ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση ζημιών - Επίσπευση των αποζημιώσεων ζητά ο Μητσοτάκης

Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση ζημιών - Επίσπευση των αποζημιώσεων ζητά ο Μητσοτάκης
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Η τελευταία θεομηνία που έπληξε μέσα σε διάστημα περίπου 20 ημερών για δεύτερη φορά τη Θεσσαλία και ενώ ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά, αναγκάζει σύσσωμη την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους αρμόδιους φορείς να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών. Κατεστραμμένοι δρόμοι, αγωγοί που έχουν έρθει στην επιφάνεια και αυτοκίνητα που... βούλιαξαν στη θάλασσα συνθέτουν το σκηνικό στο παραλιακό μέτωπο.

Κυρίως στο Βόλο, οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας, όμως χρειάζονται ακόμα μέρες για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Ιδιοκτήτες κατοικιών προσπαθούν μόνοι τους με φτυάρια και ό,τι άλλο μέσο διαθέτουν να απομακρύνουν τόνους λάσπης από σπίτια και αυλές. Τα δύο διαδοχικά «χτυπήματα» από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias δεν τους άφησαν και μεγάλα αποθέματα αντοχών.

Πολλές περιοχές έχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ το νερό εξακολουθεί να είναι ακατάλληλο για πόση. Η αγωνία για την επόμενη ημέρα χτυπάει «κόκκινο», καθώς παράλληλα καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Σε απόγνωση οι πλημμυροπαθείς

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους να προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Απεγνωσμένοι, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ενώ «γλίτωσαν» από τον Daniel, τους αποτελείωσε ο Elias. Με όση δύναμη τους έχει απομείνει προσπαθούν να απομακρύνουν τόνους από φερτά υλικά και λάσπη που κάλυψαν την παραλία την τουριστική Αγριά Βόλου.

Η περιοχή χτυπήθηκε με μανία από την τελευταία κακοκαιρία. Αυτοκίνητα κατέληξαν πάνω σε κορμούς δέντρων, άλλα έφτασαν στη θάλασσα, όλη η περιοχή βούλιαξε στη λάσπη. «Ένας άνθρωπος να μας πει τι να κάνουμε… Όλα είναι γεμάτα με λάσπη…» λέει ένας από τους πολλούς πλημμυροπαθείς. «Aντί να καθαρίσουν το χείμαρρο, έβαλαν αναχώματα, ήρθε η λάσπη και μας έπνιξε», δηλώνει κάτοικος της Αγριάς Βόλου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας.

Χωριά κομμένα στα δύο σε Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα

Μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τους τόνους από φερτά υλικά που έφραξαν το χείμαρρο Άναυρο. Η υπερχείλιση του χειμάρρου έκοψε το χωριό Άλλη Μεριά Βόλου στα δύο. Τα σπίτια στις όχθες του χειμάρρου πλημμύρισαν για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι ημέρες. «Δύο φορές το καθαρίσαμε και ήρθε πάλι το μπάζωμα, 20 χρόνια παλεύουμε με αυτό το σπίτι», είπε κάτοικος του χωριού Άλλη Μεριά Βόλου.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Αρμενίου Λάρισας, παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, μετά το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας λέγοντας ότι φοβήθηκαν για τη ζωή τους.

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στα Ορφανά της Καρδίτσας. «Μας τα πήρε όλα, πετρέλαια, σιτάρια, όλα, δεν έμεινε τίποτα» ανέφερε ένας πλημμυροπαθής, περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο την δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου. Πάνω που κατάφεραν να βγάλουν λάσπες και νερά από τις περιουσίες, ο εφιάλτης επέστρεψε. Και όπως τονίζουν, μετά τη διπλή καταστροφή, «δεν υπάρχει όρεξη, δεν υπάρχει κουράγιο, δεν υπάρχει τίποτα». Και σα να μην έφταναν αυτά, τεράστιες είναι οι καταστροφές στις υποδομές του ΟΣΕ, στο ύψος του χωριού.

Οι καμπάνες χτυπούσαν συνεχώς στο Σωτήριο της Λάρισας την Πέμπτη, μετά το μήνυμα 112 που εστάλη στους κατοίκους για να εκκενώσουν το χωριό. Δύο μέρες μετά, κάποιοι επιστρέφουν για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής. Η ίδια αποκαρδιωτική εικόνα επικρατεί και στο Αρμένιο της Λάρισας, όπου μέσα στις λάσπες, οι πιο ηλικιωμένοι αποζητούν ένα απάγκιο για να ξεκουραστούν. «Κλαίει η ψυχή μου, δεν μπορώ να ξαπλώσω πουθενά» λέει κάτοικος του Αρμένιου.

Με τρακτέρ, κάτοικοι του χωριού Ευύδριο, προσπαθούν να μπουν μέσα στο χωριό, για να δουν από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους ενώ η γέφυρα που ενώνει το μικρό με το μεγάλο Ευύδριο, έχει φράξει από φερτά υλικά και κορμούς δέντρων. Με πιεστικά νερού και τσάπες, οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρύνουν όγκους λάσπης από τις περιουσίες τους.

Μητσοτάκης: «Πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις»

Η εξέλιξη των αυτοψιών στη Θεσσαλία, καθώς και τρόποι επιτάχυνσης επεξεργασίας των αιτήσεων ώστε να μειωθεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, εξετάστηκαν το Σάββατο σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη: «Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στο πεδίο των καταστροφών σε Θεσσαλία, Εύβοια και όπου αλλού χρειαστεί. Από την πρώτη στιγμή είμαστε εκεί και θα είμαστε εκεί γιατί το λέει η συνείδησή μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφές μήνυμα. Θα είμαστε εκεί μέχρι ο τόπος να πάρει ξανά μπροστά, να δούμε χαμόγελα στα χείλη των ανθρώπων».