Από την πτώση στην πτήση: Το 5ο Συνέδριο για Ψυχική Υγεία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
Μείζον ζήτημα η κοινωνική ένταξη των Ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Από τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την οδύνη της πτώσης, περάσαμε στην ενδυνάμωση, την νέα συλλογικότητα και την πτήση!
Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε στη διάρκεια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΟΚοιΣΠΕ), με τον εμβληματικό τίτλο: "Ψυχική Υγεία & Εργασιακή Ένταξη".
Με τις έννοιες αυτές η Ομοσπονδία και οι ΚοιΣΠΕ σηματοδοτούν τις αξιακές αρχές του Κινήματος και αναδεικνύουν ταυτόχρονα τους θεμελιώδεις πυλώνες της κοινωνικής ένταξης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα (ΑμΣΨΚΠ).
Η ΠΟΚοιΣΠΕ και οι ΚοιΣΠΕ επιχειρούν συστηματικά στην βιώσιμη Κοινωνική Επιχειρηματικότητα μέσω της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης, ενισχύοντας παράλληλα την Αυτοεκπροσώπιση και την Συνηγορία των ΑμΣΨΚΠ προκειμένου να συμβάλουν στην ευημερία και την ανάκαμψη αυτών.
Κεντρικός Ομιλητής του Συνεδρίου, ήταν ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Καλλιτεχνικής Γυμναστικής κ. Ιωάννης Μελισσανίδης, στην πρωτότυπη εισήγηση του με τίτλο "Από την Πτώση στην Πτήση", μέσω της οποία εμψύχωσε τους παρευρισκόμενους με την παράθεση σειράς προσωπικών εμπειριών του, σε μια κατάθεση ψυχής!
“Αν θέλεις να πετάξεις όπως εμείς κάνουμε στην καλλιτεχνική γυμναστική, τότε πρέπει να “πέσεις” αρκετές φορές”. Και αλήθεια, πιστέψτε με, περισσότερες φορές πέφτεις και λιγότερες πετάς! ανέφερε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης.
Η ψυχική υγεία είναι ο αθλητισμός όλων μας, ένας στίβος ανάπλασης, που δεν αφορά το επέκεινα και το μετά αλλά το εδώ και το τώρα του ανθρώπινου βίου. Οι αθλητές εξασκούνται τόσο στο άθλημά τους όσο και στις επίπονες πτώσεις. Οι άνθρωποι με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, μέσα από την δαιδαλώδη ομολογουμένως πορεία τους, πολλές φορές πρέπει να εξασκηθούν, να “προπονηθούν” σε νέους τρόπους και νέους δρόμους. Και σε αυτό τους βοηθούν οι ΚοιΣΠΕ. Μέσα από την υποστήριξη στην εργασία, μέσα από το συμμετέχειν και την ενδυνάμωση, μπορούμε όλοι να σταθούμε εκ νέου στα πόδια μας και να αποτιμήσουμε θετικά, όλα όσα έχουμε κερδίσει με τον αγώνα μας.
Στο 5ο συνέδριο της Ομοσπονδίας αποτυπώθηκε η αλλαγή του τοπίου που συντελείται στην απασχόληση και στην ψυχοκοινωνική ένταξη των ΑμΣΨΚΠ, τόσο μέσω του θεσμού της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης, όσο και μέσα από τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που επιχειρούν η ΠΟΚοιΣΠΕ και οι ΚοιΣΠΕ στη βιώσιμη Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, στο εργασιακό γίγνεσθαι και στο θεσμικό επίπεδο.
Στη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Έργου που έχει αναλάβει η Ομοσπονδία, για την ενίσχυση της Συνηγορίας και της Αυτοεκπροσώπησης των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα καθώς και οι Οδηγοί και τα Εργαλεία που συν-διαμορφώθηκαν με τους ωφελούμενους και στοχεύουν στην ενεργό συμμετοχή τους στα όργανα λήψης αποφάσεων. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη συλλογικής κουλτούρας ατομικών και ομαδικών διεκδικήσεων στο ευνοϊκό περιβάλλον των ΚοιΣΠΕ και όχι μόνο.
