Συνάντηση ΣΦΕΕ και Συλλόγων Ασθενών: Ανάγκη για ένα ασθενοκεντρικό βιώσιμο σύστημα υγείας
Ανανεώθηκε:
Η σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα, τόσο για την κάλυψη των ασθενών, όσο και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και η ευρωπαϊκή στρατηγική για το φάρμακο, που θα στηρίξει την καινοτομία και την πρόσβαση των ασθενών, κυριάρχησε στη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ειδικότερα του ΣΦΕΕ Patient Think Tank με πάνω από 60 εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών.
Το κοινό αίτημα για τη δημιουργία ενός ασθενοκεντρικού βιώσιμου δημόσιου συστήματος υγείας, αναδείχθηκε επιτακτικά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Τα θέματα που κυριάρχησαν μεταξύ άλλων, είναι: η Ευρωπαϊκή στρατηγική για το φάρμακο, η οποία θα πρέπει να στηρίξει την καινοτομία και την πρόσβαση των ασθενών, καθώς και η σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα, τόσο για την κάλυψη των ασθενών, όσο και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή και στην Ελληνική φαρμακευτική πολιτική. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης μελέτης της EFPIA (Patients W.A.I.T. Indicator Survey), που αφορά στην αναμονή πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, καθώς και η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας και οι προκλήσεις που θα φέρει στην καινοτομία και την πρόσβαση.
Στη διαδραστική και ουσιαστική συζήτηση που ακολούθησε, ανταλλάχθηκαν απόψεις και αναλύθηκαν διάφορα θέματα επικαιρότητας, όπως οι ελλείψεις φαρμάκων, η δημόσια φαρμακευτική χρηματοδότηση στην Ελλάδα, που υπολείπεται των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και ευκαιρίες βελτίωσης του συστήματος μέσω ψηφιακών εργαλείων και πιο αποτελεσματικών ελέγχων. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών ανέδειξαν τα πολλά προβλήματα των χρονίως νοσούντων, την ανησυχία τους για την πρόσβασή τους σε νέες θεραπείες, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας στους Έλληνες ασθενείς. Η προστασία του οικοσυστήματος της πατέντας των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και η ενίσχυση της διενέργειας κλινικών μελετών στη χώρα μας αναδείχθηκαν ως καίρια αιτήματα από την πλευρά των ασθενών, οι οποίοι ζήτησαν από τον ΣΦΕΕ να συνεχίσει τις προσπάθειες επικοινωνίας αυτών των ζητημάτων προς την πολιτική ηγεσία και τις Αρμόδιες Αρχές.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, τέλος, τόσο οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών όσο και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τόνισαν ότι κρίνεται απαραίτητη η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και η ενίσχυση των διαύλων αμφίδρομης επικοινωνίας.