Σίσα ή «ηρωΐνη των φτωχών»: Τι είναι και πότε γίνεται θανατηφόρα - Ο καθ. Θωμαΐδης εξηγεί
Ανανεώθηκε:
Από 40 γραμμάρια την ημέρα, που ήταν η μέση ημερήσια χρήση στην Αθήνα το 2010, το 2022, έφθασε τα 150 γραμμάρια: αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο η χρήση του διεγερτικού σίσα, ωστόσο η Αθήνα βρίσκεται στις πόλεις με χαμηλή μέση χρήση σε όλη την Ευρώπη.
Με αφορμή τη τραγική κατάληξη της 16χρονης, που παρασύρθηκε σε ένα σπίτι και της χορηγήθηκε σίσα, το CNN Greece επικοινώνησε με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ κ. Νίκο Θωμαΐδη για περισσότερα δεδομένα.
Πότε γίνεται θανατηφόρα η σίσα
Ο καθηγητής τονίζει πώς η σίσα είναι διεγερτικό, είναι μεθαμφεταμίνη, η οποία σε υπερβολική δόση και σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τον χρήστη.
Έχει μεγάλη σημασία επομένως, η δοσολογία, αλλά και η συνχορήγηση άλλων ουσιών, προσθέτει.
Βεβαίως αναμένουμε τις τοξικολογικές εξετάσεις της 16χρονης, που θα δείξουν τι ακριβώς συνέβη, υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας, ότι πολύ πιθανόν, στη σίσα που έλαβε η 16χρονη, να υπήρξε νοθεία, και οι διάφορες προσμίξεις, να προκάλεσαν ανήκεστες βλάβες στο κορίτσι.
Γιατί χαρακτηρίζεται ως το ναρκωτικό και η «ηρωίνη των φτωχών»;
Όπως εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης, πρόκειται για μία φθηνή δραστική ουσία, η οποία παρασκευάζεται σε χημικά εργαστήρια στην Ανατολική Ευρώπη και πολλές φορές την έχουν προσμίξει με άλλα συνθετικά ναρκωτικά, απαντά.
Στις χώρες μάλιστα αυτές -δηλαδή της Αν. Ευρώπης- είναι εύκολο να την βρει κάποιος, καθώς πωλείται στο δρόμο.
Η σίσα λοιπόν, είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά και διεγερτικά, ενώ σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη.
Αύξηση δείχνουν τα λύματα της Αθήνας
Τι δείχνουν, όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα των λυμάτων στην Αθήνα, σύμφωνα με τον καθηγητή Θωμαΐδη:
Το 2010 η μέση ετήσια χρήση ήταν 40 γραμμάρια την ημέρα
Το 2020 – σε περίοδο πανδημίας- η ετήσια χρήση στην Αθήνα, ήταν 110 γραμμάρια ανά ημέρα
Το 2021 μέση ετήσια χρήση ήταν 122 γραμμάρια και
Το 2022, η χρήση ήταν 150 γραμμάρια την ημέρα.
Παρατηρούμε επομένως, ότι σε περίοδο πανδημίας και εγκλεισμού, η χρήση της σίσα, άρχιζε να αυξάνεται κατακόρυφα.
Παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα η χρήση του εν λόγω διεγερτικού αυξάνεται, η μέση χρήση εξακολουθεί να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, καταλήγει ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, προσθέτοντας ακόμη, ότι και οι βόρειες χώρες, εμφανίζουν σημαντική χρήση.