ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσοχοΐδης στον Economist: Θα επανεκκινήσουμε το ΕΣΥ - Διαγωνισμοί παντού

Την ανάγκη το Εθνικό Σύστημα υγείας να επανεκκινηθεί, ώστε να καταστεί ευέλικτο, ελκυστικό και ανταγωνιστικό μέσα από μία σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως οργάνωση, προϋπολογισμοί, διαγωνισμοί προμήθειες κλπ., επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα στο 27ο συνέδριο του Economist.

Η υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο, τόνισε ο υπουργός Υγείας, αφενός, εξαιτίας του COVID-19- μία περιπέτεια την οποία διήλθε με επιτυχία η ανθρωπότητα- και αφετέρου λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, όπου μαζί με τη τεχνητή νοημοσύνη- Artificial Intelligence, που αρχίζει και μπαίνει μαζικά στον χώρο της υγείας συντελείται μία επανάσταση.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, κυρίως στον δυτικό κόσμο, αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα, αφού στάθηκαν όρθια στη διαχείριση του Covid – 19.

Χιλιάδες προσλήψεις στηρίζουν την υγεία

Και συνέχισε:

«Αντιμετωπίζουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, σκεφθείτε ότι λείπουν στην Ευρώπη 1 εκατ. επαγγελματίες υγείας, από γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι το λοιπό προσωπικό. Οι προσλήψεις δε που γίνονται κάθε χρόνο είναι πρωτοφανείς σε αριθμό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα το 2023 ξεπερνούν τις 5,5 με 6 χιλιάδες και το 2024 ήδη έχουν προγραμματιστεί 6,5 χιλιάδες.

Είναι αριθμοί που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, παρόλα αυτά είναι διαρκής η προσπάθεια και πολλές φορές άγονη προσπάθεια να καλύψουμε τις ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία της χώρας και γενικότερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα».

Επανεκκίνηση του ΕΣΥ

Για την επανεκκίνηση του ΕΣΥ, ο υπουργός επεσήμανε τα εξής:

«Χρειάζεται αυτόν τον γίγαντα που λέγεται εθνικό σύστημα υγείας, ο οποίος διαχειρίστηκε τον covid, ο οποίος νοσηλεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια συμπολίτες μας, νοσηλεύει και θεραπεύει εκατομμύρια πολίτες με δύσκολες ασθένειες και επεμβάσεις, να δούμε λοιπόν με ποιον τρόπο θα ξανα- εκκινήσουμε το σύστημα, θα το κάνουμε πιο ευέλικτο, θα το κάνουμε πιο ελκυστικό, για να μπορέσει έτσι να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας χώρας, η οποία έχει μεγάλο όριο ηλικίας, έχει γηρασμένο πληθυσμό, έχουμε χρόνια νοσήματα και ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει φύγει στο εξωτερικό», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Προχωράμε σε έναν νέο τρόπο οργάνωσης των νοσοκομείων, με προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα είναι ορισμένοι και θα είναι αντικείμενο διαχείρισης με τρόπο ορθολογικό και υπεύθυνο, σύμφωνα με τα πρότυπα της διαχείρισης των προϋπολογισμών που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Παντού διαγωνισμοί, παντού διαγωνισμοί και ανταγωνισμός».

Ψηφιοποίηση, DRG's, διαγωνισμοί, νέα νοσοκομεία

Άλλοι άξονες που αναμένονται να τρέξουν το επόμενο διάστημα είναι:

