ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Elias»: Σάρωσε την Αττική, κατευθύνεται ανατολικά - Πού υπάρχουν προβλήματα

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Αττική EUROKINISSI

Στη δίνη της κακοκαιρίας Elias με ισχυρές βροχές και καταιγίδες βρίσκονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9) πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική με τις Αρχές να είναι σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού. 

Στο στόχαστρο βρίσκεται η Εύβοια όπου εκτός από τις ισχυρές βροχοπτώσεις υπάρχουν και έντονα κεραυνικά φαινόμενα. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο καθώς έκλεισε ο δρόμος στο Δερβένι λόγω των κατολισθήσεων. Επίσης πλημμύρισαν σπίτια στις Ροβιές και στη Λίμνη.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα.

Νωρίτερα από το 112 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του Μαντουδίου στην Εύβοια.

Στο λεκανοπέδιο πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, με την οδήγηση να καθίσταται δύσκολη και επικίνδυνη. Η κίνηση σε πολλούς δρόμους διεξάγεται σημειωτόν ενώ λεωφορείο ακινητοποιήθηκε στην Κηφισίας προκαλώντας κομφούζιο.

Μετά την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε αποφασίστηκε να κλείσει προσωρινά για λόγους ασφαλείας η λεωφόρος Αναβύσσου στο ύψος της ταβέρνας Διαμαντή εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι στη Λαμία, ενώ έντονες βροχοπτώσεις καταγράφηκαν στην Πάτρα με δρόμους να κλείνουν στα Καλάβρυτα.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το meteo.gr/EAA τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης 27/09 κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/EAA στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της Τετάρτης 27/09, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/09 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Την Πέμπτη 28/09, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (48ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης (26/9) εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, σε όλη τη Θεσσαλία, Επτάνησα, Ναυπακτία, Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, καθώς και στην στην Αττική.

Βροχές και κεραυνοί και την Εύβοια

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα έπληξε η κακοκαιρία και την Εύβοια με τα φαινόμενα να ξεκινούν λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα όπως αναφέρει το eviaportal.gr.

Μάλιστα, σύμφωνα με το evima, το νερό στο Μαντούδι που έλαβε μήνυμα από το 112 έχει φτάσει το ένα μέτρο, με τους κατοίκους να αναφέρουν πως υπάρχουν τεράστια προβλημάτα και στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτέλεσματα να πλημμυρίσουν αρκετά σπίτια.

Τα σχολεία στους Δήμους Μαντουδίου, Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφών-Μεσσαπίων παραμένουν κλειστά με απόφαση που ελήφθη την Τρίτη (26/9).

Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα επίσης στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Η βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο καθώς έκλεισε ο δρόμος στο Δερβένι λόγω των κατολισθήσεων. Στο χωριό μεταβαίνει κλιμάκιο της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό κατοίκων.

Λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων και της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας πλημμύρισαν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς.

Υπάρχουν κατολισθήσεις μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η Πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Από τις τέσσερις το πρωί δοκιμάζεται η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την Πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Λίγο μετά τις 5:00 σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.

Τα σχολεία στον δήμο Χαλκιδέων είναι κλειστά σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου με απόφαση της δημοτικής αρχής.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ως εξής:

  • Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα στον Νομό Εύβοιας. (Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).
  • Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 07:45 της 27-09-2023).
  • Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 08:50 της 27-09-2023). Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας :
  • Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης στην ΕΡΤ, μιλώντας για την κακοκαιρία «στην Θεσσαλία δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, και οι κλήσεις που έχει λάβει η Πυροσβεστική είναι για αντλήσεις υδάτων στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές από την προηγούμενη κακοκαιρία».

Σημείωσε δε, πως «στη Στερεά Ελλάδα, σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία. Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα, και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία. Στη δυτική Ελλάδα έχουμε βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας ενώ στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση».

Έντονη βροχή στην Αττική

Στην Αττική μέχρι στιγμής η έντονη βροχόπτωση από τα ξημερώματα δεν έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ωστόσο παρακολουθούνται τα φαινόμενα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι έτοιμες να επέμβουν όπου χρειαστεί. Όπως είπε ο κ. Βαρθακογιάννης μέχρι τις 6 το πρωί η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 7 κλήσεις σε Παλλήνη, Μαρούσι και Βριλήσια.

O κ. Βαρθακογιάννης εφιστά την προσοχή των οδηγών στους δρόμους της Αθήνας, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει και τα παιδιά να είναι προσεκτικά.

Προειδοποιητικό μήνυμα 112 εστάλη χθες στους κατοίκους σε Αττική, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Επτάνησα, Ναυπακτία, Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια. Η ανησυχία είναι έκδηλη, στην ήδη βαριά τραυματισμένη, από την προηγούμενη θεομηνία, Θεσσαλία.

Η κακοκαιρία έχει κυκλώσει μεγάλο μέρος της χώρας, και ήδη τις προηγούμενες ώρες, έπληξε τη Βόρεια Πελοπόννησο, και τον Θεσσαλικό κάμπο.

Ισχυρές βροχοπτώσεις στη Λαμία

Με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια θύμιζαν ξύπνησαν τη Τετάρτη (27/9) οι κάτοικοι στη Λαμία εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε την πόλη συνέπεια της κακοκαιρίας Elias.

Η ένταση και η ποσότητα του νερού που έπεφτε από τις 5:30 τα ξημερώματα μέχρι και τις 7:00 δημιούργησε αρκετά προβλήματα στο κέντρο της πόλης αλλά και περιμετρικά αυτής, όπως αναφέρει το Lamianow.

Προβλήματα και στην Πελοπόννησο

Πολλά ήταν τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία Eliaw και στην Πελοπόννησο.

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές.

Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε έντονη κεραυνική δραστηριότητα, ενώ σε αρκετές περιοχές, όπως η Αργολίδα, παρατηρούνται προβλήματα, όπως οι πτώσεις δένδρων.

Η ισχυρή βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα και έχει μετατρέψει σε χειμάρρους αρκετούς δρόμους και σε χωριά της ορεινής Κορινθίας.

Παράλληλα, έντονη βροχόπτωση έπληξε και χωριά του Δήμου Νεμέας, όπως τα Αηδόνια και το Πετρί. Στο Πετρί φούσκωσαν τα ρέματα μετά την έντονη νεροποντή, ενώ νωρίτερα υπερχείλισε το ρέμα στα Αηδόνια.

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Λάρισα), στο Ξυλόκαστρο, αλλά και στη Φθιώτιδα.

Πιο αναλυτικά, και αύριο τα μαθήματα στη Θεσσαλία θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης, αλλά όχι σε όλα τα σχολεία.

Ανοιχτά θα μείνουν τα σχολεία στην Αττική, καθώς, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, εκτιμάται πως το φαινόμενο θα εξασθενήσει.

Μέχρι στιγμής, ανακοίνωση πως θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, στις Δημοτικές Ενότητες Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής, αλλά και του Ωρωπού.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και περιλαμβάνει Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια.

Από την τηλεκπαίδευση εξαιρούνται τα σχολεία των δήμων και των περιοχών της Θεσσαλίας: Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης.

Κλειστά θα είναι, παράλληλα, τα σχολεία σε όλο το νομό Φθιώτιδας σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι Παιδικοί Σταθμοί, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται μετά την απόφαση για τηλεκπαίδευση στους Δήμους Δομοκού, Μακρακώμης, Λαμιέων και Στυλίδας, Λοκρών, Καμένων Βούρλων και Αμφίκλειας - Ελάτειας. Επιπλέον στο Δήμο Λοκρών δε θα λειτουργήσει και το Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης.

Υπογραμμίζεται ότι τα μαθήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σχολικές Μονάδες των Δήμων της Φθιώτιδας θα γίνουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο δήμος Ξυλοκάστρου αποφάσισε να μην ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων για προληπτικούς λόγους.

Προβλήματα σε Μετρό και τρένα

Τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο δίκτυο του ΟΣΕ, είχε σαν αποτέλεσμα οι επιβάτες του μετρό προς Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του προαστιακού, όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ.

Πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση είχε σαν αποτέλεσμα η γραμμή 1 να διέρχεται από το σταθμό των Άνω Πατησίων χωρίς στάση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Hellenic Train εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση μεταξύ Αυλώνα- Οινόη, όπου και αναμένεται έλεγχος της σιδηροδρομικής γραμμής από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ.

Το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 882 δεν θα πραγματοποιηθεί.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση της Hellenic Train με αναρτήσεις της στο X (πρώηνTwitter) ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων υπάρχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις στη γραμμή Πειραιάς- Αεροδρόμιο- Κιάτο-Πειραιάς, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις υπάρχουν και στη γραμμή Αθήνα- Χαλκίδα- Αθήνα.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Οι «κόκκινες» περιοχές

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης