Η Ολυμπία Λιάτσου στο CNN Greece για το αναμενόμενο φετινό Βατερλώ των βάσεων
Τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αποκωδικοποιεί μιλώντας στο CNN Greece η επί χρόνια συντάκτρια του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ Ολυμπία Λιάτσου.
Σημειώνεται ότι φέτος θα κινηθούν σε πτωτική τροχιά οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σχολές όπως οι Πολυτεχνικές, οι Φυσικομαθηματικές και οι Οικονομικές καθώς και τμήματα Πληροφορικής αναμένεται να έχουν μεγάλη πτώση, σε αντίθεση με τις σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου.
Σημαντική «βουτιά» αναμένεται στις βάσεις εισαγωγής των Παιδαγωγικών σχολών, όπου δεν αποκλείεται να σπάσει το φράγμα των 10.000 μορίων.
Αυτή η εικόνα συνάγεται από τα τελικά στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Αν συμβεί τελικά αυτό στα Παιδαγωγικά Τμήματα, πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, γιατί πριν μερικά χρόνια, για να μπει κάποιος στα Παιδαγωγικά Τμήματα, χρειαζόταν-κάποιες χρονιές- ακόμη και πάνω από 18.000 μόρια. Κι αυτό γιατί γίνονταν μαζικοί διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών, εξαιτίας των ολοήμερων σχολείων και οι υποψήφιοι είχαν στραφεί για επαγγελματικούς λόγους στις σχολές αυτές.
Σήμερα αυτό ανατρέπεται πλήρως, σύμφωνα με την κα Λιάτσου και οι σχολές αυτές, λόγω των χαμηλών βαθμολογιών, φαίνεται να απαξιώνονται.
Η πόρτα για τις Ιατρικές σχολές ανοίγει φέτος με 18.500 μόρια, ενώ δεν αναμένονται ανατροπές στις Νομικές σχολές.
Η κα Λιάτσου εκτιμά ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων παίζουν οι βαθμολογίες των υποψηφίων, δεδομένου ότι φέτος είχαμε λιγότερους αριστούχους.
Αναλυτικά:
· Στο πρώτο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών αναμένονται κάποιες αυξομειώσεις στις φιλοσοφικές και τις ψυχολογικές σχολές. Ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει με τις νομικές σχολές, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει μικρή πτώση.
· Στο δεύτερο πεδίο, μπορεί να υπήρξαν καλές επιδόσεις στη φυσική, αλλά οι βάσεις μάλλον θα παραμείνουν στα ίδια.
· Στο τρίτο πεδίο τα εύκολα θέματα σε Φυσική και Χημεία, σε συνδυασμό με την απουσία των Μαθηματικών, φαίνεται πως οδηγούν τις βάσεις στα ύψη. Πέρα από τις ιατρικές Σχολές, η αύξηση των βάσεων θα είναι αισθητή σε όλη την κλίμακα των σχολών στο συγκεκριμένο πεδίο και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Γεωπονικές σχολές και τα Τμήματα Νοσηλευτικής των ΤΕΙ.
· Στο τέταρτο πεδίο, οι κακές επιδόσεις στα μαθηματικά, αναμένεται να ρίξουν σημαντικά τις βάσεις στα παιδαγωγικά.