ΕΛΛΑΔΑ

Λιβύη: Έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος - Οι επόμενες κινήσεις των ελληνικών αρχών

«The Libya Update»

Οι σημαίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κυματίζουν μεσίστιες και το κλίμα είναι «βαρύ». Την ίδια ώρα δεν είναι λίγα τα ερωτήματα που γεννώνται σχετικά με τις συνθήκες που προκάλεσαν το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Βεγγάζη, που κόστιζε τη ζωή πέντε μελών της ελληνικής αποστολής.

Το C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως έγινε γνωστό, προσγειώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής, στη Βεγγάζη. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης Αλ Μπάιντα, που βρίσκεται σε κοντινότερη απόσταση απο την Ντέρνα, που ήταν ο τελικός προορισμός της αποστολής. Όμως, ο σχεδιασμός άλλαξε, καθώς το έδαφος στον διάδρομο του αεροδρομίου της πόλης Αλ Μπάιντα είχε υποχωρήσει σε πολλά σημεία και εκφράστηκαν ανησυχίες και φόβοι για την ασφάλεια της προσγείωσης. Τα μέλη της αποστολής αφού αποβιβάστηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Βεγγάζης, μπήκαν σε ένα λεωφορείο- το οποίο σύμφωνα με τοπικές πηγές ήταν ολοκαίνουργιο με μηδέν χιλιόμετρα –και αναχώρησαν, προς την Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Η ελληνική αποστολή συνοδευόταν από δύο βαριά στρατιωτικά οχήματα, που έστειλε ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, στα οποία επέβαιναν ένοπλοι στρατιώτες, για να της παρέχουν προστασία κατά τη μετακίνησή της.

Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα

Πηγές από το Υπουργείο Άμυνας αναφέρουν στο CNN Greece «ότι η σύγκρουση του λεωφορείου που επέβαινε η ελληνική αποστολή και του αγροτικού οχήματος ήταν πλαγιομετωπική και πάνω σε στροφή. Το αγροτικό όχημα, στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια, χτύπησε στην αριστερή πλευρά του λεωφορείου, στο ύψος της θέσης του οδηγού και σε δευτερόλεπτα το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ο οδηγός και ο αρχηγός της αποστολής (έμπειρος καταδρομέας) εκτινάχθηκαν μετρά μακριά και σώθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι. Όσοι κάθονταν στα πρώτα καθίσματα τραυματίστηκαν θανάσιμα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών είναι οι καταθέσεις των στελεχών που σώθηκαν ή αλλιώς των αυτοπτών μαρτύρων της τραγωδίας. Πληροφορίες του CNN αναφέρουν ότι «ο ένας εκ των τραυματιών κατέθεσε ότι «το ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που τους συνόδευαν, ξαφνικά αύξησε την ταχύτητα του και εξαφανίστηκε από το οπτικό τους πεδίο. Λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα στη περιοχή Ναράουα, που βρίσκεται περίπου 85 χλμ από την πόλη Μπάιντα».

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι «ο λόγος που το πρώτο στρατιωτικό όχημα αύξησε την ταχύτητα του, ήταν λόγω των πολλών στροφών που συναντούσαν στη διαδρομή και δυσκόλευε τον έλεγχο των σημείων προτού περάσει το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή».

Οι ίδιες Στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι «αφού οι ελληνικές διπλωματικές αρχές εκτίμησαν το περιβάλλον ασφάλειας στη περιοχή και έλαβαν τις εγγυήσεις από τις λιβυκές αρχές για την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής οργανώθηκε η ομάδα που θα ταξίδευε, μέσα σε γρήγορες διαδικασίες. Επρόκειτο για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και απαγορεύεται η μεταφορά όπλων».

Αποκλείουν το ενδεχόμενο του «χτυπήματος»

Το πρωί της Δευτέρας επαναπατρίστηκαν οι 13 πολυτραυματίες, όλοι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα στρατιωτικά νοσοκομεία του κλάδου που ανήκει ο καθένας. Οι 10 από τους 13 τραυματίες βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 3 βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και 1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες η υγεία τους δεν κινδυνεύει, ωστόσο δύο από αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά κατάγματα, θα χειρουργηθούν άμεσα.

Ο τρίτος μεταφραστής, παρέμεινε για νοσηλεία στη Λιβύη και έχει κατάγματα στη λεκάνη και στα πλευρά. Όσο για τις σορούς των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο διερμηνέων, που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών και επαναπατρίστηκαν με αεροσκάφος C-27, ακόμα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης τους με εξέταση DNA, αφού έγινε λήψη δείγματος από τους γονείς τους.

Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση καταλήγουν ότι πρόκειται πράγματι για τροχαίο δυστύχημα και αποκλείουν το ενδεχόμενο του «χτυπήματος». Ωστόσο, με την υπόθεση ασχολήθηκε και η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, η οποία σε συνεργασία με αντίστοιχη υπηρεσία πληροφοριών γειτονικής χώρας με τη Λιβύη, μεγάλης δύναμης, που ασκεί επιρροή στην Ανατολική πλευρά της χώρας, διερευνούν τις ακριβείς συνθήκες που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης