Χρυσοχοΐδης: Έρχεται πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας για τους ανοϊκούς
Με στόχο να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πανδημία της άνοιας, η οποία είναι αναμενόμενη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις περισσότερες χώρες, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, δημιουργήθηκε το Εθνικό Σχέδιο, τόνισε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρουσίασε το νομοσχέδιο για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ.
Αναφερόμενος στο πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας που δημιουργείται, ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε, ότι ορίζεται ένα φυσικό πρόσωπο, το οποίο εκπροσωπεί τον πάσχοντα από άνοια για θέματα περίθαλψης και φροντίδας, ενώ με τις προγενέστερες οδηγίες ορίζονται εκ προοιμίου από τον ίδιο τον πάσχοντα που τις διατυπώνει, ο τόπος και ο τρόπος περίθαλψης και φροντίδας για το διάστημα κατά το οποίο δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποφασίζει. Στόχος είναι να διατηρήσουν την ισχύ τους συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις και εντολές κάθε προσώπου.
Η πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου Άνοιας Παρασκευή Σακκά σχολίασε πως έχει μεγάλη σημασία το σχέδιο νόμου για τα δικαιώματα και την καθημερινότητα των πασχόντων και των οικογενειών τους. Το σχέδιο υπήρξε πριν από 2 - 3 χρόνια και τώρα υλοποιείται.
Ο καθηγητής του John's Hopkins Κωνσταντίνος Λυκέτσος ανέφερε πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία που φέρνει αποτελέσματα. Είπε πως η άνοια είναι η αναμενόμενη πανδημία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Εκτίμησε πως 500.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο και ότι θα αυξηθούν ραγδαία.
Ο καθηγητής σημείωσε με την παρέμβαση αυτή, θα βελτιωθεί η μορφή φροντίδας, ώστε η χώρα μας να φτάσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα.
Σκοπός των μεταρρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι:
α) η περιγραφή του περιεχομένου των δικαιωμάτων και την οριοθέτησή τους και
β) η αναγνώριση του ρόλου των άτυπων φροντιστών, η σημασία των οποίων είναι σημαντική για την επιμέλεια, τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και την παραμονή στο οικιακό περιβάλλον των πασχόντων από άνοια.
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την καινοτομία του «πληρεξούσιου περίθαλψης και φροντίδας», αλλά και των «προγενέστερων οδηγιών περίθαλψης και φροντίδας».
Αυτό σημαίνει πως για κάθε ασθενή με Άνοια και Αλτχάιμερ θα ορίζεται ένα πρόσωπο, το οποίο θα καθίσταται νομικά υπεύθυνο γι’ αυτόν, όταν ο ίδιος χάσει τις νοητικές του λειτουργίες και δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσει για τη ζωή του.
Το “πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας” θα συντάσσεται όταν τίθεται η διάγνωση και η νόσος βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια και θα είναι σε θέση να δηλώσει ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να τον εκπροσωπεί νομικά, για τα θέματα της φροντίδας του.
Οι επιθυμίες του θα περιλαμβάνονται στις “προγενέστερες οδηγίες”, ένα επίσης νομικό έγγραφο στο οποίο θα καθορίζεται από τον ίδιο τον πάσχοντα σε ποιο χώρο επιθυμεί να παρέχεται προς αυτόν η ιατρική και η γενική φροντίδα, όταν η νόσος δεν θα του επιτρέπει την έκφραση έγκυρης βούλησης.
Οι συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις και εντολές του ασθενή θα διατηρούν την ισχύ τους και θα γίνονται σεβαστές έως το τέλος της ζωής του.
Το ψυχιατρικό νοσοκομείο Κορυδαλλού, στο ΕΣΥ
Εξάλλου από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, παρουσίασε τον σχεδιασμό για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και παρέμβαση που νομοθετείται άμεσα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού εντάσσεται στο ΕΣΥ, μια παρέμβαση που στοχεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αντιμετώπιση των ασθενών και την πρόσβασή τους στις αναγκαίες υπηρεσίες.
Επίσης, δημιουργείται ενιαίο δίκτυο αντιμετώπισης εξαρτήσεων και η διοικητική συνένωση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, φορείς απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.