Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία: Η οδός Σαρρή στο Ψυρρή
Ανανεώθηκε:
Στην οδό Σαρρή βρίσκονταν οι φυλακές Γκαρμπολά και το ταβερνείο που σύχναζε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Έχει τρία θέατρα, μαγαζιά που έχουν γίνει στέκια και είναι ένας δρόμος με ταυτότητα και αντισυμβατική ομορφιά.
Tο Ψυρρή είναι μια ιδιαίτερη περιοχή της Αθήνας. «Πολύχρωμο» και γεμάτο αντιθέσεις, έχει ζήσει περιόδους ακμής, παρακμής και οι περισσότεροι δρόμοι του κρύβουν γοητευτικές ιστορίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο γνωστές. Από εκείνους που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η οδός Σαρρή, ο δρόμος που οριοθετεί την περιοχή του Ψυρρή δυτικά.
Η οδός Σαρρή ξεκινά από το σημείο που τέμνει κάθετα την οδό Αριστοφάνους και καταλήγει στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων, απόσταση που μπορείς να την περπατήσεις σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Είναι ένας δρόμος με ιστορία, ιδιαίτερη ταυτότητα, θέατρα και μαγαζιά που συγκαταλέγονται στα στέκια του κέντρου.
Το όνομα, οι φυλακές Γκαρμπολά και το στέκι το Παπαδιαμάντη
Η οδός Σαρρή πήρε το όνομά της από τον Νικόλαο Σαρρή, Αθηναίο οπλαρχηγό και αγωνιστή του 1821. Πολέμησε στο πλευρό του Οδυσσέα Ανδρούτσου και δολοφονήθηκε στην Ακρόπολη το 1823 με διαταγή του φρούραρχου Γιάννη Γκούρα. Ο Σαρρής σύχναζε στο Ψυρρή μέχρι και τον θάνατό του, δεν φαίνεται όμως να επηρεάσε αυτό κάπως την απόφαση να δοθεί το όνομά του στον συγκεκριμένο δρόμο. Λίγο παρακάτω, άλλωστε, βρίσκονται οι οδοί Μιαούλη και Καραϊσκάκη, οι οποίες καταλήγουν στην πλατεία Ηρώων, την κεντρική πλατεία του Ψυρρή.
Σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της οδού Σαρρή είναι οι φυλακές Γκαρμπολά. Βρίσκονταν λίγο πριν το τέλος του δρόμου, κοντά στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων. Σε αυτές είχε κρατηθεί για 24 ώρες ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1873 μετά τη δημοσίευση του ιστορικού άρθρου του με τίτλο «Τίς πταίει» στην εφημερίδα «Καιροί». Στο άρθρο του ο Χαρίλαος Τρικούπης κατέκρινε τον βασιλιά Γεώργιο τον Α’ για τις παρεμβάσεις του που οδήγησαν στον διορισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ανακρίθηκε για τρεις ώρες, προφυλακίστηκε και έμεινε στις φυλακές Γκαρμπολά για μία ημέρα, μέχρι να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.
Άλλο σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος, η γωνία Σαρρή και Αγίων Αναργύρων. Στο σημείο αυτό βρίσκονταν η μπακαλοταβέρνα του Καχριμάνη, το στέκι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για περισσότερο από 27 χρόνια, όπου και έγραψε πολλά από τα διηγήματά του.
Η οδός Σαρρή σήμερα
Μαγαζιά που έχουν γίνει στέκια, τρία θέατρα και ένα σκηνικό επηρεασμένο από την αισθητική και την ταυτότητα της ευρύτερη περιοχής, καθορίζουν τον χαρακτήρα του δρόμου.
Τα τρία θέατρα της οδού Σαρρή
Θέατρο «Αποθήκη», θέατρο «Ήβη», θέατρο «Εμπορικόν». Το πρώτο στεγάζεται σε ένα κτήριο που πριν μετατραπεί σε χώρο για θεατρικές παραστάσεις από την Αλίκη Γεωργούλη, λειτουργούσε ως αποθήκη ξυλείας.
Λίγο παραπάνω βρίσκεται το βιομηχανικής αισθητικής θέατρο «Ήβη» και στη Σαρρή 11 το θέατρο «Εμπορικόν», ένα από τα πιο καινούρια θέατρα του Ψυρρή.
Μαγαζιά για όλα τα γούστα και τις ώρες
Το Ψυρρή είναι διαχρονικά ένας δημοφιλής προορισμός διασκέδασης για τουρίστες και ντόπιους. Στα σοκάκια του βρίσκεις από ρεμπετάδικα και μεζεδοπωλεία, μέχρι καφέ, ζαχαροπλαστεία και μπαρ για όλα τα γούστα. Στην οδό Σαρρή βρίσκονται τρία μαγαζιά που έχουν κάνει αίσθηση και όχι άδικα.
«Το λοκάλι». Έχει αυλή, ταράτσα με θέα, ατμόσφαιρα που σε ζωντανεύει και σε χαλαρώνει ταυτόχρονα και ένα πλούσιο μενού με φαγητά και cocktails.
«Minu». Ένα διώροφο κτήριο που οικοδομήθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα έχει μεταμορφωθεί σε μία «αστική ζούγκλα». Είναι στέκι για καφέ, brunch, το πιο ιδιαίτερο στοιχείο του, ωστόσο, είναι ότι όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου στο μαγαζί, όπως και διάφορα ξύλινα έπιπλα, είναι προς πώληση.
«Zampano». Βρίσκεται στο νούμερο 18 της οδού Σαρρή και στεγάζεται σε ένα γωνιακό νεοκλασικό κτήριο που ξεχωρίζει. Η διακόσμηση ακολουθεί μία mix & match προσέγγιση και δεν περνά απαρατήρητη. Είναι στέκι για brunch το Σαββατοκύριακο και κάθε Κυριακή μεσημέρι, οι θαμώνες μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους μετα μουσικής ακούγοντας την jazz μπάντα «Jeepers Creepers».
Ένας δρόμος με αντισυμβατική ομορφιά
Η οδός Σαρρή δεν είναι ένας δρόμος πεζοδρομημένος, ούτε ιδιαίτερα γραφικός με τη κλασική έννοια. Έχει όμως αντισυμβατική ομορφιά. Graffiti, παλιά και νέα κτίσματα, παλαιοπωλεία, καταστήματα με ιστορία συνθέτουν ένα σκηνικό γεμάτο αντιθέσεις προσδίδοντας σε αυτόν τον μικρό σε μήκος δρόμο τη δική του ταυτότητα και χαρακτήρα.
Το «Αρτοποιείον 1907» είναι ένας από τους παλιούς φούρνους της Αθήνας και λειτουργεί αδιάκοπα από το 1907 μέχρι σήμερα περνώντας από γενιά σε γενιά. Ακόμα και το πώς έχει ανακαινιστεί, αναδεικνύει την ιστορία του καταστήματος θυμίζοντας Αθήνα μίας άλλης εποχής.
Και δεν είναι το μόνο. Τα παλαιοπωλεία και τα καρεκλάδικα είναι σήμα κατατεθέν του Ψυρρή και της οδού Σαρρή.
Από την άλλη, παραδίπλα, απέναντι και κατά μήκος όλου του δρόμου εντυπωσιακά graffiti δίνουν χρώμα και κάνουν το urban στοιχείο πιο έντονο σε κάθε γωνιά. Άλλωστε, τα καινούρια κτήρια, οι ξεθωριασμένες πολυκατοικίες της δεκαετίες του ’70 και του ’80 και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, δεν λείπουν από το όλο σκηνικό.
Η οδός Σαρρή είναι ένας χαρακτηριστικός δρόμος του Ψυρρή και αυτό αρκεί για να θεωρηθεί ιδιαίτερος. Μπορεί να μην έχει τη γραφικότητα που έχουν άλλα σοκάκια της περιοχής, ιστορία του, όμως, τα θέατρα και τα μαγαζιά του, τον κάνουν σίγουρα αρκετά ενδιαφέρων.