ΕΛΛΑΔΑ

Τι συμβαίνει με τους κοριούς: Δεν υπάρχει πανδημία, αλλά εντομολογική προσβολή, λένε οι ειδικοί

Τι συμβαίνει με τους κοριούς: Δεν υπάρχει πανδημία, αλλά εντομολογική προσβολή, λένε οι ειδικοί
Ενημερωτική πινακίδα για τους κοριούς σε επιχείρηση απεντόμωσης στο Παρίσι της Γαλλίας, στις 4 Οκτωβρίου, 2023 EPA/TERESA SUAREZ

«Ψυχραιμία, αλλά και σύνεση», συστήνουν οι ειδικοί, αναφορικά με το θέμα εμφάνισης κοριών σε Γαλλία και Βρετανία, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελούν ζήτημα δημόσιας υγείας.

Ως εκ τούτου, και καθώς ο κοριός είναι ένα έντομο το οποίο δεν είναι διαβιβαστής, άρα δεν μεταδίδει κάποιο παθογόνο, θα πρέπει να σκεφθούμε ήρεμα και συνετά και να μην μας καταλαμβάνει πανικός, τονίζει στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδος κ. Γιώργος Λάμπρου. Αν και ο ίδιος είναι γεωπόνος, γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα των μυοκτονιών και απεντομώσεων. Και οι περίφημοι κοριοί επομένως, είναι μεν ενοχλητικοί και σφόδρα πολλές φορές, ωστόσο σίγουρα δεν κινδυνεύουμε, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για μία ανησυχητική εξέλιξη.

Βεβαίως πριν μερικές ημέρες εμφανίστηκε και στην Αττική το πρόβλημα και μάλιστα σε πτέρυγα ενός ξενοδοχείου, ωστόσο ο συνομιλητής μας, υποστηρίζει πώς δεν βλέπει να έχουμε επέλαση κοριών, από την Ευρώπη στην Ελλάδα.

--.jpg
ο Γιώργος Λάμπρου, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδος

Λάθος ο όρος πανδημία

Μάλιστα συνεχίζει λέγοντας, ότι συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «πανδημία κοριών», αυτό όμως είναι λάθος, δεν υπάρχει καμία πανδημία, αντίθετα, η πιο σωστή προσέγγιση και ετυμολογία, είναι «εντομολογική προσβολή».

Ας δούμε μερικά πράγματα γύρω από το ενοχλητικό αυτό έντομο με τη βοήθεια του κυρίου Λάμπρου:

«Μιλάμε για έντομο βαδιστικό και αιμομυζυτικό, το οποίο προτιμά ινώδεις και μάλλινες επιφάνειες, αναζητά σχισμές μεταφέρεται εύκολα με βαλίτσες και γι’ αυτό λέμε ότι είναι ταξιδευτής. Οι κοριοί τρέφονται εξολοκλήρου με αίμα, το οποίο εξασφαλίζουν μέσω δειγμάτων (τσιμπημάτων) στο δέρμα του ανθρώπου.»

Σύμφωνα με τα έως σήμερα γνωστά βιβλιογραφικά δεδομένα για τη χώρα μας, ο κοριός δεν είναι διαβιβαστής, ως εκ τούτου δεν θα μας μεταδώσει κάποιο παθογόνο, όπως για παράδειγμα τα κουνούπια. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιοι φορείς για τα συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, που εκδίδουν και επικαιροποιούν τις οδηγίες, όποτε κριθεί σκόπιμο.

Το τσίμπημα με τη μορφή γαζώματος…

Σε περίπτωση προσβολής, είναι απαραίτητη η διαδικασία Απεντόμωσης, προκειμένου να εξοντωθούν τα επιβλαβή έντομα. Πώς θα αντιληφθούμε όμως το τσίμπημα του κοριού:

Θα διακρίνουμε στο δέρμα διαδοχικά τσιμπήματα σαν γάζωμα, ενώ θα δούμε αυγά και νύμφες από το έντομο. Από τα περιττώματα που είναι αιμοσφαιρίνη, θα υποψιαστούμε, όταν δούμε κόκκινες ή καφές κηλίδες στα σεντόνια.

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι κάθε τσίμπημα, ή κάθε κνησμός οφείλονται σε κοριούς, διότι τα συμπτώματα αυτά, μπορεί να προέρχονται από άλλο παράγοντα. Επίσης υπάρχει πιθανότητα σε ορισμένους ανθρώπους να μην προκαλέσει κνησμό το τσίμπημα κοριού. Ως εκ τούτου συναντάμε και περιπτώσεις όπου εντοπίζονται να τσιμπήματα σε ορισμένο μέρος του πληθυσμού που παρέμεινε εντός προσβεβλημένου χώρου.

Αν εντοπίσουμε τσιμπήματα, ζητάμε από ειδικό να ελέγξει τον χώρο μας και παράλληλα, απευθυνόμαστε σε δερματολόγο, προκειμένου να μας ενημερώσει αν τα σημάδια προέρχονται από κάποιο παράσιτο ή άλλον παράγοντα (π.χ. αλλεργία). Δεύτερον, καλούμε εξειδικευμένο προσωπικό να επισκεφθεί τον χώρο μας, έχοντας ήδη κάνει εμείς μία έρευνα στο χώρο.

Εξονυχιστοί έλεγχοι στα σπίτια

Ερευνούμε εξονυχιστικά τα στρώματα, τα κρεβάτια, τους καναπέδες. Επιπλέον, ελέγχουμε τα ξύλα των κρεβατιών, τα κεφαλάρια και αν αντιληφθούμε έντομα ή σημάδια, έχουμε μία φωτογραφία ή ένα βίντεο, με σκοπό να τα δείξουμε στον ειδικό, ο οποίος μπορεί να μας ενημερώσει σχετικά με το είδος του εντόμου, να μας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα και φυσικά και συστήσει το πλάνο ενεργειών καταπολέμησης.

Πάντοτε θυμόμαστε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που θέλει χρόνο για να λυθεί, προσεκτική και μεθοδικής δουλειά. Συνεργαζόμαστε πάντα με συνεργεία που έχουν κάνει αναγγελία έναρξης εργασιών στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχουν ως επικεφαλή αρμόδιο επιστήμονα που θα είναι υπεύθυνους για την πορεία των ελέγχων.

«Σε εκτεταμένες προσβολές, πιθανόν να χρειαστεί συνδυασμός μεθόδων. Σε περίπτωση χρήσης βιοκτόνων (εντομοκτόνων), πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου αναγράφεται στην ετικέτα τους ότι έχουν ως έντομο-στόχο τον κοριό. Υπάρχουν στο εμπόριο σκευάσματα τα οποία έχουν λάβει έγκρισης χρήσης αποκλειστικά από επαγγελματίες υπάρχουν όμως διαθέσιμα στο εμπόριο και σκευάσματα, τα οποία έχουν λάβει έγκριση χρήσης και τον τελικό καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να χρησιμοποιούνται τα βιοκτόνα προϊόντα με ασφαλή τρόπο. Ως εκ τούτου πρέπει να διαβάζεται πάντα η ετικέτα και οι πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από κάθε χρήση. Επίσης ο χρήστης πρέπει να δει τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν», αναφέρει ο κύριος Λάμπρου.

Επισημαίνει επίσης ότι όσο υψηλότερο διατηρείται το επίπεδο υγιεινής σε ένα χώρο, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος μιας εντομολογικής προσβολής.

Πού θα συναντήσουμε κοριούς

Τα μέρη τώρα, στα οποία μπορούμε να συναντήσουμε κοριούς, είναι ξενοδοχεία, γηροκομεία, κέντρα προσφύγων, στρατόπεδα, αεροδρόμια, κινηματογράφοι και γενικότερα χώροι, όπου φιλοξενούνται πολλά άτομα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κοριός είναι «ταξιδευτής», εφόσον εύκολα κρύβεται στις αποσκευές, ως εκ τούτου μεταφέρεται αθόρυβα ανεμπόδιστα σε οποιοδήποτε προορισμό. Οπότε μπορεί να εντοπιστεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου ή σε οποιαδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς.

Η επέλαση στη Γαλλία

Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Παρίσι, το οποίο έχει λάβει και σοβαρές διαστάσεις, ο συνομιλητής μας, αναφέρει: Η Γαλλία και Βρετανία, είναι πυκνοκατοικημένες χώρες με υψηλή ροή τουριστών, ως εκ τούτου αυτοί οι δύο αυτοί παράγοντες, είναι πιθανό να συμβάλλουν σε μια εξάπλωση εντομολογικής προσβολής.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει μία απεντόμωση;

Μία απεντόμωση, για την ακρίβεια ένα πλάνο υλοποίησης εργασιών, μπορεί να διαρκέσει έως και 15 ημέρες, επειδή ο κοριός, δεν συγχωρεί λάθη, τονίζει ο κ. Λάμπρου, ο οποίος με προθυμία μοιράζεται την κάτωθι εμπειρία του μαζί μας:

«Έχω εντοπίσει ζωντανούς κοριούς μετά από 8 μήνες που ήταν κλειστό ένα δωμάτιο και βρήκαμε τα έντομα, στο κανάλι των καλωδίων του φωτιστικού στην οροφή του δωματίου, ένα απόλυτα καλυμμένο σημείο, που δεν μπορούσε κανείς να το φανταστεί. Στην περίπτωση εκείνη, εντοπίστηκε η εστία αναπαραγωγής μετά από διεξοδικό έλεγχο».

Επαγρύπνηση και υγιεινή

Οφείλουμε επομένως να είμαστε σε επαγρύπνηση και να πραγματοποιούμε τακτικούς ελέγχους στους χώρους μας, διότι εκτός από ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας, είναι και ζήτημα φήμης και προστασίας του τουρισμού και φήμης των επιχειρήσεων. υποστηρίζει ο κ. Λάμπρου, ο οποίος προσθέτει ακόμη:

«Καλό επομένως είναι και στα σημεία εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια) να γίνονται έλεγχοι ώστε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα τυχόν προσβολή. Έμφαση συνεπώς στην πρόληψη, με χρήση μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης και ελαχιστοποίησης της χρήση χημικών».

Κλιματική κρίση και κοριοί

Τέλος, σε ερώτηση εάν η κλιματική κρίση ευνοεί την έλευση ή την επιβίωση των κοριών, ο συνομιλητής μας απαντά:

Σε γενικές γραμμές καθώς έχουμε ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες, είναι εύλογο, ότι έχουμε και περισσότερα έντομα γύρω μας, τα οποία βρίσκονται σε θερμοκρασίες ανάπτυξης. Όμως ο κοριός, επειδή όπως είπαμε αρχικά, εισχωρεί σε τρύπες, ή μάλλινες επιφάνειες κλπ. δεν είναι εκτεθειμένος σε καιρικές συνθήκες. Επομένως, ακόμη και εάν μειωθεί η θερμοκρασία, ακόμη και τότε το έντομο θα επιβιώσει."