ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αρχαιολόγους, ο Πέτρος Θέμελης,ο άνθρωπος που έφερε στο φως μετά από επίμονες ανασκαφές την εμβληματική αρχαία Μεσσήνη, από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

Μια ζωή «χαμένος» στις ανασκαφές, από την Πέλλα και το ανάκτορο της Βεργίνας στα πρώτα του βήματα, και μετά ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Ολυμπία, τη Βραβρώνα, τους Δελφούς, και παράλληλα καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης για 19 χρόνια, ο Πέτεος Θέμελης τα τελευταία χρόνια μοίραζε τη ζωή του μεταξύ της Αθήνας και της Αρχαίας Μεσσήνης στην οποία έιχε πλέον αφιερώσει τη ζωή του.

O Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Γιος του Γιώργου Θέμελη, υπερρεαλιστή ποιητή και φιλολόγου, έχασε τη μητέρα του 2 ετών κι έτσι μεγάλωσε με τη θεία του Ελισάβετ, σε ένα περιβάλλον με λογοτέχνες και ζωγράφους, στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και μετά του εμφυλίου.

Oλοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε Πτυχίο Iστορίας και Aρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, και διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτου του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα: «Frühgriechische Grabbauten».

  • Το 2005 τιμήθηκε με χρυσό Tαξιάρχη Tάγματος Φοίνικος από Πρόεδρο Eλληνικής Δημοκρατίας για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό του έργο.
  • Επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία Nομού Θεσσαλονίκης, συμμετοχή σε ανασκαφές (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέλλα, Bεργίνα).
  • 1963-1980 Eπιμελητής και Έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής, Eύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Aιτωλοακαρνανίας.
  • 1977-1980: διευθυντής Aρχαιολογικού Mουσείου Δελφών.
  • 1980-1984: προϊστάμενος Eφορείας Παλαιοναθρωπολογίας Σπηλαιολογίας.
  • 1984-2003 καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Kρήτης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών.
  • 1985-2003: διευθυντής Πανεπιστημιακής ανασκαφής Tομέα I Eλεύθερνας.
  • 1986-σήμερα: διευθυντής ανασκαφικού-αναστηλωτικού έργου στην αρχαία Μεσσήνη.

Είχε δημοσιεύσει 10 μονογραφίες, 250 επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις, ενώ επιφυλλίδες του δημοσιεύονταν τακτικά στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό Τύπο.

Ήταν επίτιμος δημότης Μεσσήνης, Ανδρούσας και Καλαμάτας, ισόβιος εταίρος της Εν Αθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, μέλος της Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, του Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, μέλος της επιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών και αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής-Ιδρύματος Oικ. Γ. Ψαροπούλου.

Το 2005 τιμήθηκε με τον Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του.

Το 2016 τιμήθηκε για τους ίδιους λόγους με τον ΑνώτεροΤαξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης το 2016 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης