Κορωνοϊός: Παγκόσμια έξαρση της υποπαραλλαγής JN.1 - Σε επιφυλακή για το άνοιγμα των σχολείων
Ανανεώθηκε:
Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές στην χώρα λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η αύξηση των νοσηλειών μετά τις γιορτές θα φτάσει ακόμα και το 39%, ενώ η υποπαραλλαγή JN.1 εξαπλώνεται ταχεία τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο μεταξύ, η έξαρση στα κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων εξαφανίζει καθημερινά από τα ράφια των φαρμακείων τα διαγνωστικά τεστ, ενώ ειδικοί επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, εκτιμώντας πως θα υπάρξει έκρηξη του ιού στη χώρα.
Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1
Παράλληλα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».
Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται: Βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).
Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με Covid-19 περιλαμβάνουν: Καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).
Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με Covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της Covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2-3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.
Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC»
Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές και γονείς με το άνοιγμα των σχολείων
Το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, δημιουργεί προβληματισμό στο υπουργείο Υγείας, υπό τον φόβο μεγαλύτερης αύξησης και διασποράς του κορωνοϊού.
Το υπουργείο Υγείας προανήγγειλε ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξει ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές και γονείς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων από Δευτέρα, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.
Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων τα οποία έχουν προκαλέσει αυξημένες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο, σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ.
Παράλληλα τονίζεται από το υπουργείο ότι στόχος είναι η παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων προστασίας, κυρίως σε δομές υγείας και φροντίδας ατόμων από ευπαθείς ομάδες, υπογραμμίζοντας ότι όλα δείχνουν πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνεται στο εξής σε ετήσια βάση, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Σαρηγιάννης: «Θα φτάσουμε τα 8.800 κρούσματα ανά ημέρα»
Στο μεταξύ, ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι έως το τέλος του μήνα θα «φτάσουμε στα 8.800 κρούσματα ανά ημέρα και 80 θανάτους την εβδομάδα», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει.
Παράλληλα, ερωτηθείς για το εάν οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στους σχολικούς χώρους με μάσκα, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε ότι «αυτό είναι προσωπικό ζήτημα. Εγώ θα προέτρεπα όλους τους γονείς και εμένα μαζί να κάνουμε ένα self test καθημερινά στα παιδιά μας».
Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η σημαντική αύξηση στις νέες εισαγωγές κορωνοϊού στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς υπάρχει έξαρση του Covid-19, σε συνδυασμό γρίπης κα ιώσεων. Χαρακτηριστικό ότι μόλις σε ένα 24ωρο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατέγραψαν αύξηση 52%, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 309 εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ την 1η Ιανουαρίου είχαμε 172 και στις 2 Ιανουαρίου είχαμε 262 εισαγωγές.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε απλές κλίνες είναι 1.392 και 90 άτομα σε ΜΕΘ.
Στο μεταξύ, για αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφηκε στα λύματα της περιφέρειας Αττικής έκανε λόγο ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιου».
Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο» ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε στην συνύπαρξη στην κοινότητα όλων αυτών των υγειονομικών απειλών. Μάλιστα, όπως είπε αναμένεται αύξηση του ιικού φορτίου και κορύφωση τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες.
«Προφανώς το υλικό φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό» ανέφερε διευκρινίζοντας ότι η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85 – 90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο.
Υπερδιπλασιασμός του ιικού φορτίου της γρίπης
Αναφερόμενος στην γρίπη έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλη διάδοση.
«Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15 – 20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου» σχολίασε.
«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β» ανέφερε επισημαίνοντας ότι από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές, του κορωνοϊού.
Παγώνη: Αύξηση περίπου 40% στα νοσοκομεία
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε πως, «υπάρχει αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία», επισημαίνοντας πως, «αυτή είναι η εποχή που ξέρουμε όλοι ότι είναι της έξαρσης των ιώσεων», ενώ συμπλήρωσε ότι, «έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές σε απλές και ειδικές κλίνες».
«Η νέα υποπαραλλαγή είναι ήπια, δεν κάνει πυρετό και δεν κάνει πνευμονίες», σημείωσε αναφορικά με τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού.
Σε ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης ενώ έχει κάποιου είδους αδιαθεσία, είπε ότι, «αν έχεις μία αδιαθεσία, δεν πας να κάνεις κανένα εμβόλιο», συμβούλευσε όμως, «ακόμα και τώρα, όσοι έχουν υποκείμενα, να το κάνουν», γιατί η κορύφωση θα συνεχιστεί.
Για το γεγονός ότι επέστρεψαν οι μάσκες παρατήρησε ότι «μετά από τρία χρόνια εμπειρίας, δεν χρειάζονται συστάσεις για τις μάσκες».
Για τις ουρές στα φαρμακεία, σχολίασε πως «ήταν απίστευτες» και τις απέδωσε στο ότι, «όλοι είχαν κρούσματα στο περιβάλλον τους».
Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ
- Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται η Επιτροπή από την Εθνική Εμβολιασμών.
- Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
- Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνει έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
- Είναι απαραίτητα τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστών δομών ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
- Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χωρών, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επεισοδίων με ευάλωτα άτομα και πραγματάκια.