ΕΛΛΑΔΑ

Δ. Παπαστεργίου: Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που έρχονται μέσα στο 2023

Σε ένα πιο γρήγορο και αποτελεσματικό Δημόσιο που θα προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία στον πολίτη είναι ο στόχος που έχει θέσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στις προτεραιότητες της οποίας περιλαμβάνεται η άμεση επέκταση του Gov.gr Wallet, η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού, η ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης αλλά και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε δράσεις που σχετίζονται με την πολιτική προστασία και την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης μέσα στο 2023 θα δούμε να προστίθενται νέες δυνατότητες στο ψηφιακό «πορτοφόλι» του Gοv.gr, το οποίο θα συνεχίσει σταδιακά να επεκτείνεται με στόχο, όπως επισημάνθηκε, μέσα σε μια εφαρμογή να υπάρχουν πολυάριθμα έγγραφα πέραν της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης. Σε αυτά τα έγγραφα θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται η κάρτα αιμοδότη, η ασφάλεια του αυτοκινήτου και άλλα προσωπικά έγγραφα του πολίτη προκειμένου να τα έχει διαρκώς μαζί του και να διευκολύνεται στις καθημερινές συναλλαγές του. «Σηματοδοτεί την «ψηφιοποίηση νούμερο 2» στο Ελληνικό Δημόσιο. Η «ψηφιοποίηση νούμερο 1» ήταν πολύ σημαντική. Στο «νούμερο 2», η διακίνηση στοιχείων δεν θα γίνεται μέσω αρχείων, αλλά μέσω δεδομένων, με μια απλή εφαρμογή» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η περαιτέρω διευκόλυνση αποτελεί και τον στόχο της εφαρμογής του προσωπικού αριθμού. Αν και δεν έγινε γνωστό πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η εφαρμογή του, καθώς, όπως επισημάνθηκε απαιτείται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες λειτουργικότητας, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του 2023. «Είναι μια μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, ώστε ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται στο Δημόσιο επειδή, για παράδειγμα, ένα γράμμα στο επώνυμό του δεν έχει γραφεί σωστά. Ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί, θα αποτελείται από τον ΑΦΜ μας και τρία αλφαρηθμιτικά ψηφία, κάποια εκ των οποίων θα έχουμε διαλέξει εμείς» ανέφερε ο υπουργός.

Μέσα στη φετινή χρονιά, θα υπάρξει μία ακόμη ενδιαφέρουσα προσθήκη καθώς το Gov.gr θα αποκτήσει το δικό του ψηφιακό βοηθό (chatbot), ο οποίος υλοποιείται από το ΕΔΥΤΕ και θα λειτουργεί είτε γράφοντας είτε εκφωνώντας. «Αποτελεί την πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Παράλληλα, προωθείται η υλοποίηση κρίσιμων έργων σε διάφορους τομείς όπως είναι η δικαιοσύνη όπου είναι σε πιλοτικές δοκιμές το έργο για την απομακρυσμένη μαρτυρία και ένα κομμάτι της ψηφιακής επίδοσης εγγράφων δοκιμάζεται πιλοτικά, απελευθερώνοντας σημαντικό κομμάτι δυναμικού, το Κτηματολόγιο αλλά και ο ατομικός φάκελος υγείας. Επιπλέον, στα πλάνα είναι και η διάθεση εφαρμογών, όπως, για παράδειγμα, αυτή για τον έλεγχο της παράνομης κατάληψης παραλιών.

Gigabit voucher

Όσον αφορά το κομμάτι της προώθησης της ευρυζωνικότητας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στη δράση Smart Readiness, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά την επιδότηση σε ιδιοκτήτες σπιτιών και σε ενοίκους πολυκατοικιών προκειμένου να φτιάξουν τις υποδομές καλωδίωσης τόσο για συνδέσεις οπτικών ινών όσο και για άλλες λύσεις όπως είναι οι «έξυπνοι» μετρητές.

Όσον αφορά στο Gigabit voucher, που θα επιδοτεί ευρυζωνικές συνδέσεις σε ταχύτητες άνω των 250 Mbps, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι θα το δούμε μέσα στο 2024, χωρίς, όμως, να γίνει πιο συγκεκριμένος σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα υλοποιηθεί.

Ερωτώμενος για το θέμα με τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές που έχουν ζητήσει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι «η πολιτική μας άποψη είναι ότι είναι αδιανόητο να συναινέσουμε σε οποιοδήποτε σπάσιμο συμβολαίων». Σημείωσε πάντως ότι υπήρξαν κινήσεις από τις εταιρείες αναφορικά με την ενεργοποίηση επιλογών για τιμαριθμική αναπροσαρμογή, οι οποίες υπήρχαν ήδη στα συμβόλαια.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρθηκε σε ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, την πειρατία, γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Μάλιστα, ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο βάσει του οποίου θα επιβάλλονται πρόστιμα και στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν «πειρατικές» συνδέσεις για την παρακολούθηση του περιεχομένου συνδρομητικών υπηρεσιών.

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου βρίσκεται και το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ένα σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί προσεχώς για συζήτηση και ψήφιση. «Εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, προκειμένου το κράτος αλλά και κρίσιμες υποδομές να μπουν υπό μια κοινή ομπρέλα. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και απαιτείται περίπου 2.000 φορείς να μπουν υπό μια κοινή ομπρέλα του Ρυθμιστικού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας» επεσήμανε ο υπουργός.

Έργα για την πολιτική προστασία

Στα πλάνα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να βοηθήσει στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της πολιτικής προστασίας. «Η τεχνολογία δεν μπορεί να σβήσει φωτιές, μπορεί όμως να τις προλάβει. Υπάρχουν ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα. Στα δάση σε όλη τη χώρα υπάρχουν χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εκατοντάδες αναμεταδότες τηλεόρασης που μπορούν να εξοπλιστούν με θερμικές κάμερες, με liders για εντοπισμό πυρκαγιών και μάλιστα ελληνικές εταιρείες διαθέτουν πολύ εξελιγμένα συστήματα» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, στα άμεσα πλάνα είναι να υπάρξουν πιλοτικές δοκιμές προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνολογία και να έχουν γίνει υλοποιήσεις μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται πάντως και οι αλλαγές που υπήρξαν πρόσφατα στο έργο που αφορά την αξιοποίηση μικροδορυφόρων. Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Κυρανάκη, το έργο επανασχεδιάστηκε προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πολιτικής προστασίας όσον αφορά τεχνολογίες τη γεωχορική παρατήρηση. Και ο στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου για όλους τους δημόσιους φορείς που θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται τις εικόνες που θα έρχονται από τους δορυφόρους. Ο στόχος είναι να έχει υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο μέχρι την άνοιξη του 2024 και να υπάρξει σημαντική συμμετοχή και ελληνικών εταιρειών τόσο όσον αφορά στο hardware, δηλαδή τους μικροδορυφόρους, όσο και στο λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί.

Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός υλοποιείται πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ώστε οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να ειδοποιούνται στη θυρίδας τους στο gov.gr μέσω διαλειτουργικότητας από το Κτηματολόγιο για την ανάγκη καθαρισμού. Εφόσον δεν ανταποκριθούν, ο δήμος θα καθαρίζει τα οικόπεδα και θα επιβάλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης