ΕΛΛΑΔΑ

Δίνοντας μια δεύτερη ζωή στα ρούχα μας προσφέρουμε στο περιβάλλον και την κοινωνία

Η υπόθεση «ντουλάπα» ήταν πάντα ένα ζήτημα εσωτερικής… ανασκόπησης. Συνήθως με την αλλαγή της εποχής, όλα τα προσεκτικά διπλωμένα ρούχα της οικογένειας «κατεβαίνουν» από τα ψηλά ντουλάπια και το πατάρι ή «ανεβαίνουν» από την αποθήκη και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να πάρουν τη θέση τους στη ντουλάπα και τα συρτάρια της γκαρνταρόμπας μας.

Και κάπου εκεί, στο δίπλωμα και στο ξεδίπλωμα, έρχονται και οι αναμνήσεις που μας πλημμυρίζουν, έρχονται οι απορίες του στυλ «πώς το αγόρασα εγώ αυτό;», έρχονται οι περιβαλλοντικές ανησυχίες «πόσα ρούχα που δεν φοράω ποτέ και απλώς κάθονται στην ντουλάπα» και φυσικά, οι κοινωνικές: «Γιατί εγώ να έχω τόσα πολλά ρούχα – ενώ χρειάζομαι πολύ λιγότερα και τελικά φοράω ακόμα λιγότερα, την ώρα που υπάρχουν συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε ανάγκη»;

Εκεί, λοιπόν, στο άδειασμα και το γέμισμα της ντουλάπας για τη νέα σεζόν, πάντοτε ξεδιαλέγονται ρούχα που δεν θέλουμε πια να έχουμε στη ντουλάπα μας, διότι δεν τα φοράμε ποτέ. Η «στοίβα» που δημιουργείται είναι άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη, πάντα όμως είναι εκεί. Φέτος, μάλιστα, πήρα το ζήτημα πιο «ζεστά» από ποτέ, με αποτέλεσμα να αισθάνομαι πως καμία παλιά μπλούζα «που φορούσα στο λύκειο και ήταν η αγαπημένη μου» ή το φόρεμα της αποφοίτησης από το πανεπιστήμιο ή το κουστούμι που φόρεσα στα 22 μου όταν παντρεύτηκε ο μεγάλος αδερφός και «κρίμα να το δώσω» να μην παραμείνει για μία ακόμα σεζόν στη ντουλάπα μου – ήρθε η ώρα να αποκτήσουν όλα αυτά «δεύτερη ζωή».

Μαζί με τις φόρμες που δεν ταιριάζουν πια με το στυλ μου, με τις κόκκινες ζακέτες με τις οποίες επί έναν χειμώνα πριν 4 χρόνια είχα «κολλήσει», με το μαύρο πουκάμισο που αγόρασα πέρυσι και δεν φόρεσα ποτέ – και δεν πρόκειται να φορέσω και ποτέ.

Και αφού ό,τι πραγματικά δεν χρειάζομαι πια «τακτοποιήθηκε» ένα ερώτημα έρχεται και ζητάει απάντηση: Τώρα «τι να τα κάνω» τα ρούχα αυτά;

Συνήθως, σκεφτόμαστε πως οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ρούχα είναι κάτοικοι μιας περιοχής που έχει πληγεί, είτε από φυσικό φαινόμενο – πλημμύρες, πυρκαγιές ή σεισμοί – είτε λόγω πολεμικής σύρραξης. Πώς όμως θα φτάσουν τα ρούχα μου εκεί; Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ;

Σκεφτόμαστε επίσης, πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που διαβιούν σε δομές, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Πώς όμως θα τους εντοπίσουμε, πού θα απευθυνθούμε, ποιες ώρες και ημέρες και πώς θα είμαστε βέβαιοι πως πράγματι, η προσφορά μας θα «πιάσει τόπο»;

Με την Κοινωνική Ντουλάπα Skip στηρίζουμε την κοινωνία και το περιβάλλον

Πριν από έναν χρόνο μπήκε στη ζωή μας η Κοινωνική Ντουλάπα Skip δίνοντας λύσεις στις ανησυχίες μας, και κυρίως, δίνοντας στα ρούχα μας τη «δεύτερη ζωή» που τους αξίζει – που αξίζει στην κοινωνία μας και το περιβάλλον.

Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό; Ας δούμε αναλυτικά πώς και γιατί η Κοινωνική Ντουλάπα Skip επιτελεί όλους τους παραπάνω στόχους, ξεκινώντας με το τι ακριβώς είναι.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία δράση στη διαχείριση των ρούχων που δημιουργήθηκε από το γνωστό μας απορρυπαντικό Skip. Σε πέντε καίρια σημεία της Αττικής (ΟΑΚΑ, Άλιμος, Ελληνικό, Νέα Ερυθρέα, Ζωγράφου), τοποθετήθηκαν τον περασμένο χρόνο, πέντε «ντουλάπες». Ουσιαστικά πρόκειται για συλλέκτες ρούχων – οι οποίοι μάλιστα, έχουν τη μορφή T-shirt και είναι διακοσμημένοι με graffiti που δημιούργησαν ειδικά για τον σκοπό αυτό street artists. Καθένας μας μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να τοποθετήσει στις ντουλάπες αυτές όλα τα ρούχα που δεν χρειάζεται πια.

Τι θα γίνουν τα ρούχα από εκεί και πέρα; Εδώ έγκειται και η σημαντικότερη ειδοποιός διαφορά της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip. Διότι, τα ρούχα από τις ντουλάπες συλλέγονται ανά τακτά και συχνά χρονικά διαστήματα από τον οργανισμό Fabric Republic, ο οποίος, σε συνεργασία με το Skip, αναλαμβάνει στο εξής τη διαχείρισή τους. Αξίζει να γνωρίζουμε τη διαδικασία αναλυτικά: Τα ρούχα συλλέγονται, μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του Fabric Republic και εκεί ξεδιαλέγονται ένα προς ένα, από το προσωπικό και τους εθελοντές της οργάνωσης. Κάθε ρούχο λοιπόν που φτάνει εκεί, θα ανοιχτεί, θα ξεδιπλωθεί και θα τσεκαριστεί προσεκτικά, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας: Το πλύσιμο.

Με απορρυπαντικά Skip, όλα τα ρούχα που συλλέγονται από τις κοινωνικές ντουλάπες πλένονται και στεγνώνονται στις εγκαταστάσεις του Fabric Republic, ώστε ο παραλήπτης τους να τα βρει φρεσκαρισμένα και πεντακάθαρα.

Μετά το πλύσιμο, όλα τα ρούχα ταξινομούνται με βάση μια σειρά από κριτήρια: Το μέγεθος, το χρώμα, το είδος, την εποχικότητά κά, καθώς στη συνέχεια συσκευάζονται προκειμένου να διατεθούν σε όσους συνανθρώπους μας τα χρειάζονται. Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip, στον έναν χρόνο λειτουργίας της, έχει συμβάλλει στο να αποκτήσουν ρούχα περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι, μέσα από 95 ιδρύματα και φορείς: Συνολικά, πρόκειται για περισσότερους από 25 τόνους ρούχων που απέκτησαν «δεύτερη ζωή», αντί να καταλήξουν στα απορρίμματα.

Πέρα από την προφανή συνεισφορά στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, η διαδικασία ωφελεί σημαντικά το περιβάλλον: Μόνο κατά τον πρώτο χρόνο της δράσης, εκτιμάται ότι δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα 1.355 τόνοι CO2. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για πολύ μεγάλο ποσοστό ρύπων στην ατμόσφαιρα, ενώ η σημαντικότερη επιλογή για τον περιορισμό των ρύπων αυτών είναι η ανακύκλωση των ρούχων – το να δίνουμε, δηλαδή, στα ρούχα μας, «δεύτερη ζωή».

Τώρα καθένας μας μπορεί να κάνει αυτό που του αναλογεί για να επιτύχουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το κοινό έχει αγκαλιάσει την Κοινωνική Ντουλάπα Skip: Οι συλλέκτες των ρούχων ξεχειλίζουν από την προσφορά, καθώς καθένας μας πλέον γνωρίζει ότι υπάρχει άμεση λύση, εύκολη και κυρίως, αποδοτική για τα ρούχα που μας «περισσεύουν». Έτσι, οι ντουλάπες του Skip σύντομα θα διπλασιαστούν, δίνοντάς μας ακόμα πιο εύκολα την ευκαιρία να κάνουμε αυτό που πρέπει και να δώσουμε στα ρούχα μας «δεύτερη ζωή», να δώσουμε στην κοινωνία και στο περιβάλλον την ανάσα που χρειάζονται.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Ανοίγουμε την ντουλάπα μας, ανοίγουμε την καρδιά μας»

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης