ΕΛΛΑΔΑ

ΠΙΣ: Προσοχή στη χρήση αντιβιοτικών, μόνο με συνταγή ιατρού και για βακτηριακές λοιμώξεις

ΠΙΣ: Προσοχή στη χρήση αντιβιοτικών, μόνο με συνταγή ιατρού και για βακτηριακές λοιμώξεις
AP Photo / Elise Amendola

Στην  ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, περισσότερα από 35.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Καμπανάκι κινδύνου για το θέμα της συνετής χρήσης των αντιβιοτικών, τα οποία πρέπει να δίνονται μόνο με συνταγή ιαρού και μόνο για βακτηριακές λοιμώξεις, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, συστήνοντας σε Πολιτεία, υγειονομικούς και πολίτες, να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει ορίσει την 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (European Awareness Antibiotic Day).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια με την αντοχή τους στα αντιβιοτικά να αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, περισσότερα από 35.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Την ίδια ώρα, η παραγωγή νέων αντιβιοτικών ουσιών είναι ελάχιστη δημιουργώντας μία άκρως επικίνδυνη συνθήκη για τα ανθεκτικά μικρόβια.

Πανευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή το 2022 έδειξε ότι οι μισοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν ιούς. Η μικροβιακή αντοχή ενέχει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και είναι μία από τις 3 μεγαλύτερες απειλές για την Υγεία που εντόπισε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής (HERA) για τις οποίες απαιτούνται μέτρα συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η ανεξέλεγκτη και υπερβολική, χωρίς ιατρική συμβουλή, κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής. Η κατάσταση αυτή αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας που κατέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής (EARSS).