Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Διασώσαμε κατοίκους των πλημμυρισμένων χωριών κωπηλατώντας 3 ώρες μέσα στη νύχτα
Επιμέλεια: Χρύσα Γρίβα
Η εικόνα του άνδρα των Ενόπλων Δυνάμεων που χρησιμοποιεί το σώμα του ως «γέφυρα» πέφτοντας στο λασπωμένο έδαφος, σε κάποιο από τα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, ώστε να περάσουν από πάνω του ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία.
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αναγνωρίζει πως κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα που ανήκει στο ελληνικό στράτευμα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος και έτοιμη να πράξουν αναλόγως. Και για τον λόγο, αυτό, όπως τονίζει μιλώντας στα Πρόσωπα 2023 του CNN Greece, αποδίδει τα εύσημα σε καθέναν ξεχωριστά.
Ο Στρατηγός επισημαίνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάστηκε να δράσουν επανειλημμένως με αυτοθυσία και ηρωισμό, φτάνοντας κοντά στα ανθρώπινα όρια, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό συμπολιτών μας που είδαν τα ορμητικά νερά της κακοκαιρίας Daniel να πλημμυρίζουν σπίτια και ολόκληρα χωριά.
Ο ίδιος στέκεται ιδιαιτέρως στην εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ αντίστοιχα, ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, Διοικητής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ΓΕΕΘΑ, προσθέτει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως εκπρόσωποι κάθε άνδρα και γυναίκας των Ενόπλων Δυνάμεων που βρέθηκε εκεί, εισέπραξαν αναγνώριση από κάθε απλό πολίτη.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα δήλωσαν στο CNN Greece και στα Πρόσωπα 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Διοικητής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης
Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής στη Θεσσαλία, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκαν στο πεδίο, επιχειρώντας με κάθε μέσο, προκειμένου να συνδράμουν όπου και όπως χρειαζόταν. Σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία, δυνάμεις επιχείρησαν να προσεγγίσουν χωριά που είχαν αποκλειστεί από τον τεράστιο όγκο νερού. Για τον σκοπό αυτό, οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων χρειάστηκε να κωπηλατούν επί ώρες, στο απόλυτο σκοτάδι, εν μέσω παντελώς άγνωστων συνθηκών. Το νερό είχε συμπαρασύρει τα πάντα και ανά πάσα στιγμή, οι βάρκες χρειαζόταν να αντιμετωπίσουν άγνωστα αντικείμενα, πιθανώς μηχανήματα, βράχια ή ό,τι άλλο βρισκόταν μέσα στα σκοτεινά νερά.
«Υπήρξαν περιστατικά απόλυτης αυταπάρνησης του προσωπικού μας για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο και αυτή είναι και η τελική εικόνα που πρέπει να έχουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα στον συνάνθρωπο διαρκώς, όπου χρειαστεί και όποτε χρειαστεί, με όλα τα μέσα που διαθέτουν», επισημαίνει ο Αρχηγός μιλώντας στο CNN Greece.
Οι δυσκολίες φυσικά δεν περιορίστηκαν στην προσέγγιση των αποκλεισμένων από την πρωτοφανή πλημμύρα χωριών και οικισμών, καθώς ιδιαίτερα απαιτητική ήταν και η διαδικασία προσέγγισης κάθε χώρου που τυχόν βρίσκονταν αποκλεισμένοι συνάνθρωποί μας, υπό καθεστώς φόβου ή και απελπισίας. Χρειαζόταν, λοιπόν, να πειστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ακολουθήσουν τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, που τους πρόσφεραν ασφαλή διαφυγή, στην πιο δύσκολή τους στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό, πως χρειάστηκε πολλές φορές να προσφέρουν και ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες, βοηθώντας τους να αντιληφθούν πως δεν ήταν μόνοι τους.
Από την πρώτη στιγμή, επίσης, κινητοποιήθηκαν και τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των διασώσεων. Πράγματι, μέσα από τα ελικόπτερα που έφτασαν στη Θεσσαλία, πάρα πολλοί πολίτες κατάφεραν να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πλημμυρισμένες περιοχές, όπου το νερό είχε, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπεράσει, ακόμα και το ύψος των ισογείων. Όπως επισημαίνει επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων συνέδραμαν στις επιχειρήσεις ακόμα και ενώ τελούσαν εν αδεία, βοηθώντας στον συντονισμό των επιχειρήσεων και στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση στις «δύσκολες» περιοχές.
Όταν το νερό άρχισε να υποχωρεί, η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε μαζική και ακόμα πιο αποδοτική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις απεγκλωβίστηκαν μαζικά πολίτες από τα πλημμυρισμένα χωριά. Είναι, άλλωστε χαρακτηριστικές οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητες από εκείνες τις περιοχές, αποτυπώνοντας τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, για όλους. «Όλη η επιχείρηση, όλα όσα έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή της Θεσσαλίας ήταν δύσκολα και με μεγάλο ρίσκο, στο όριο των συνθηκών ασφαλείας», τονίζει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εξαίροντας την προσπάθεια του συνόλου, αλλά και καθενός ξεχωριστά.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να ξέρεις πώς είναι ακριβώς το περιβάλλον. Σε τέτοιο περιβάλλον άγνωστο και ραγδαίως επιδεινούμενο, οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που μετείχαν στις επιχειρήσεις διασώσεως και βοήθειας, ήταν μοναδικές και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στελέχη μας γνωρίζουν και έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να βοηθήσουν, να σώσουν συνανθρώπους τους», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Για τον Στρατηγό Κ. Φλώρο, η παροχή βοήθειας και η συνδρομή στην Πολιτεία, είναι ύψιστης σημασίας: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εκτός από την κύρια αποστολή μας, την οποία εκτελούμε με πλήρη σοβαρότητα, διαθέτουμε υπέρ της Πολιτείας, όποτε χρειάζεται, όποια μέσα έχουμε. Είμαστε συμπαραστάτες στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη δυστυχία. Αυτό το οποίο συνέβη στη Θεσσαλία ήταν εξαιρετικά δυσμενές. Εμείς αποδείξαμε και κατορθώσαμε να είμαστε δίπλα στους Έλληνες και να τους βοηθάμε, όπως κάνουμε πάντα».
Ο ίδιος, όταν του ζητάμε να θυμηθεί κάποια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή κατά τη διάρκεια της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλία, επισημαίνει πως στο σύνολό της οι επιχείρηση και κάθε της σκέλος ήταν πρωτοφανές και άρα δύσκολο. Θα μπορούσε όμως, όπως λέει, να ξεχωρίσει μία στιγμή, ένα βράδυ της κακοκαιρίας, στο δεύτερο κύμα της, όταν «μού ζητήθηκε επειγόντως η επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός μηχανήματος προκειμένου να ρίξει ένα τοιχίο στο χωριό της Αγριάς και να μην πλημμυρίσει το χωριό. Εκεί δεν μπορούσε να προσεγγίσει δύναμη, δεν μπορούσε κάποιος να βοηθήσει, έπρεπε να πάει μόνος του ένας χειριστής με το μηχάνημα, να πλησιάσει και να ρίξει το τοιχίο. Πράγματι, αυτή η επιχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και απετράπησαν τα χειρότερα στην Αγριά Βόλου».
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέλαβε την αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων στις αρχές του 2020 και μόλις λίγο καιρό αργότερα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών, αυτή στα σύνορα του Έβρου. Αυτή την περίοδο αναγνωρίζει και ο ίδιος ως μία από τις δυσκολότερες περιόδους του στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Την κρίση του Έβρου, άλλωστε, ακολούθησε και ένα τετράμηνο μεγάλης έντασης με τη Τουρκία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Ο κόσμος έχει τεράστια εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις»
Αυτό που τονίζει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ως το βασικό αποτέλεσμα της εμπειρίας στη Θεσσαλία είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις: «Ναι, ο κόσμος έχει μεγάλη, τεράστια εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι τις βλέπει να είναι δίπλα του, τις βλέπει να τον βοηθούν, να είναι αρωγός σε κάθε δυσκολία. Έτσι συνέβη και στη Θεσσαλία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκαν εκεί και έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να απαλύνουν αυτή τη δυσκολία». επισημαίνει και προσθέτει πως οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έμειναν μόνο στις δράσεις τους, αλλά επίσης έδειξαν την ευαισθησία τους και συγκέντρωσαν εφόδια, σε ήδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονταν οι πληγέντες – όπως συμβαίνει άλλωστε, κάθε φορά που χρειάζεται: «Αυτό είναι κάτι το οποίο η κοινωνία το αντιλαμβάνεται και μας το ανταποδίδει. Εγώ είχα την ευκαιρία να κάνω μια περιοδεία στην περιοχή και έλαβα τα συναισθήματα του κόσμου απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν θα κουραστώ όμως ποτέ, να λέω, ότι αυτά ανήκουν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εγώ είμαι μόνο αυτός ο οποίος τα δέχεται, κάθε φορά. Αυτά τα ‘συγχαρητήρια’, αυτές οι ευχαριστίες, ανήκουν στο υπέροχο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που όταν παρίσταται ανάγκη, βρίσκεται πάντα, δίπλα στον κάθε πολίτη».
Αυτό είναι άλλωστε και το σημαντικότερο μήνυμα εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καθώς ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισημαίνει: «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να έχουν απεριόριστη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και έχουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι εγγυητές της ασφάλειας έναντι εξωτερικών κινδύνων, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας και τελικά της ελευθερίας των Ελλήνων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις γι’ αυτό υπάρχουν. Είναι ο θεσμός, είναι ο οργανισμός ο οποίος παράγει το αγαθό της ασφάλειας, έναντι εξωτερικών απειλών, ώστε η υπόλοιπη κοινωνία να μπορεί να επιδίδεται απρόσκοπτα στα ειρηνικά της έργα, στις ειρηνικές της ασχολίες και να υπάρχει πρόοδος για το κράτος. Αυτό το ‘σκληρό κέλυφος’ λοιπόν, που αποτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι πολύ απαραίτητο για την ειρηνική επιβίωση των κρατών, μέσα σε καθεστώς ασφαλείας και σταθερότητος. Αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις το εγγυώνται με την ισχύ των όπλων τους, το εγγυώνται με τις κάθε είδους συνεργασίες που αναπτύσσουν με φίλους και συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και το επιτυγχάνουν μέσω των αποτρεπτικών δυνατοτήτων τους, μέσω των όπλων, των μέσων και του προσωπικού. Σε όλα αυτά, προεξάρχων είναι ο ρόλος του προσωπικού, το οποίο δεν θα σταματήσω ποτέ να εξάρω. Οι Ένοπλές μας Δυνάμεις, λοιπόν, αποτελούν το εχέγγυο ασφαλείας του κράτους μας έναντι εξωτερικών απειλών, είμαστε ένα ισχυρό στρατιωτικά κράτος στην περιοχή, τα όπλα μας εγγυώνται την Ειρήνη και σε συνεργασία με φίλους και εταίρους, με καθημερινή προσπάθεια, το επιτυγχάνουμε και θα το κάνουμε για πάντα».
Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης: Η αναγνώριση μετά από αυτή την προσπάθεια αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιβράβευση
Στη δυσκολία των επιχειρήσεων τις οποίες έφεραν εις πέρας οι Ειδικές Δυνάμεις της χώρας, στέκεται ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, Διοικητής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ΓΕΕΘΑ. Ο ίδιος τονίζει ότι όταν η Διοίκηση εκλήθη να συνδράμει στις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία, ανταποκρίθηκε άμεσα με όλο τον μηχανισμό των μονάδων της, που έχουν υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα: «Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, παρεμβήκαμε με πάρα πολλά μέσα: Με δύσκολους πλόες τη νύχτα, με συσκευές νυχτερινής αναγνώρισης από χωριό σε χωριό, με πολύωρες κωπηλασίες, με νυχτερινά, με πάρα πολλά βοηθήματα, διοίκηση και έλεγχο, ο οποίος δούλευε σε σχέση με τη διακίνηση της πληροφορίας, πάρα πάρα πολύ γρήγορο χρονικό όριο».
«Το πιο δύσκολο περιστατικό ήταν η μετάβαση στο χωριό Παλαμάς, στο οποίο χρειάστηκε στα προάστια του χωριού, να κινηθούμε επί 3 ώρες με νυχτερινή κωπηλασία, προκειμένου να προσεγγίσουμε τον οικισμό ο οποίος, ουσιαστικά, ήταν απροσπέλαστος. Επιπλέον, εκεί, το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν όταν το πρώτο βράδυ, χρειάστηκε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ληφθούν αποφάσεις για μαζική έξοδο και διάσωση 143 κατοίκων, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένοι, οι οποίοι έπρεπε πολύ σύντομα να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη ώστε να πειστούν, να μπουν στις λέμβους και να τους πάμε στα σημεία διασώσεως», εξηγεί προσπαθώντας να αποτυπώσει την πολύπλευρη επιχείρηση που έφεραν απόλυτα επιτυχώς εις πέρας οι Ειδικές Δυνάμεις.
Είναι άλλωστε, από τις λίγες φορές, που η δράση των Ειδικών Δυνάμεων «αποκαλύπτεται»: «Συνήθως η δράση των ανδρών Ειδικών Δυνάμεων δεν έρχεται στα φώτα της δημοσιότητας. Εκείνο όπως που είναι δομικής σημασίας και εισέπραξα ως διοικητής είναι ότι η αναγνώριση της ελληνικής πολιτείας και όλων των Ελλήνων πολιτών, μετά από αυτή την προσπάθεια αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιβράβευση για καθέναν από όλους εμάς, οι οποίοι έχουμε ταχθεί να φυλάττουμε θερμοπύλες με τον κάθε λογής τρόπο», καταλήγει ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.
Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2023
Συντελεστές:
• Premium Content Manager | Σοφία Μαυραντζά • Project Manager | Δέσποινα Γαβριήλ • Head of Multimedia & Σκηνοθέτης | Σεραφείμ Ντούσιας • Head of Creative | Γιώργος Σπηλιόπουλος • Αρχισυνταξία | Χρύσα Γρίβα • Οπερατέρ | Στάθης Κεφάλας, Nicholas Cornford, Γιώργος Αποστολόπουλος • Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης • Motion Graphics Designer | Σταύρος Σιδέρης • Φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης • Σύνταξη | Ιωάννα Κατσίμπα, Γεωργία Γαραντζιώτη • Οργάνωση Παραγωγής | Γιώργος Χατζής