ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσοχοΐδης από το HealthWorld: Καθολική μεταρρύθμιση στην υγεία, όχι μπαλώματα

Χρυσοχοΐδης από το HealthWorld: Καθολική μεταρρύθμιση στην υγεία, όχι μπαλώματα
Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Υπουργείο Υγείας

Συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΕΣΥ και έκκληση στους επιχειρηματίες του χώρου να επικοινωνούν μαζί του, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης .

Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική καθολική μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας, με πραγματικές τομές και όχι μπαλώματα, και αυτό δεν είναι μια μεγαλοστομία, αλλά μια αναγκαιότητα, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας 22ο Συνέδριο HealthWorld, με τίτλο «Making Healthcare Reform a Political and Investment Priority», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis.

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε σε όλα τα μείζονα θέματα της υγείας και στις προτεραιότητες, όπως αξιολόγηση των διοικήσεων στα νοσοκομεία, προσλήψεις, ενίσχυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών, αναγέννηση του ΕΟΦ, αναμόρφωση του ΕΚΑΒ, δημιουργία 17 μονάδων για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών σε όλη τη χώρα, εκπόνηση μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, δημιουργία κέντρων αναφοράς στη χώρα- όπως κέντρα αναφοράς καρδιολογίας, μεταμοσχεύσεις, νευροχειρουργική, ώστε η Ελλάδα να γίνει πραγματικά πολύ εξειδικευμένη σε μια σειρά από παθήσεις για την αντιμετώπισή τους, νέα πολιτική για το τραύμα.

Παράλληλα ο υπουργός, συνεχάρη το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας που παλεύει ηρωικά μέσα από δύσκολες συνθήκες να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο, ενώ απευθυνόμενος στο επιχειρηματικό ακροατήριο, δήλωσε παρών, «είμαι έτοιμος να ξεκινήσουμε αυτό τον δρόμο, τον αγώνα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της υγείας», τόνισε εμφατικά και πρόσθεσε:

«Σας καλώ όλους να επικοινωνείτε και μπορείτε να επικοινωνείτε με εμένα προσωπικά. Έχω ανάγκη από γνώση. Έχω ανάγκη από πληροφορίες, έχω ανάγκη από τη συμβουλή και τη συμβολή σας, έχω ανάγκη από μια σειρά προτάσεις οι οποίες κατά τη γνώμη μου θα εμπλουτίσουν και τη δική μου σκέψη και γνώση και την πολιτική της Κυβέρνησης», τόνισε ο υπουργός.

Σημεία της ομιλίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Προσλήψεις

Αυτή τη στιγμή τρέχουν περίπου 4.000 προσλήψεις και αυτές οι προσλήψεις υλοποιούνται μέχρι το τέλος του χρόνου νοσηλευτών και περίπου 6.500 νέες προσλήψεις για του χρόνου. Περίπου 1.500 γιατροί εκ των οποίων επιλέξαμε να πάρουμε, να προσλάβουμε 250 επίκουρους καθηγητές, δηλαδή να πλαισιώσουμε το σύστημα με πολλούς πανεπιστημιακούς για να βελτιώσουμε σημαντικά το επίπεδο και την ποιότητα και να το κάνουμε ελκυστικό το σύστημα υγείας μαζί με όλα τα άλλα. Και ταυτόχρονα να προσλάβουμε περίπου 4.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Αξιολόγηση

Νέες διοικήσεις αναμένονται σε λίγους μήνες στα νοσοκομεία με νέα κριτήρια που θα νομοθετηθούν τις επόμενες μέρες. Κριτήρια όχι απλώς αξιοκρατικά, αλλά και αντικειμενικά και κριτήρια ικανότητας.

Πρέπει να εισαχθεί σε όλες τις κλίμακες του συστήματος, σε όλα τα πεδία του, η αξιολόγηση. Είναι αδιανόητο να μην αξιολογείται κανείς.

Προϋπολογισμοί

Κάθε χρόνο πρέπει να συντάσσεται ένας προϋπολογισμός, ο οποίος πέρα από το στοιχείο της νομιμότητας οφείλει να απεικονίζει τις πραγματικές ανάγκες ενός νοσοκομείου, ενός ιδρύματος, και ταυτόχρονα να τυποποιήσουμε διαδικασίες και βέβαια να τελειώνει όλη αυτή η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, να καθιερωθούν θεσμικές διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες θα εξασφαλίζουν και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Εφαρμογή των DRG’s σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, σε όλες τις ιατρικές πράξεις που διασφαλίζουν αντικειμενικότητα και διαφάνεια.

Εθνική Αρχή Προμηθειών, υγειονομικός χάρτης, ψηφιοποίηση

Υπάρχει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, ήδη λειτουργούσα. Χρειάζεται ενίσχυση με επιστημονικό δυναμικό, χρειάζεται διεύρυνση του αντικειμένου της.

Αναμένουμε τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογή για την κεντρική παραγγελιοληψία και την εκκαθάριση με την ονομασία ekapi.net όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, που παραγγέλνουν τα νοσοκομεία και διαχειρίζεται η ΕΚΑΠΥ. Οι ψηφιακές εφαρμογές στο πλαίσιο του RRF, οι οποίες προχωρούν θα έλεγα αρκετά, ίσως και πολύ ικανοποιητικά από πλευράς διαδικασιών και χρόνου. Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς τρέχει αρκετά γρήγορα. Ο υγειονομικός χάρτης, το μητρώο του καρκίνου, η ψηφιοποίηση των αρχείων του νοσοκομείου. Ο εκσυγχρονισμός του μεγάλου τεράστιου οργανισμού που λέγεται ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ο κεντρικός κινητήρας όλου του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα, ο οποίος πέραν του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης θα οπλιστεί με ελεγκτικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των παρόχων υγείας.

Η αναγέννηση του ΕΟΦ

Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός μηχανισμού που δεν υπάρχει στη χώρα. Του HTA, του μηχανισμού αξιολόγησης του φαρμάκου, των τεχνολογιών υγείας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, που από το 2025, θα μιλάμε για μια ενιαία πολιτική αξιολόγησης των προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας, που θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και με μια ενιαία πολιτική, θα μπορούμε πολύ γρήγορα να έχουμε αποτελέσματα για κάθε προϊόν.

Επενδυτικά κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία

Επενδυτικά κίνητρα σε όσους επενδύουν στη χώρα στην παραγωγή με πολλές μορφές, είτε αφορούν απευθείας επιδοτήσεις από το RRF, είτε αφορούν το επενδυτικό claw back και θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε, να επεκτείνουμε και να μεγαλώσουμε κατά το δυνατόν την εθνική φαρμακοβιομηχανία.

Κέντρα Υγείας και νέα νοσοκομεία

Διαθέτουμε 1,2 δισ περίπου για την ανακαίνιση κέντρων, 170 περίπου κέντρων υγείας και 130 περίπου νοσοκομείων της χώρας. Να βελτιώσουμε τις υποδομές, να βελτιώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Προχωράμε στη δημιουργία τριών νέων νοσοκομείων της χώρας στην Κομοτηνή, στη Θεσσαλονίκη το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο γιατί η Θεσσαλονίκη δεν έχει παιδιατρικό νοσοκομείο. Και ένα νοσοκομείο στη Σπάρτη.

Έχουμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε ένα νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη στη θέση του Θεαγένειου και τη μεταφορά του σε έναν χώρο στις παρυφές της πόλης.

Προχωράμε στη δημιουργία κέντρων αναφοράς. Όπως είπα προηγουμένως η ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά, όπως η νέα πολιτική για το τραύμα που θα φέρουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση του τραύματος, δεν έχουμε κέντρα αναφοράς. Δεν έχουμε ολοκληρωμένες δομές στα νοσοκομεία μας.

Το ΑΕΠ της χώρας και το brain gain

Το ΑΕΠ της χώρας ανεβαίνει πραγματικά όχι όσο θα ήθελα, με την έννοια ότι προσωπικά είμαι πολύ φιλόδοξος ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να πετάξει, τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Θα μπορούσε να είναι στο τέλος της τετραετίας 250 δισ και να ξαναφτάσουμε περίπου εκεί που ήμασταν, αλλά με υγιή τρόπο το ’09. Πολύ μικρότερες χώρες από εμάς έχουν κάνει θαύματα στη φαρμακοβιομηχανία και στην ιατροτεχνολογία και κάνουν τεράστιες εξαγωγές. Νομίζω ότι εμείς είμαστε πολύ καλύτεροι από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και συνθηκών και η φιλοδοξία μου είναι ότι μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε στόχους, ούτως ώστε το ΑΕΠ της χώρας να εκτιναχθεί. Το αξίζουμε και αξίζει να φέρουμε πίσω εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες που θα είναι χρήσιμοι σε εσάς. Γι’ αυτό και η τοποθέτησή μου, η έκκλησή μου, αλλά και η απόφασή μας να εφαρμόσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική που θα δώσει τη δυνατότητα σε εσάς να ανοίξουμε πολλές πόρτες για επενδύσεις, είναι απόλυτα ειλικρινής».