ΕΛΛΑΔΑ

Διάσκεψη του Καΐρου: Ειρηνευτικές συνομιλίες με ηχηρές απουσίες - Οι παρεμβάσεις των ηγετών

Διάσκεψη του Καΐρου: Ειρηνευτικές συνομιλίες με ηχηρές απουσίες - Οι παρεμβάσεις των ηγετών
Egyptian Presidency Media Office via AP

Τον οδικό χάρτη που θα ανοίξει το δρόμο για την αποτροπή της γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, θα δώσει τέλος στο ανθρωπιστικό δράμα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι και θα οδηγήσει σε οριστική λύση την πολυετή διαμάχη αναζητούν οι ηγέτες στη Σύνοδο Ειρήνης του Καΐρουτην ώρα που το πέρασμα της Ράφα άνοιξε για να περάσουν φορτηγά με βοήθεια με το σταγονόμετρο και η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού καθυστερεί.   

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι που φιλοξένησε τη διάσκεψη.

«Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών», είπε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός και μόνο ότι από την σύνοδο λείπουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, ωστόσο παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των ηγετών μεταξύ αυτών και του Έλληνα πρωθπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι, αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν που εκροσώπησε την Άγκυρα τάχθηκαν υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

«Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική λύση» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του. Για να προσθέσει: «Όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της και ταυτόχρονα σκεφτόμαστε τη ζημία για τους πολίτες. Υπήρχαν αθώοι θύματα σε αμφότερες πλευρές, υπάρχουν πολίτες άμαχοι, υπάρχουν όμηροι και μέχρι την πλήρη ελευθερία των ομήρων δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ειρήνη. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους» ανέφερε και πρόσθεσε «η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.

«Χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια τιμωρία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συνεχιστεί ο πόνος των Παλαιστινίων. Θέλουμε διαρκή ειρήνη, μπορεί να υπάρξει συμφωνία με λύση δύο κρατών», τόνισε με τη σειρά του ο Χακάν Φιντάν.

Το λόγο πήρε ο πρόδρος της Παλαστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς που δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας».

Τη θέση ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου εξέφρασε στην εναρκτήρια ομιλία του ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

«Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα”» δήλωσε.

«Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ», τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

Η διάσκεψη ήρθε σε μια στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, μετά από την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 Ισραηλινούς και ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των ομήρων που είναι στα χέρια της Χαμάς και άλλων οργανώσεων στη Γάζα.

Περισσότεροι από 4.385 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται παρά το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα καθώς πέρασαν μόνο 20 φορτηγά και δεν θα περάσουν άλλα μέχρι τη Δευτέρα κάτι που χαρακτηρίζεται σταγόνα στον ωκεανό καθώς οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Οι Ισραηλινοί ετοιμάζουν τη χερσαία επιχείρηση

Οι Ισραηλινοί παραμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη με τον στρατό να κάνει γνωστό ότι «κάνουν εκπαίδευσεθις σύμφωνα με τα εγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια».

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, ενόψει μιας μεγάλης χερσαίας εισβολής, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους θα ξεκινήσει «σύντομα».

Παράλληλα με το μέτωπο της Γάζας ανοικτό παραμένει και εκείνο στο βορρά με το Λίβανο με τη Χεζμπολάχ να συνεχίζει να βάλει κατά του Ισραήλ. Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε το Σάββατο (21/10) ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από τους Άραβες αποφάσισε να μπει στον πόλεμο και πληρώνει ακριβά αυτή την απόφαση. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στα βόρεια σύνορα, όπου συναντήθηκε με στρατεύματα και ηγέτες τοπικών κοινοτήτων. «Θα αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις».

Πάντως σύμφωνα με τους New York Times ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να μην προβεί σε προληπτικό πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ηγετικά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, κυρίως ο υπουργός Άμυνας, πιέζουν για μια τέτοια επίθεση.

Αμερικανοί διπλωμάτες στην περιοχή έχουν επίσης επικοινωνήσει στους Άραβες ομολόγους τους τις τελευταίες ημέρες ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αποφύγει να επιτεθεί στο Ισραήλ.