Δορυφορικές εικόνες από την εξέλιξη των πλημμυρών στον κάμπο της Θεσσαλίας
Ανανεώθηκε:
Αποκαλυπτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες και εκτιμήσεις από την εξέλιξη των πλημμυρισμένων περιοχών, περίπου σαράντα ημέρες μετά τις καταστροφικές και πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας.
Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ των ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-1 & Sentinel-2 που πέρασαν πάνω από τη χώρα μας το διάστημα 07.09.2023 - 19.10.2023, κατέγραψαν σε πολύ υψηλή ανάλυση τις περιοχές του κάμπου της Θεσσαλίας που ήταν πλημμυρισμένες για περισσότερες από 15-20 ημέρες.
Η επεξεργασία και η οπτικοποίηση των δορυφορικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα meteo.gr/Ε.Α.Α.
Στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζεται η εξέλιξη των πλημμυρισμένων περιοχών με αρχή την 07.09.2023, στο τέλος της κακοκαιρίας «Daniel» (Εικόνα 1).
Οι πλημμύρες αρχικά εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. Στη συνέχεια, 3 ημέρες μετά, στις 10.09.2023, οι εκτεταμένες πλημμύρες παραμένουν στην περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες νερού απο τους παραποτάμους του Πηνείου προς τις εκβολές του, και ειδικότερα προς την περιοχή της Λάρισας και της Μαγνησίας, όπου η Λίμνη Κάρλα φτάνει την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της (Εικόνα 2).
Στις αρχές Οκτωβρίου 2023 και μετά το πέρας και της δεύτερης σημαντικής κακοκαιρίας «Elias» που έπληξε τις ίδιες περιοχές, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις παραμένουν σε περιοχές των Τρικάλων, Καρδίτσας και στην περιοχή της λίμνης Κάρλας (Εικόνα 3).
Τέλος, στα μέσα Οκτωβρίου 2023 οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έχουν περιοριστεί και παραμένουν στο σημείο της Λίμνης Κάρλας (Εικόνα 4).
Συνοψίζοντας, από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο του 2023, επηρεάστηκαν περισσότερα από 700-800.000 στρέμματα γης, ενώ 1 μήνα μετά τις πλημμύρες η Λίμνη Κάρλα παραμένει πλημμυρισμένη με συνολική έκταση περίπου στα 150.000 στρέμματα.