ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών: Το φαρμακείο ενδυναμώνει τα συστήματα υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών: Το φαρμακείο ενδυναμώνει τα συστήματα υγείας
ΙΝΤΙΜΕ

Η συμβολή των φαρμακοποιών στη διάρκεια της πανδημίας, ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη, ωστόσο όλες οι υπηρεσίες προς τους πολίτες, είναι δωρεάν. 

«Το φαρμακείο ενισχύει και ενδυναμώνει τα συστήματα υγείας».

Αυτό είναι το φετινό σύνθημα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιών, με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP) να ζητούν από τις κυβερνήσεις επιπλέον ρόλους και ευθύνες.

Όπως αναφέρουν τα μέλη τη Ομοσπονδίας, σε μια εποχή που τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο ανακάμπτουν από την κρίση της Covid-19 και που η γενική παραδοχή είναι ότι απαιτείται επείγουσα δράση για να μπορέσουν οι υπηρεσίες υγείας να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες, η φετινή εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών παρουσιάζει τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να αδράξει ο κλάδος, ώστε να εμπλακεί περισσότερο στις υγειονομικές ανάγκες της κοινότητας.

Στην Ελλάδα, το φαρμακείο αποτελεί το πρώτο και βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τους φαρμακοποιούς να ασκούν τον επιστημονικό τους ρόλο πρωτίστως και να απολαμβάνουν την αμέριστη εμπιστοσύνη από τους πολίτες. Είναι γεγονός πάντως, ότι όλες σχεδόν οι υπηρεσίες που παρέχουν οι φαρμακοποιοί στους ασθενείς και πολίτες- από τους εμβολιασμούς, μέχρι τα rapid test, τη μέτρηση της πίεσης και πολλές ακόμη- είναι δωρεάν. Η δε συμβολή των φαρμακοποιών στη διάρκεια της πανδημίας, ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη.

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας, που φέτος διεξάγεται στην Αυστραλία, η FIP ανέδειξε μια σειρά από σπουδαίες δράσεις, όπως:

«Safe Pharmacy»: Ως η «καλύτερη εκστρατεία προαγωγής υγείας» διακρίθηκε η σημαντική πρωτοβουλία Ιρλανδών φαρμακοποιών για την υποστήριξη θυμάτων ενδο-οικογενειακής βίας. Η εν λόγω δράση, από τον Ιρλανδικό Φαρμακευτικό Σύλλογο σε συνεργασία με την αστυνομία και άλλους σχετικούς φορείς, παρέχει έναν ασφαλή χώρο στα θύματα, ώστε να έρθουν σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες υποστήριξης. Από την έναρξη του προγράμματος, που έχει τίτλο «Safe Pharmacy», το 59% των κοινοτικών φαρμακείων, ήτοι 1087 φαρμακεία, έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, μία στις 4 γυναίκες στη χώρα έχει υποστεί βία από το σύντροφό της, ενώ λόγω του «Safe Pharmacy» όλο και περισσότερα άτομα αναζητούν πλέον βοήθεια.

Προσομοίωση φαρμακείου για φοιτητές: Το καλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές Φαρμακευτικής ανέδειξε επίσης η FIP στο πλαίσιο των βραβεύσεών της. Πρόκειται για μια δωρεάν οnline εφαρμογή, που έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μέσω της οποίας οι φοιτητές εξασκούνται στην ασφαλή διάθεση φαρμάκων. Το MyDispense παρέχει μια προσομοίωση της εργασίας στο φαρμακείο, με εικονικούς πελάτες να ζητούν την εκτέλεση των συνταγών τους. Οι φοιτητές καλούνται εξυπηρετήσουν τους πελάτες, ενώ λαμβάνουν άμεσα οδηγίες και διορθώσεις, επωφελούμενοι έτσι από όλα τα πλεονεκτήματα της πρακτικής άσκησης σε ένα ασφαλές, εικονικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2010 και έκτοτε έχει αξιοποιηθεί από 242 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 42 χώρες, ενώ το έχουν χρησιμοποιήσει 55 χιλιάδες φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει 2 εκατ. τέτοιες ασκήσεις.