ΕΛΛΑΔΑ

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο σήμερα οι Τούρκοι στρατιωτικοί

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Φόβους για τη ζωή τους αλλά και ανησυχία για την τύχη των οικογενειών τους στην Τουρκία εκφράζουν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Την ίδια ώρα η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποφάσισε τη διαφοροποίησης του κατηγορητηρίου. Ειδικότερα, παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση, για τους επτά κατηγορούμενους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. Η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας δεν ισχύει πλέον.

Αμέσως μετά την παρουσία τους στην εισαγγελία οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης στις Φέρες όπου θα συνεχιστεί η κράτησή τους. Σήμερα το πρωί θα παρουσιαστούν ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους. Στη συνέχεια θα προσαχθούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο με την αυτόφωρη διαδικασία για τη διεξαγωγή της δίκης, η οποία εκτιμούν ότι θα μετατεθεί στο επόμενο διήμερο καθώς θα ζητήσουν προθεσμία 48 ωρών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Τέλος όσον αφορά στον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

«Φοβούνται για τις οικογένειές τους», λέει στο CNN Greece η δικηγόρος των Τούρκων αξιωματικών

«Ανησυχούν για τη ζωή τους και για τις οικογένειές τους», είπε στο CNN Greece η Κατερίνα Δαπουδάνη, δικηγόρος των δύο εκ των οκτώ αξιωματικών του τουρκικού στρατού που κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Οι δύο εντολείς της, ηλικίας από 30 έως 40 ετών, είναι παντρεμένοι και έχουν μικρά παιδιά. Όπως είπε η κυρία Δαπουδάνη έχουν έρθει σε επικοινωνία με τις οικογένειές τους αλλά εκφράζουν εντόνως την ανησυχία τους καθώς δεν γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει στην πατρίδα τους.

Είναι ανήσυχοι και για τις οικογένειές τους και για τους ίδιους. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες αλλά φοβούνται.

Τούρκοι στρατιωτικοί προς Αθήνα: Αν μας εκδώσετε στην Τουρκία θα μας σκοτώσουν

Τα συναισθήματα των Τούρκων αξιωματικών περιέγραψαν στο CNN Greece, χθες, οι δικηγόροι τους.

Οι οκτώ αξιωματικοί τρέμουν την έκδοσή τους από τις ελληνικές Αρχές στην Τουρκία. Όπως είπε στο CNN Greece η συνήγορος τεσσάρων εξ αυτών, Ίλια Μαρινάκη, οι εντολείς της δεν γνώριζαν το παραμικρό για το πραξικόπημα, αλλά εκτελούσαν εντολές ενός συνταγματάρχη για αεροδιακομιδή, καθώς το ελικόπτερό τους χρησιμοποιείται για τέτοιες αποστολές.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό και αφού δύο από τα ελικόπτερα της μονάδας τους είχαν πληγεί από πυρά αποφάσισαν να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο με το οποίο ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να μην δικαστούν ως πραξικοπηματίες.

Αρχικά έκρυψαν το ελικόπτερο σε δάσος και το πρωί αποφάσισαν να πετάξουν προς την Ελλάδα και μάλιστα να επικαλεστούν τεχνικό πρόβλημα ώστε οι ελληνικές Αρχές να μην τους αρνηθούν την προσγείωση.

Η συνήγορος των πιλότων του ελικοπτέρου, Μένια Πολυχρόνη, είπε στο CNN Greece πως οι εντολείς της φοβούνται για τη ζωή τους και εξήγησαν στις Αρχές ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για το πραξικόπημα, αλλά εκτελούσαν εντολές για διακομιδή τραυματιών από σημεία της Πόλης που γίνονταν επεισόδια.

Η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Τούρκοι στρατιωτικοί που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας να ζητήσουν πολιτικό άσυλο και από άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί από την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης