ΕΛΛΑΔΑ

Σαμαρείτισσα στο CNN Greece: Το 60% των ανακοπών θα μπορούσε να είχε σωθεί με πρώτες βοήθειες

Σαμαρείτισσα στο CNN Greece: Το 60% των ανακοπών θα μπορούσε να είχε σωθεί με πρώτες βοήθειες
Στιγμιότυπο από την μεγάλη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Πλατεία Συντάγματος, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (09 Σεπτεμβρίου) CNN Greece/ Νίκος Ραζής

«Η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα των πρώτων βοηθειών είναι πολύ σημαντική διότι σώζεις μια ανθρώπινη ζωή»: αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη του τομέα Σαμαρειτών διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκη Νικολοπούλου σε συνέντευξή της στο CNN Greece, μιλώντας για τις πρώτες βοήθειες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα των πολιτών που προσφέρει η οργάνωση. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, έως και 60% των περιπτώσεων ανακοπών, θα μπορούσε να είχε σωθεί, εάν ο κόσμος γνώριζε το πρωτόκολλο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Μάλιστα, η γνώση πρώτων βοηθειών θα μπορούσε να ήταν σωτήρια και να είχαν αποφευχθεί οι τραγικές απώλειες όπως αυτή του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος πέθανε από τη δολοφονική επίθεση χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, ή αυτή του τρίχρονου αγοριού στην Τήνο που πνίγηκε τον περασμένο μήνα τρώγοντας σταφύλι.

«Από τη στιγμή που σαν απλοί πολίτες έχουμε εκπαιδευτεί στα πρωτόκολλα πρώτων βοηθειών, αν κάποια στιγμή παραστεί ανάγκη να μπορέσουμε να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες στο συνάνθρωπό μας, σαφώς και μπορούμε να του γλιτώσουμε τη ζωή», επισημαίνει η κα Νικολοπούλου και συνεχίζει:

«Για παράδειγμα, σε έναν άνθρωπο που αντιλαμβανόμαστε ότι έχει πάθει ανακοπή, μπορούμε να καλέσουμε πολύ σωστά το εθνικό κέντρο άμεσης βοήθειας ή το 112 και αμέσως να μπορέσουμε να του παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες, ειδικά στο πρωτόκολλο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, σαφώς και ο άνθρωπος έχει πολλές πιθανότητες να ζήσει».

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Όπως λέει, ετησίως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συμβαίνουν γύρω στις 700.000 ανακοπές, από τις οποίες επιζεί μόνο το 5 με 10% μέχρι στιγμής. Εάν ο κόσμος γνώριζε το πρωτόκολλο, ειδικά στο κομμάτι της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, θα μπορούσε να ζήσει το 60%. «Δηλαδή αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μεγαλείο, είναι αναγκαίο ο κόσμος πλέον να γνωρίζει πρώτες βοήθειες», υπογραμμίζει.

«Αν κάποιος γνώριζε, θα μπορούσε να σωθεί το τρίχρονο»

Ερωτηθείσα για το αν θα μπορούσε να σωθεί το τρίχρονο αγοράκι στην Τήνο, το οποίο πνίγηκε τον περασμένο μήνα τρώγοντας σταφύλι, η κα Νικολοπούλου απαντά καταφατικά: «Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ναι αν κάποιος γνώριζε, θα μπορούσε να σωθεί. Διότι η λαβή Χάιμλιχ, η οποία περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο πρώτων βοηθειών, έχει σώσει ανθρώπινες ζωές. Μας έχει συμβεί εμάς από την εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια, επειδή έχει τύχει να τη χρησιμοποιήσουμε αρκετές φορές, σε κάποιους ανθρώπους που χρειάστηκε να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες, οι άνθρωποι όλοι αυτοί σώθηκαν. Δεν κατέρρευσε κάποιος».

«Σαφώς και θα έπρεπε να υπάρξει μία άμεση πίεση πάνω στο τραύμα»

Αντίστοιχη είναι η απάντησή της και για τον Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία, μετά τη δολοφονική επίθεση των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει ο πολίτης να γνωρίζει τον τύπο αιμορραγίας. Διότι υπάρχουν τρεις τύποι αιμορραγίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε αρτηριακή αιμορραγία και κατέρρευσε το συγκεκριμένο παλικάρι. Σαφώς και θα έπρεπε να υπάρξει μία άμεση πίεση πάνω στο τραύμα και να καλέσουν οπωσδήποτε το ΕΚΑΒ ή στο 112. Θα μπορούσε να σωθεί», υπογραμμίζει.

