Κινδυνεύει να μείνει η χώρα χωρίς ηπαρίνες - Στα χέρια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η λύση
Χωρίς ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους είναι πολύ πιθανόν να μείνει η χώρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν μετεγχειρητικά οι ασθενείς.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες- που διανέμουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, απευθύνουν έκκληση στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μία ικανοποιητική διαπραγμάτευση, ώστε τα εν λόγω αναγκαία και αναντικατάστατα προϊόντα, να επιβαρυνθούν με μικρό clawback, προκειμένου να μην κινδυνέψουν οι ασθενείς, αμέσως μετά από ένα χειρουργείο.
Στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συζητήθηκε η «σκληρή γραμμή» με την οποία κατέρχεται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης απέναντι στις εταιρείες που διανέμουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Επιτροπή ζητά εκπτώσεις που ξεπερνούν το 70% (στη νοσοκομειακή αγορά), ποσοστό που απέχει πολύ από τις προτάσεις -και τις δυνατότητες- των εταιρειών. Στην ουσία, η Επιτροπή ζητά από τις εταιρείες να «προπληρώσουν» clawback, για μια κατηγορία η οποία τα προηγούμενα χρόνια προστατευόταν από υποχρεωτικές επιστροφές, καθώς πρόκειται για προϊόντα που στο παρελθόν είχαν προβλήματα ελλείψεων.
Η δαπάνη για τις ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους υπολογίζεται σε 55-60 εκατ. ευρώ. Περίπου 43 εκατ. αφορούν στην αγορά των φαρμακείων και άλλα 13 εκατ. στη νοσοκομειακή αγορά. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται μια ελαφρώς ανοδική τάση στην κατανάλωση, καθώς χορηγούνται και ως προληπτική αγωγή και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, καθώς είναι αποτελεσματικές, εύχρηστες και πολύ καλά ανεκτές.
Να σημειωθεί ότι οι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (Low Molecular Weight Heparins - LMWHs) αποτελούν μια κατηγορία αντιπηκτικών, εξαιρετικά αναγκαίων, αναφορικά με τη διαχείριση διαφόρων κλινικών καταστάσεων στην καθημερινή κλινική πρακτική.
Μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις των LMWHs είναι στην πρόληψη και θεραπεία της Φλεβικής Θρομβοεμβολής (venous thromboembolism - VTE). Επίσης χρησιμοποιούντα στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβου στις γραμμές εξωσωματικής κυκλοφορίας κατά την αιμοκάθαρση και αιμοδιήθηση σε ενήλικες. Χρησιμοποιούνται στη διαχείριση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων (acute coronary syndromes - ACS), καθώς και στη διαχείριση της θρόμβωσης ή και σχετιζόμενων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, όπως προεκλαμψία. Τέλος, οι LMWHs χρησιμοποιούνται και στη διαχείριση της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο (cancer-associated thrombosis - CAT), που είναι μια συνήθης επιπλοκή σε αυτούς τους ασθενείς.
Εν κατακλείδι, η λύση βρίσκεται ξεκάθαρα στα χέρια του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε ένα μείζον πρόβλημα υγείας, με πολλές προεκτάσεις. Ο υπουργός θα μπορούσε να ακολουθήσει το δρόμο των δύο τελευταίων προκατόχων του- όπως συνέβη το 2021 και το 2022- εκδίδοντας υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία, τα εν λόγω αναγκαία σκευάσματα να απαλλαχθούν από το clawback. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς και τα νοσοκομεία έχουν το αναγκαίο τους σκεύασμα και αφετέρου, το σκεύασμα προστατεύεται από σοβαρές υποχρεωτικές επιστροφές.
Η ηγεσία του υπ. Υγείας και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, ώστε εντός του Δεκεμβρίου να γνωρίζουν οι εταιρείες τι θα γίνει τελικά, καθώς σημειώνεται σοβαρή εκκρεμότητα στο ζήτημα αυτό.