Βασική θεματολογία του συνεδρίου αποτέλεσε το Νέο Δίκτυο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης που επιχειρείται να οικοδομηθεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Η ενίσχυση της επιχειρησιακής και επιχειρηματικής λειτουργίας των ΚοιΣΠΕ καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την ίδρυση και λειτουργία νέων ΚοιΣΠΕ στην Ελληνική Επικράτεια απασχόλησε τους συνέδρους στα workshop που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στο συνέδριο.
Ο Θεσμός της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης, οι Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις των Κοινωνικών Συνεταιρισμών στην Κοινωνική Οικονομία και η Αυτοεκπροσώπιση & Συνηγορία των Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα, εμπεριέχονται πρωταρχικά στην στρατηγική στόχευση του κινήματος μας και αποτελούν τον βασικό σκοπό της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας. Από το 2021 μέχρι σήμερα, μέσα από ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, υποστηρίχθηκαν όλες οι δράσεις και οι ενέργειες της Ομοσπονδίας για την υλοποίηση των βασικών στόχων με αποτέλεσμα να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030. Το Σχέδιο περιέχει ανάμεσα στους δέκα άξονες, έναν διακριτό άξονα για τους ΚοιΣΠΕ με τίτλο: «Ολοκλήρωση & ενίσχυση πανελλαδικού δικτύου Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης», που σκοπό έχει την συνέχιση, την επιτάχυνση και την εμπέδωση του θεσμού και του έργου των ΚοιΣΠΕ.
Το συνέδριο ήταν μια ακόμη ευκαιρία να παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στους συνεταιρισμούς, για την εργασιακή ένταξη και φυσικά να ακουστεί η άποψη των ληπτών και κυρίων να ληφθεί υπόψη των αρμοδίων. Το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μαρία Μπεζιτζιάν δήλωσε: «Μέσα από την χρήση του οδηγού για την Αυτοεκπροσώπιση & την Συνηγορία όλα τα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν τις δικές τους ιδέες, τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους, ισότιμα, δίκαια και χωρίς αποκλεισμούς. Νοιώθω μεγάλο ενθουσιασμό για την επιτυχία αυτού του συνεδρίου που μας έδωσε την ευκαιρία να συμβάλουμε όλοι στην ενδυνάμωση των ληπτών. Τίποτε για εμάς χωρίς εμάς».
Η Γενική Γραμματέας του ΔΣ κα Νικολάου αναφέρθηκε στην σύγχρονη διάσταση της εργασιακής ένταξης στο πεδίο της ψυχικής υγείας, μέσα από την εκπόνηση ενός εμβληματικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και των ηγετικών δεξιοτήτων των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Η ενίσχυση της Συνηγορίας και της Αυτοεκπροσώπισης των ΑμΣΨΚΠ αποτελούν το βασικό στόχο της ομοσπονδίας που με μια σειρά οδηγών και εργαλείων προσπαθεί να εμπεδώσει αυτή την στρατηγική σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Υγείας και τους ΚοιΣΠΕ.
Ολοκληρώνοντας και απολογίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας κος Κoυπίδης Σωτήριος ανέφερε ότι πρόκειται για το πιο επιτυχημένο συνέδριο έως τώρα με πάνω από 180 συμμετέχοντες και την μαζικότερη συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Συνέχισε ότι αισθανόμαστε όλοι περήφανοι για την υλοποίηση του συνεδρίου, για τον υψηλού επιπέδου γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε και κυρίως για την συμβολή μας στην ευόδωση των στόχων της Ομοσπονδίας μας, αλλά και της Εθνικής Στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί το έργο μας για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε όλα τα στάδια της ζωής τους, στην ευημερία και ενδυνάμωσή τους, στην ενίσχυση των δικαιωμάτων τους και στην απαλοιφή του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Γιατί από τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την οδύνη της πτώσης, περάσαμε στην ενδυνάμωση, την νέα συλλογικότητα και την πτήση!