  • καθολική εφαρμογή των DRGs, έτσι ώστε να υπάρχουν δεδομένα σε ότι αφορά στα νοσήλια, τις δαπάνες, τα κόστη, την ψηφιοποίηση και την ομαδοποίηση και διαγωνισμούς συνολικά μέσα από την εταιρεία ΕΚΑΠΥ της προμήθειας των υλικών και της λειτουργίας, όπως είπα, του ανταγωνισμού.
  • Κίνητρα για ορθολογική διαχείριση και έσοδα στα νοσοκομεία από την προσέλκυση περιστατικών που σχετίζονται με τη δυνατότητα των νοσοκομείων να διαχειρίζονται δύσκολα περιστατικά.
  • Και επίσης, επενδύσεις καινούργιες στα νοσοκομεία, τρία νέα νοσοκομεία χτίζονται αυτή τη στιγμή, ξεκίνησε να κατασκευάζει το Ίδρυμα Νιάρχος στην Κομοτηνή, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο στην ουσία είναι ένα νοσοκομείο βάσης για τη Βόρεια Ελλάδα και το Νοσοκομείο της Σπάρτης. Επίσης, τρέχουμε πολύ γρήγορα να κατασκευάσουμε το Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που θα εξυπηρετεί συνολικά τη βόρεια Ελλάδα και θα ασχολείται αποκλειστικά με ογκολογικά περιστατικά.
  • Και ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία μας έχουν αυτή τη στιγμή κατακλύσει νέες τεχνολογίες. Θα συνεχίσουμε, υπογράμμισε ο υπουργός, μέσα από τα προγράμματα του RRF και του ΕΣΠΑ να προμηθευόμαστε όλες εκείνες τις αναγκαίες τεχνολογίες, έτσι ώστε και θεραπευτικά, αλλά και από πλευράς χρόνου να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στις θεραπείες. Νέες εγκαταστάσεις για τις θεραπείες του καρκίνου. Το μητρώο για τον καρκίνο που δεν έχει η χώρα αυτή τη στιγμή, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, μια κατά τη γνώμη μου επανάσταση, η οποία θα συντελεστεί μόλις ετοιμαστεί υποθέτω περίπου σε ενάμιση χρόνο ο νέος χάρτης, ο ψηφιακός χάρτης υγείας.
  • Η ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων. Η συνολική ανασύνταξη, αναγέννηση και μια σύγχρονη μορφή οργάνωσης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ένας τεράστιος γίγαντας 7 δισεκατομμυρίων και πρέπει να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας υγιούς ασφαλιστικής εταιρείας που είναι αυτός που πληρώνει κάθε χρόνο τις δαπάνες, έτσι ώστε όλες οι διαδικασίες του να είναι ψηφιοποιημένες και με ελέγχους, real time ελέγχους από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, για να υπάρξει μια εξορθολογικοποίηση των δαπανών.

ΕΟΦ, δαπάνη, καινοτόμα φάρμακα, ελληνική βιομηχανία

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε, ότι ο Ο ΕΟΦ χρειάζεται μια συγκλονιστική θ ανανέωση και ενίσχυση του προσωπικού του.

Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη πρόσβαση για όλους τους ασθενείς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας και του κόστους. Θα διαχειριστούμε το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων με έναν τρόπο που θα εξυπηρετεί πραγματικά αυτό τον στόχο. Και από την άλλη πλευρά, η πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε περαιτέρω τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ σημαντικά άλματα. Τη στηρίζουμε με επενδύσεις και κίνητρα, τη στηρίζουμε με το επενδυτικό clawback, τη στηρίζουμε με πάρα πολλούς τρόπους. Και η Ελλάδα πραγματικά είχε την τύχη να διαθέτει μια βιομηχανία εξαιρετικά εύρωστη, η οποία κάνει αρκετές εξαγωγές.

Κέντρα χρονίων παθήσεων

Εξάλλου, σε διάλογο που είχε στη συνέχεια με τον Countries Editor του The Economist - The World Ahead, Αlasdair Ross, ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και σε ένα προσωπικό του στοίχημα, που είναι η διαχείριση των χρονίων παθήσεων. Υπογράμμισε, ότι χρειάζεται να οργανώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο νοσηλευτικό μας σύστημα, με Κέντρα Χρονίων Παθήσεων, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να ασχοληθούν με το δευτεροβάθμιο και κυρίως, το τριτοβάθμιο επίπεδο στο έργο τους για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές ασθένειες, ενώ τα κέντρα χρονίων παθήσεων να μπορούν να περιθάλπουν και να παρακολουθούν τους χρόνιους πάσχοντες από όλες τις απόψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης