθηναίους το 2012. Πάνω από 150 φαναράκια, απλίκες και παλιά φωτιστικά οροφής κρεμάστηκαν κατά μήκος του δρόμου στα πλαίσια της δράσης «Συν-οικία» η οποία με διάφορες παρεμβάσεις στόχευε να αναδείξει γωνιές της Αθήνας. Οι ομάδες Imagine The City και Beforelight ανέλαβαν την εγκατάσταση και μέσα σε έναν χρόνο η οδός Πιττάκη μεταμορφώθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο στενό με αποθήκες και παλιά μαγαζιά σε έναν δρόμο με καλλιτεχνικό χαρακτήρα.

Για έξι χρόνια τα φωτιστικά φώτιζαν το μικρό στενό. Στο διάστημα αυτό η οδός Πιττάκη ήταν ένας από τους πιο πολυφωτογραφημένους δρόμους της Αθήνας. Πρωταγωνίστησε σε φωτογραφίσεις, street party, ταινίες, μουσικά βίντεο και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί την αποκαλούσαν «τοπόσημο ελπίδας» εν μέσω κρίσης.

Το 2018 με πρωτοβουλία των ίδιων ομάδων που ανέλαβαν την εικαστική εγκατάσταση, τα φώτα έσβησαν και τα φωτιστικά απομακρύνθηκαν. «Η Συν-οικία Πιττάκη έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει υπέρ το δέον το σκοπό της» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους. Και πράγματι, παρότι χάθηκε τότε ένα ιδιαίτερο στοιχείο του δρόμου, το στενάκι που ενώνει την Ερμού με την Καραϊσκάκη συνέχισε τα επόμενα χρόνια να ξεχωρίζει από τα άλλα της περιοχής. Τα φωτιστικά έδωσαν τη θέση τους σε πολύχρωμες ομπρέλες και έπειτα σε διακοσμητικά κάθε είδους που μέχρι σήμερα αλλάζουν τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο, ανάλογα με τη θεματολογία του καφέ «Little Kook» στην Πιττάκη και Καραϊσάκη γωνία.

Το «Little Kook» έχει δημιουργήσει έναν παραμυθόκοσμο στην καρδιά του Ψυρρή. Η αισθητική του δρόμου είναι πια πολύ διαφορετική. Σε κάποιους αρέσει, σε άλλους όχι, είναι όμως γεγονός ότι η οδός Πιττάκη χειμώνα-καλοκαίρι είναι πάντα γεμάτη κόσμο και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δρόμους της συνοικίας.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Η οδός Πιττάκη σήμερα

Η διακόσμηση το θεματικού καφέ αλλάζει περίπου κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες, το ίδιο και η διακόσμηση του δρόμου. Αυτήν την περίοδο όλα είναι χριστουγεννιάτικα. Ξωτικά, γιρλάντες, Άγιοι Βασίληδες, τάρανδοι έχουν μετατρέψει τον πεζόδρομο σε χριστουγεννιάτικο αξιοθέατο και οι περαστικοί στήνονται κάτω από τα διακοσμητικά για μία φωτογραφία.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Εκεί δίπλα βρίσκεται και το κατάστημα με τα εκατοντάδες μπιμπελό: χιονόμπαλες, μολυβένιους στρατιώτες, φιγούρες με ήρωες παραμυθιών.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Στον δρόμο έχουν ανοίξει καταστήματα διαφορετικά μεταξύ τους ως προς το είδος και την αισθητική. Το ιταλικό εστιατόριο «Tartufo» με τη λιτή διακόσμηση και τον ζεστό φωτισμό…

Νίκος Ραζής / CNN Greece

… το μαγαζί «Λίμπα» το οποίο είναι το πρώτο rage room στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη. Εκεί ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να σπάσει αντικείμενα που είτε φέρνει ο ίδιος, είτε ή προμηθεύεται από το μαγαζί. Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος διασκέδασης ξεκίνησε στην Ιαπωνία και έχει πια φανατικούς θαυμαστές σε όλον τον κόσμο.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Στο νούμερο 6 του της οδού Πιττάκη βρίσκεται το «Fat Cat» με τα εξειδικευμένα χρώματα για graffiti. Η επιλογή του Ψυρρή για το φυσικό κατάστημα της επιχείρησης φυσικά δεν είναι τυχαία. Τα graffiti αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής -και της οδού Πιττάκη- και δεν υπάρχει τοίχος που να μην έχει σχέδια, χρώματα ή κάποια πιο περίτεχνη ζωγραφιά.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Απαρατήρητο δεν παιρνά ούτε το κτήριο που στεγάζει την κάβα «Ermou Spritis». Ένα παλιό νεοκλασικό του οποίου έχει ανακαινιστεί μόνο η πρόσοψη.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Παράλληλα, ο δρόμος έχει διατηρήσει στοιχεία από την παλιά του ταυτότητα. Οι παλιές ταμπέλες μικρών επιχειρήσεων με μεταλλικά σκεύη και λειαντικά μηχανήματα δημιουργούν ένα σκηνικό γεμάτο αντιθέσεις που έτσι και αλλιώς χαρακτηρίζει την «πολύχρωμη» συνοικία του Ψυρρή.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Πιττάκης;

Λίγοι γνωρίζουν τον Κυριάκο Πιττάκη, αρχαιολόγο και αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 από τον οποίο πήρε το όνομά της η οδός.

Ο Κυριάκος Πιττάκης γεννήθηκε στην περιοχή του Ψυρρή και ήταν πρώτος Έλληνας έφορος αρχαιοτήτων του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κράτους. Παρότι σπούδασε Ιατρική, η αρχαιολογία ήταν το πάθος του και αυτό με το οποίο εν τέλει ασχολήθηκε μία ολόκληρη ζωή. Θεωρείται από τους πρωτοπόρους στη διαμόρφωση της ελληνικής αρχαιολογίας. Ίδρυσε την «εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία» και ήταν υπεύθυνος για την «Αρχαιολογική Εφημερίδα» μέχρι και τον θάνατό του το 1863.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης