ΕΛΛΑΔΑ

Βαρθολομαίος: Μετά την Πανορθόδοξη στόχος η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Facebook/Halki Theological School

Μετά την διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει βάλει «πλώρη» για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το 1991 όταν ο κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης ανέλαβε το πηδάλιο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, παρουσιάζοντάς το όραμά του για την Ορθοδοξία, είπε ότι είχε στόχο να εδραιώσει το διάλογο μεταξύ των Ορθοδόξων και να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η πρώτη υπόσχεση που έδωσε κατά την ενθρόνισή του υλοποιήθηκε καθώς από τις 16 έως 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας. Αυτό που απομένει είναι να υλοποιήσει και τη δεύτερη, την Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Όπως αναφέρουν ανώτατες εκκλησιαστικές πηγές στο CNN Greece, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σύντομα αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας διακρίνεται από το τζάμι. Πηγή: Facebook/Halki Theological School

Η επίσκεψή του άλλωστε στο Λόφο της Ελπίδας, εκεί που βρίσκεται η φημισμένη Σχολή και η Μονή της Αγίας Τριάδας , για να ξεκουραστεί αμέσως μετά την Πανορθόδοξη, είναι συμβολική και ενδεικτική των προθέσεών του. Στόχος του είναι να ξανακουστεί το κουδούνι στη Σχολή που φοίτησε ο ίδιος και να ξαναλειτουργήσει η πηγή που εφοδιάζει με στελέχη την Ορθοδοξία.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης βρίσκεται στο λόφο της Ελπίδας και βρίσκεται στη Χάλκη, ένα από τα Πριγκιπόνησσα. Είναι ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει άμεσο προστάτη και ρυθμιστή τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη. Στις εγκαταστάσεις της βρίσκεται και η Μονή της Αγίας Τριάδας που ιδρύθηκε από τα Βυζαντινά χρόνια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με το Μητροπολιτη Προύσσης Ελπιδοφόρο. Πηγή:Facebook/Halki Theological School

Η ιστορία και το λουκέτο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η επανασύσταση της Μονής συνδέεται με τους Οικουμενικούς Πατριάρχες Μέγα Φώτιο, Μητροφάνη Γ’ και Γερμανό Δ’.
Το αρχικό κτήριο ήταν ξύλινο. Η σημερινή μορφή οφείλεται στην προσφορά του μεγάλου ευεργέτη Παύλου Σκυλίτση Στεφάνιβικ που ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη την οικοδόμηση των νέων εγκαταστάσεων σε μορφή Π.

Η Θεολογική Σχολή ιδρύθηκε το 1844 για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας.

Το 1971 η Σχολή έκλεισε με νόμο της Τουρκικής Κυβέρνησης που απαγόρευσε τη λειτουργία ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Εκ τότε δεν ξαναλειτούργησε.

Οι «υποσχέσεις» του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συχνά συνδέει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

Πηγή:Facebook/Halki Theological School

Ωστόσο, πρόκειται για θέμα που αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ελλάδα το συνδέει με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης