Ευθύμιος Λέκκας: Γιατί στην Ιαπωνία πήραν μήνυμα για σεισμό πριν νιώσουν τη δόνηση
Ανανεώθηκε:

Το πώς οι πολίτες στην Ιαπωνία πήραν μήνυμα πριν τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα εξήγησε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
«Το μήνυμα δεν ήρθε λίγο πριν τον σεισμό στην Ιαπωνία. Ο σεισμός έγινε και όταν γίνεται ένας σεισμός δίνεται προειδοποίηση. Επειδή τα σεισμικά κύματα τρέχουν με 2-2,5 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, και τα ηλεκτρονικά σήματα τρέχουν με 300.000 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, όταν είμαστε σε μακρινές αποστάσεις και γίνεται ο σεισμός, έρχεται πρώτα το ηλεκτρονικό σήμα και μετά τα κύματα του σεισμού. Είχε ξεκινήσει ο σεισμός και το σήμα ήρθε νωρίτερα όταν ήμασταν σε μακρινές αποστάσεις. Όταν είμαστε σε κοντινή απόσταση 10-20 χιλιόμετρα, έρχονται ταυτόχρονα ο σεισμός και το μήνυμα, αυτό δε μας διευκολύνει. Αλλά όταν είμαστε σε αποστάσεις 30,40,100 χιλιόμετρα, τότε το ηλεκτρονικό σήμα (το 112) έρχεται πρώτο και στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε τη δόνηση», τόνισε μιλώντας στο Mega ο κ. Λέκκας.
Ερωτώμενος αν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα απάντησε: «Αν γίνει σεισμός στην Αταλάντη δεν είναι σίγουρο ότι προλαβαίνουμε για να στείλουμε το μήνυμα γιατί η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη, για να επεξεργαστούμε τα σήματα θέλουμε κάποιον χρόνο, κάποια δευτερόλεπτα κρίσιμα, γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια φεύγει το σήμα. Εάν προλάβει να έρθει πρώτο το σήμα και το αντιληφθούμε το σήμα, τότε μπορούμε να κάνουμε τις βασικές αρχές προστασίας. Όταν είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα, μας δίνεται ο χρόνος να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα και να προστατευθούμε. Την εντολή την δίνουμε αλλά προκύπτουν τεράστιες νομικές ευθύνες όταν φύγει ένα σήμα και δεν γίνει σεισμός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Η εκπαίδευση και οι υποδομές που να μην καταρρέουν είναι σημαντικά. Θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης στην χώρα και κάνουμε επιπλέον βήματα προχωρώντας σε υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Λέκκας.
Για να προσθέσει: «Η ψυχραιμία του κόσμου είναι δεδομένη στην Ιαπωνία. Κάθε χρόνο γίνονται ασκήσεις σεισμού. Γίνεται κανονικά εκκένωση. (...) Η πειθαρχία και η ομαδικότητα παίζουν βασικό ρόλο και οι Ιάπωνες το έχουν στη νοοτροπία τους.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιαπωνία: 30 νεκροί και μεγάλες υλικές καταστροφές από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ

Ιαπωνία: Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες λέει σεισμολόγος

Λέκκας: Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη - Κίνδυνος για την Αγία Σοφία

«Ο μεγάλος σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία»: Πως τον βίωσε ο σεισμολόγος Γερ.Παπαδόπουλος

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κυρανάκη στους σταθμάρχες του Σταθμού Λαρίσης (pics)
16:47.jpg?t=TPrA6-CPGfU2fVay_bdUpQ)
Συγχαρητήρια Γεραπετρίτη και Ζαχαράκη στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
16:37
Διπλωματικός «πυρετός» για την Ουκρανία: Εντός της εβδομάδας η επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν
16:19
Άνδρας έβαλε φωτιά σε γυναίκα μέσα σε τραμ στη Γερμανία - Aνθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του
16:07