ΕΛΛΑΔΑ

ActionAid: Προκατειλημμένο το 44% του ελληνικού πληθυσμού για τη θέση της γυναίκας

Pixabay

Ποσοστό 44% του πληθυσμού στην χώρα μας έχει τουλάχιστον μία προκατάληψη για τη θέση των γυναικών, με τις νεότερες γενιές να εμφανίζουν περισσότερες σε σχέση με τις μεγαλύτερες, αποκαλύπτει έρευνα της ActionAid. 

Την ίδια στιγμή όπως καταγράφει η διαδικτυακή έρευνα για τις έμφυλες προκαταλήψεις οι οποίες τροφοδοτούν μεταξύ άλλων φαινόμενα βίας στην Ελλάδα, και τα ζητήματα έμφυλης ισότητας κατατάσσονται στην 5η από το τέλος θέση όσον αφορά τη σπουδαιότητα.

Η έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο σε δείγμα 1021 ενηλίκων ατόμων διαδικτυακά και δημοσιεύθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, εστίασε στα στερεότυπα για τη θέση των γυναικών στην πολιτική, την εκπαίδευση, την οικονομική ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ειδικότερα, για το εύρημα του πλήθους των ανθρώπων με έμφυλες προκαταλήψεις, το 54% των ανδρών έχουν τουλάχιστον μία προκατάληψη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ανέρχεται στο 34%. Σημειώνεται ότι 1 στους 5 άνδρες έχει τουλάχιστον 3 προκαταλήψεις.

Επιπλέον, για το εύρημα των γενεών και των ηλικιών, σημειώνεται ότι τα άτομα ηλικίας 17-26 ετών (Gen Z) έχουν περισσότερες έμφυλες προκαταλήψεις από τα άτομα άνω των 59 (Boomers).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα ευρήματα αυτά ενισχύονται και από δεύτερη έρευνα που εστιάζει στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: εκεί, ο στόχος που αναφέρεται στην ισότητα των φύλων βρίσκεται στην 5η από το τέλος θέση σπουδαιότητας, καθώς μόνο το 27% των ατόμων που απάντησαν θεωρεί πως η ισότητα πρέπει να είναι αναγκαία προτεραιότητα μιας κυβέρνησης.

Η ActionAid «δουλεύει συστηματικά από το 2000 με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, με στόχο την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, προωθώντας τις αξίες του Παγκόσμιου Ενεργού πολίτη (active citizenship), έχοντας εμπλέξει 10.000 εκπαιδευτικούς και σχολεία και πάνω από 70.000 μαθήτριες και μαθητές.

Επίσης, με έμφαση στην ενεργοποίηση των νέων ηλικίας 18-30 ετών στην Ελλάδα, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα στο Κέντρο της στη Θεσσαλονίκη, έχοντας εμπλέξει πάνω από 1.000 νέες και νέους τα τελευταία χρόνια, ώστε να καταστεί δυνατή η αλλαγή των προκαταλήψεων για τη θέση των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και η ενδυνάμωσή τους για τη συμμετοχή τους στα κοινά. Επιπλέον, ειδικά προγράμματα της ActionAid εστιάζουν στην ενημέρωση σε σχέση με το τι συνιστά σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και ποιος είναι ο ρόλος και η ευθύνη των παρευρισκόμενων (bystanders) σε τέτοια περιστατικά, παρέχοντας και δωρεάν συμβουλευτική και νομική υποστήριξη».

Η έρευνα για τις προκαταλήψεις διενεργήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία qed τον Ιούνιο 2023, σε δείγμα 1.021 ενήλικων ατόμων.

Η έρευνα για την κατάταξη σημαντικότητας των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία qed σε δείγμα 500 ενήλικων ατόμων, τον Οκτώβριο 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης