ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για κακοκαιρία Elias: Φόβοι για κατολισθήσεις και διάβρωση εδάφους

Περιοχή της Λάρισας που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel ΙΝ ΤΙΜΕ / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φόβους για κατολισθήσεις, φαινόμενα διάβρωσης και υποσκαφών εδάφους εγείρει η νέα κακοκαιρία Elias, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας, όμως, πως δεν είναι πιθανό να εκδηλωθούν ξανά πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία

Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, σημείωσε πως «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα φαινόμενα κατολισθήσεων και διάβρωσης, καθώς, αυτά εξελίσσονται μέσα σε οικιστικές μονάδες».

Την ίδια ώρα, απαντώντας στο ερώτημα εάν οι πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες πλημμύρες απάντησε: «δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα σε πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουν παρθεί κάποια μέτρα προστασίας. Βεβαίως τα εδάφη είναι κορεσμένα αλλά θεωρώ ότι πρέπει να πέσουμε μεγάλα ποσά σε συγκεκριμένες περιοχές για να αντιμετωπίσουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».

Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για τις κατολισθήσεις

Μπροστά στον κίνδυνο κατολισθήσεων ο καθηγητής σημείωσε πως πρέπει να δοθούν «ειδικές οδηγίες στα 15 χωριά, στα Άγραφα, και στην περιοχή του Κόζιακα, Ελάτη, Πετρούλι και ειδικές οδηγίες στα χωριά του Πηλίου» όμως «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί είναι πολύπλοκη η εκδήλωση μιας κατολίσθησης μέσα σε έναν οικιστικό χώρο θέλει πολύ μεγάλη έρευνα και πολύ γρήγορα».

Αναφερόμενος στις πληγείσες περιοχές τονίζοντας πως «η δική τους πρόταση για τα σημεία ή τα σπίτια που παρουσιάζουν πρόβλημα είναι «μία μικροζωνοποίηση των περιοχών αυτών έτσι ώστε μέσα στο ίδιο το χωριό ή στον περιβάλλοντα χώρο να μπορούν να μετατεθούν δραστηριότητες ή να δομηθεί ένα καινούργιο σύστημα ή να επεκταθεί ο δομικός ιστός έτσι ώστε να είναι περισσότερο ασφαλείς οι κάτοικοι».

Ταυτόχρονα, μιλώντας για τους κινδύνους εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία ανέφερε πως «ο όγκος νερού θα πέσει στη δυτική Θεσσαλία, η οποία όμως δεν είναι ένα ενιαίο τμήμα, είναι ένα τμήμα το οποίο χωρίζεται σε επιμέρους λεκάνες, δηλαδή υπάρχει μια λεκάνη στη δυτική Θεσσαλία η οποία οδηγεί στον Αχελώο ποταμό, άρα αν πέσουν έντονες βροχοπτώσεις δεν θα έχουμε πρόβλημα γιατί ο Αχελώος μπορεί να χειρίζεται μεγάλα φορτία, υπάρχει όμως και η πιθανότητα να πέσει ανατολικά της οροσειράς του Κόζιακα και τότε όλο το νερό αυτό θα οδηγηθεί προς τον Πηνειό ποταμό. Εκεί θα έχουμε πρόβλημα».

Καταλήγοντας, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «θα πρέπει να έχουμε πλήρη γνώση των συνθηκών και των φαινομένων και με αυτά τα δεδομένα να πλάσουμε σενάρια, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με την εξέλιξη μιας «κινηματογραφικής ταινίας», δηλαδή να μπορούμε να προβλέπουμε το τι θα συμβεί, όχι αόριστα και χωρίς γεωγραφικό εντοπισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης