Χαρτογράφηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Ολοκληρωτική καταστροφή - Πλημμύρισαν 590.000 στρέμματα
Τρεις χαρτογραφήσεις της φονικής πλημμύρας υλοποιήθηκαν στη Θεσσαλία μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα με τη μετατόπιση των υδάτων από το δυτικό προς το ανατολικό τμήμα της πεδιάδας να έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Η χαρτογράφηση έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και 10 Σεπτεμβρίου 2023, με χρήση δορυφορικών δεδομένων.
Η χαρτογράφηση των καταστροφικών πλημμυρών από την κακοκαιρία Daniel υλοποιήθηκε με δορυφορικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA-European Space Agency) και του Αμερικανικού οργανισμού γεωλογικής επισκόπησης (USGS).
Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν τρεις τύποι δεδομένων:
- Πολυφασματικές εικόνες Landsat-8
- Πολυφασματικές εικόνες Sentinel-2 και
- Δεδομένα του δορυφορικού συστήματος ραντάρ Sentinel-1
Παρακάτω ακολουθούν οι τρεις χαρτογραφήσεις των πλημμυρών στη Θεσσαλία στις ακόλουθες ημερομηνίες:
1) Χαρτογράφηση 6-7 Σεπτεμβρίου 2023
Δεδομένα του δορυφορικού συστήματος ραντάρ Sentinel-1 χρησιμοποιήθηκαν για την χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων 6-7 Σεπτεμβρίου 2023. Το μεγάλο πλεονέκτημα των εικόνων Sentinel-1 είναι ότι δεν επηρεάζονται από τη νεφοκάλυψη.
Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται η πλημμυρισμένη έκταση, (με μαύρο χρώμα) μετά την επεξεργασία Sentinel-1 .
Στη συνέχεια απομονώθηκαν και παρουσιάζονται μόνο οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στην πεδιάδα της Θεσσαλίας συνολικής επιφάνειας περίπου 440.000 στρεμμάτων.
2) Χαρτογράφηση 8 Σεπτεμβρίου 2023
Δεδομένα του πολυφασματικού δορυφόρου Landsat-8 χρησιμοποιήθηκαν για την χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Αν και παρατηρείται αρκετή νεφοκάλυψη η οποία δυσχεραίνει την εξαγωγή συμπερασμάτων τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη.
Μετά από μια μέρα, τεράστιοι όγκοι νερού μετακινήθηκαν ανατολικά - βορειοανατολικά προς την περιοχή της Λάρισας καθώς και νότια προς την Λίμνη Κάρλα. Συνολικά υπολογίζονται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου πλημμύρισαν περίπου 700.000 στρέμματα. Δηλαδή μετά από μια μέρα πλημμύρισαν 260.000 επιπλέον!
3) Χαρτογράφηση 10 Σεπτεμβρίου 2023
Δεδομένα του πολυφασματικού δορυφόρου Sentinel-2 χρησιμοποιήθηκαν για την χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Η επεξεργασία των δεδομένων, με την εφαρμογή κατάλληλων δεικτών οδήγησε στον εντοπισμό των πλημμυρισμένων εκτάσεων, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.
Τελικά, δημιουργήθηκε χάρτης με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Η συνολική επιφάνειά τους υπολογίζεται σε 590.000 στρέμματα.
Παρατηρείται επιπλέον μετατόπιση τεράστιων όγκων νερού από τη δυτική Θεσσαλία προς την ανατολική και συγκεκριμένα ανατολικά - βορειοανατολικά της πόλης της Λάρισας καθώς και νότια προς την Λίμνη Κάρλα.
Επιπλέον στο δέλτα του Πηνειού ποταμού παρατηρείται μεγάλων όγκος υδάτων (και φερτών υλικών) να έχει εισχωρήσει στη θάλασσα σε βάθος 10 χιλιομέτρων περίπου.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην αποκομιδή των νεκρών ζώων
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αποκομιδή των νεκρών ζώων από τα χωριά στη Θεσσαλία που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούν στην Θεσσαλία με πλήρη εξοπλισμό και με βάση τις αυστηρές υγειονομικές διατάξεις ενώ η εντολή από την κυβέρνηση είναι πως η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει η πρώτιστη προτεραιότητα.
Τα συνεργεία δουλεύουν ακατάπαυστα με προστατευτικές στολές που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ακολουθούν τον προγραμματισμό που κάνουν από κοινού η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
Με πλήρη εξοπλισμό και με βάση τις αυστηρές υγειονομικές διατάξεις συνεχίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς η αποκομιδή των νεκρών ζώων από τα χωριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν.
Η εντολή που έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες από την κυβέρνηση, είναι πως η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει η πρώτιστη προτεραιότητα, παράλληλα με τις δράσεις που εξελίσσονται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές.
Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων, από σήμερα συμβάλλουν στην περιοχή του Παλαμά και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί και τους Δήμους της περιοχής να συμμετέχουν στην προσπάθεια.
Σε λειτουργία η μονάδα διαχείρισης νεκρών ζώων
Η Θεσσαλία καλείται να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, με τη μονάδα διαχείρισης νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ Λάρισας να τίθεται σε λειτουργία ενώ παράλληλα θα δοθεί 6μηνη παράταση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στις πληγείσες περιοχές.
Αυτά δήλωσε από το Συντονιστικό της Λάρισας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εξήγησε ότι η μονάδα διαχείρισης νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ Λάρισας έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων το 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα.
Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων στον Παλαμά συμβάλλουν και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον ίδιο να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών».
Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
- 61.786 αιγοπρόβατα
- 19.355 χοίροι
- 5.306 βοοειδή
- 123.810 πτηνά
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό παραμένει η δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.
Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.
Τιτάνια επιχείρηση για πρόσβαση σε όλα τα χωριά
Εν των μεταξύ, περισσότερα από 380 μηχανήματα δίνουν «μάχη» στη Θεσσαλία, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα οδικά δίκτυα και ταυτόχρονα την κυκλοφορία, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση.
Την ίδια ώρα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ μαζί με συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί στο σύνολό του το υδροδοτικό δίκτυο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
Μέσα στον Βόλο, που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη ιδιαίτερα από τη σκόνη που αιωρείται εξαιτίας της ξηραμένης λάσπης, συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού συνοικιών και δρόμων της πόλης.
Οι δυσκολίες όμως είναι μεγάλες αφού ο όγκος και η έκταση της λάσπης είναι τεράστια και οι κάτοικοι των συνοικιών που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες προσπαθούν να βάλουν σε μία τάξη τη ζωή τους με αφετηρία τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την καταστροφή.