Γυροειδής αλωπεκία: Οι καινοτόμες θεραπείες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών
Ένα αυτοάνοσο νόσημα εμφανίζεται ξαφνικά και αλλάζει άρδην τη ζωή και την καθημερινότητα του πάσχοντα. Η γυροειδής αλωπεκία, αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη θεραπευτική αντιμετώπιση, ταυτόχρονα με την ψυχολογική υποστήριξη.
Το έντονο άγχος, οι χρόνιες ασθένειες- όπως για παράδειγμα η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και άλλες- η αναιμία, οι διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, το μετεγχειρητικό στρες, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά και οι δίαιτες και μάλιστα οι αυστηρές, μπορεί να ευθύνονται για εκδήλωση της γυροειδούς απωλεκίας.
Όπως αναφέρει στο CNN Greece ο καθηγητής Δερματολογίας Ανδρέας Κατσάμπας, κατά την εκδήλωση της νόσου, δημιουργούνται αντισώματα, τα οποία στρέφονται εναντίον των θυλάκων των τριχών και τους καταστρέφουν. Εάν μιλάμε για γυροειδή αλωπεκία μικρής κλίμακας, τότε το πρόβλημα θεραπεύεται εύκολα, όταν όμως υπάρχει επιθετικότητα και γίνει καθολική- δηλαδή ο ασθενής αρχίζει και χάνει ξαφνικά όλα του τα μαλλιά αλλά και γενικότερα το τριχωτό από το σώμα του- τότε θα χρειαστούμε μία καινούρια καινοτόμα θεραπεία, με άριστα αποτελέσματα.
Από την κορτιζόνη στις καινοτόμες θεραπείες
Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής, σε ήπιες καταστάσεις γυροειδούς αλωπεκίας, ξεκινάμε με τοπική κρέμα κορτιζόνης ή με ένεση κορτιζόνης που γενικά έχει θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, εάν δεν πάει καλά και το πρόβλημα εμφανίσει τάση επέκτασης, τότε θα προχωρήσουμε σε ένα καινοτόμο φάρμακο, το οποίο είναι αναστολέας του Janus Kinase (JAK inhibitor).
Σε ερώτησή μας εάν η καινοτόμα αυτή θεραπεία προσφέρει θετική έκβαση στην αντιμετώπιση του ασθενούς, ο καθηγητής Κατσάμπας, υπογραμμίζει ότι το φάρμακο δουλεύει, σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ο ασθενής θα ενθουσιασθεί, καθώς θα βλέπει εντός μικρού χρονικού διαστήματος, να αυξάνεται η τριχοφυΐα του και τα μαλλιά να επανέρχονται στην αρχική τους μορφή. Η τριχόπτωση σταματά σε διάστημα περίπου ενός με ενάμιση μήνα.
Ήδη όπως μας αναφέρει, 20 περίπου ασθενείς που κουράρει ο ίδιος, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη νέα θεραπεία.
Υπάρχει όμως κάποια παρενέργεια όσον αφορά τη χρήση αυτού του φαρμάκου;
Η θεραπεία αυτή, μειώνει τη δημιουργία αντισωμάτων τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις, επομένως καθιστά ευαίσθητο σε λοιμώξεις τον ασθενή που παλεύει να σώσει τα μαλλιά του, απαντά ο καθηγητής.
Πώς δημιουργείται η αλωπεκία;
Το τριχοθυλάκιο αποτελείται από τον θύλακο, τον βολβό της τρίχας που δημιουργεί την τρίχα, το στέλεχός της και τον σμηγματογόνο αδένα. Οποιαδήποτε βλάβη στον θύλακο ή τον βολβό μπορεί να προκαλέσει αλωπεκία.
Η ανάπτυξη των τριχών αποτελείται από την Αναγενή φάση (αύξηση της τρίχας), την Καταγενή και την Τελογενή φάση (πτώση της τρίχας). Η διαταραχή οποιασδήποτε από τις φάσεις αυτές οδηγεί σε αλωπεκία. Φυσιολογικά, το 90-95% των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση και το 5-10% στην τελογενή, ενώ 50-100 τρίχες την ημέρα είναι μια φυσιολογική απώλεια.
Όταν ο ρυθμός απώλειας αυξηθεί πάνω από 100 τρίχες την ημέρα, μπορεί να παρατηρηθεί αλωπεκία. Αυτή καλείται τελογενής τριχόρροια (Telogen effluvium). Αυτή η μορφή είναι συχνή σε σιδηροπενική αναιμία, ενδοκρινικά και μεταβολικά νοσήματα. Οποιαδήποτε διαταραχή στην αναγενή φάση ανάπτυξης της τρίχας προκαλεί την αναγενή μορφή αλωπεκίας. Η μορφή αυτή παρατηρείται κατά τη χρήση χημειοθεραπευτικών ουσιών και ακτινοβολίας για κακοήθη νοσήματα.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Ο συνομιλητής μας σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, υπογραμμίζει ότι στην γυροειδή αλωπεκία έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση, ώστε ο ασθενής να μπορέσει να καλύψει γρήγορα το χαμένο χρόνο και να υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, ότι συνήθως η μικρής έκτασης αλωπεκία, θεραπεύεται άμεσα με κορτιζόνη, όπως είπαμε παραπάνω, ενώ σε μία γενικευμένη κατάσταση, τότε το νόσημα αφορά όλο το σώμα. Για το λόγο αυτό, οι δερματολόγοι δίνουν στους ασθενείς πιστοποιητικό, λέγοντας ότι ο πάσχων φέρει αυτή τη μορφή αλωπεκίας, μαζί με φωτογραφίες στο φάκελο που θα προσκομίσει στον ΕΟΠΥΥ για να εγκριθεί η χρήση των καινούργιων φαρμάκων (JAK inhibitor).
Δυστυχώς, σύμφωνα με τον καθηγητή Κατσάμπα, η γυροειδής αλωπεκία, μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, δεν ξεχωρίζει φύλλο, αλλά αναμφισβήτητα, στη γυναίκα η νόσος, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και αφήνει πιο σοβαρό αποτύπωμα.