Στο σημείο αυτό, εξηγεί πως «Δεν παρέχουμε ιατρική φροντίδα οι πολίτες. Παρέχουμε πρώτες βοήθειες, δηλαδή κρατάμε το θύμα ζωντανό μέχρι να έρθει η ιατρική φροντίδα. Δηλαδή προσφέρουμε προνοσοκομειακή φροντίδα εμείς, διαπιστώνουμε πλέον αφού έχουν εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες τα συμπτώματα, αυτά που μας δείχνει το καθετί που χρειάζεται να προσφέρουμε και καλούμε πάντα το εθνικό κέντρο άμεσης βοήθειας, το 112 ούτως ώστε να παρασχεθεί στο θύμα η ιατρική φροντίδα, η ενδονοσοκομειακή φροντίδα».

Τα προγράμματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρέχει κάθε σαββατοκύριακο δύο προγράμματα, ένα εξάωρο και ένα 12ωρο, είτε μεμονωμένα για απλούς πολίτες είτε οργανωμένα από εταιρείες.

Το εξάωρο πρόγραμμα έχει να κάνει με τη βασική υποστήριξη ζωής και χρήσης αυτόματου απινιδιστή, και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτες βοήθειες για πολίτες, το οποίο περιλαμβάνει εισαγωγή, βασικές αρχές πρώτων βοηθειών, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αιμορραγίες και τραύματα, επείγοντα περιστατικά.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης στον κόσμο και σε σχολεία. «Ακόμα και μια απλή ενημέρωση είναι πολύ σημαντική», δηλώνει με έμφαση η κα Νικολοπούλου.

Σε ό,τι αφορά στην ανταπόκριση του κόσμου στα προγράμματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η υπεύθυνη τομέα Σαμαρειτών διασωστών σημειώνει πως υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση και εξηγεί: «Ο κόσμος συνήθως έρχεται, και ειδικά και φέτος υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση, διότι θέλει να μη νιώθει ο ίδιος αβοήθητος όταν τύχει σε ένα περιστατικό, θέλει να είναι χρήσιμος, θέλει να γνωρίζει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

«Σαν άνθρωποι πάντα έχουμε το αίσθημα επιβίωσης, αλλά και το αίσθημα προσφοράς προς το συνάνθρωπο».

«Ο πολίτης αποκτά αυτοπεποίθηση από τη γνώση λαμβάνει»

Ένα εξίσου σημαντικό σημείο, όπως καταδεικνύει η κα Νικολοπούλου, είναι πως μέσα από τα προγράμματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο πολίτης «μαθαίνει τα πάντα, ακόμα και το πώς θα αποκτήσει την αυτοπεποίθηση από τη γνώση που του παρέχουμε ούτως ώστε να μπορέσει να προσφέρει πρώτες βοήθειες».

Κλείνοντας, η κα Νικολοπούλου καλεί τους πολίτες να εκπαιδευτούν στις πρώτες βοήθειες.

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει εκπληκτικά προγράμματα, τα οποία θα τους δημιουργήσουν και την αυτοπεποίθηση από τους σπουδαίους εκπαιδευτές μας να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Γιατί πολλές φορές, ναι μεν μαθαίνουμε κάτι, αλλά φοβόμαστε», αναφέρει και εξηγεί:

«Μέσα από το κομμάτι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μαθαίνουμε και τα όριά μας και πώς θα προσφέρουμε βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πραγματικά ο πολίτης που θα εκπαιδευτεί, που θα έρθει, θα ξεκινήσει για το πώς εγώ θα είμαι έτοιμος να προσφέρω πρώτες βοήθειες. Θα λάβει την απαραίτητη γνώση, όχι επιγραμματικά αλλά ουσιαστικά και μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ο πολίτης θα είναι έτοιμος, με την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά να μπορέσει να προσφέρει πρώτες βοήθειες στο συνάνθρωπό του».