ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Πνίγονται στις λάσπες και τα προβλήματα - Απειλεί η λίμνη Κάρλα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Σε ένα ατέλειωτο μαραθώνιο εξελίσσεται η προσπάθεια διαχείρισης της βιβλικής καταστροφής στη ΘεσσαλίαΤα νεκρά ζώα, η λάσπη, η αναζήτηση πόσιμου νερού και οι ανυπολόγιστες ζημιές στα σπίτια που ανάγκασαν εκατοντάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους,  συνθέτουν το σκηνικό στο πεδίο της καταστροφής που άφησε η κακοκαιρία Daniel

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στις βασικές υποδομές της περιοχής -με την εθνική οδό να παραμένει κλειστή.

Απελπισμένοι οι παραγωγοί, προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται, νοσοκομεία και υπηρεσίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (ακόμα και στέγασης), ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ψάχνει τρόπους προκειμένου να επιστρέψουν στα έδρανα 45.000 σπουδαστές.

Και όλα αυτά την ώρα που έχει σημάνει νέος συναγερμός έχει σημάνει στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, αυτή τη φορά λόγω της ανησυχητικής ανόδου της στάθμης του νερού της λίμνης Κάρλα στα 6,5 μέτρα, ενώ ως ασφαλές όριο θεωρούνται τα 6,7 μέτρα. Το φαινόμενο έχει προκληθεί από τα ορμητικά νερά που διοχετεύονται στη λίμνη, λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού.

Στην περιοχή, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα, δεδομένου ότι το πλημμυρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με αναρτήσεις κατοίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η λίμνη επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν «πριν την αποξήρανση του 1962».

Ειδικότερα, γίνονται προσπάθειες δημιουργίας αναχωμάτων, προκειμένου να φτάσει το νερό στα χωριά, τα οποία, είχαν πλημμυρίσει τη δεύτερη μέρα της κακοκαιρίας, την περασμένη Τετάρτη (6/9).

Μήνυμα 112 σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος. Ο πρώτος συναγερμός είχε σημάνει το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν πλημμύρισε η λίμνη Κάρλα και τα νερά μπήκαν μέχρι και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η στάθμη του νερού μετά το «σπάσιμο» του Πηνειού έφτασε τα δύο και πλέον μέτρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαδοχικά μηνύματα 112 με τα οποία ενημερώνονταν οι κάτοικοι των δύο αυτών περιοχών, να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να εκκενώσουν το χωριό.

Ωστόσο, την Κυριακή το βράδυ σήμανε άρση συναγερμού, αλλά αυτό κράτησε έως την Τρίτη το βράδυ. Από την Τετάρτη 14/9 το πρωί σήμανε νέος συναγερμός, χωρίς 112 αυτή τη φορά.

Την ίδια ώρα, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, ακόμη και ολόκληρα χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας παραμένουν βυθισμένα στη λάσπη.

Στο μεταξύ, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες εντοπισμού νεκρών ζώων και η απομάκρυνση των σορών τους από τα σκουπίδια στις περιοχές που επλήγησαν, με την ταφή τους να αποτελεί βασική προτεραιότητα λόγω των κινδύνων που εγγυμονούν για τη δημόσια υγεία.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα χωριά του κάμπου

Οι επιχειρήσεις των Αρχών στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τον εκπρόσωπο την Πυροσβεστικής Ιωάννη Αρτοποιό, στη πιο πρόσφατη ενημέρωσή του να αναφέρει πως στους οικισμούς της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν, σταδιακά αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες, ενώ έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, Μουζακίου και Καλαμπάκας, οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούν.

Επίσης στην παρούσα φάση δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού Ξηράς και Εθελοντικών Οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές: Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης Λάρισας, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού, στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Κατέρρευσε η γέφυρα στον Παλαιόπυργο

Στην κατάρρευση της γέφυρας στον Παλαιόπυργο Τρικάλων οδήγησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης (14/9) τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία.

Η γέφυρα συνδέει τον Παλαιόπυργο με την Αλεξανδρινή, τα παραλιακά χωριά του Δήμου Τεμπών και τον Στρίντζο και έβγαινε προς τον κεντρικό δρόμο Ομολίου προς το Στόμιο.

Με την κατάρρευση της γέφυρας, η πρόσβαση στην περιοχή του Παλαιοπύργου γίνεται μέσω του Πυργετού, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Παραγωγοί - Επιχειρήσεις

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μηλοπαραγωγούς στη Ζαγορά Πηλίου καθώς η θεομηνία χτύπησε λίγο πριν την συγκομιδή των κόκκινων μήλων ZAGORIN.

Οπως μεταδίδει το Voria.gr οι αγρότες θα έμπαιναν στα χωράφια τους σε λίγες ημέρες για να συγκομίσουν την παραγωγή τους. Ηταν τέτοια η μανία του φαινομένου, όπως περιγράφουν, που η ορμή του νερού σε πολλές περιπτώσεις ξερίζωσε τις μηλιές, παρέσυρε ολόκληρα χωράφια και έθαψε τις καλλιέργειες κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Οσα χωράφια γλίτωσαν δεν είναι πλέον προσβάσιμα, καθώς έχει καταστραφεί σχεδόν το σύνολο της οδικής και αγροτικής οδοποιίας στη Ζαγόρα, στο Χορευτό, στο Πουρί, στις τρεις ζώνες δηλαδή των καλλιεργειών και στη διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, τα ψυγεία και το διαλογητήριο.

Η αγωνία των 800 και πλέον παραγωγών – μελών του Συνεταιρισμού είναι έκδηλη καθώς κάθε ημέρα που περνά είναι κρίσιμη τόσο για τους ίδιους όσο και για ολόκληρη την περιοχή, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αγροτικό εισόδημα.

«Αν οι όποιες ποσότητες μήλων που έχουν απομείνει δεν μαζευτούν η καταστροφή θα είναι ολική, θα φτάσουμε στην εξαθλίωση», επισημαίνει στη Voria.gr, o Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Εξ'άλλου, στη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων προχώρησαν οι δύο Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα με την συνεργασία του ΣΕΒ.

Πνίγηκαν πάνω από 110.000 ζώα

Με εντατικές προσπάθειες συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της καθημερινότητας στις πλημμυρισμένες περιοχές σε Θεσσαλία και Μαγνησία από την κακοκαιρία Daniel. Πρώτη προτεραιότητα η απομάκρυνση και καύση των νεκρών ζώων, καθώς αποτελούν εστίες μόλυνσης. Υπολογίζεται ότι πνίγηκαν περισσότερα από 110.000 ζώα και πτηνά.

Φορτηγά και εξειδικευμένο προσωπικό μεταφέρουν τα νεκρά ζώα στη ΒΙΠΕ (βιομηχανική περιοχή) Λάρισας, καθώς αποκαταστάθηκε η πρόσβαση μετά τις συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη μονάδα η διαχείριση των νεκρών ζώων γινόταν σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα.

Ως το μεσημέρι της Τετάρτης σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ υπήρχαν οι παρακάτω δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

  • 49.050 αιγοπρόβατα
  • 19.295 χοίροι
  • 4.186 βοοειδή
  • 4. 40.330 πτηνά
  • 43.980 μελίσσια

Συλλογή και διαχείριση:

  • 24.856 νεκρών αιγοπροβάτων
  • 7.500 νεκρών χοίρων
  • 35 νεκρών βοοειδών
  • 23.900 νεκρών πτηνών

45.000 φοιτητές

Οι αρχές του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας σε συνεργασία με όλους τους δημόσιους φορείς, προσπαθούν να επαναφέρουν το ίδρυμα σε κατάσταση λειτουργίας. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, οι ζημιές στα κτίρια είναι τεράστιες και τα περισσότερα τμήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν για καιρό.

Οι 45.000 φοιτητές του πανεπιστημίου (και οι 6.400 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες) είναι σε αγωνία καθώς δεν ξέρουν πως θα κυλήσει η ακαδημαϊκή χρονιά, πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, πότε θα γίνουν εξετάσεις που αναβλήθηκαν, ενώ πολλοί δεν έχουν ούτε σπίτια για να μείνουν.

Το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας είναι ένα πολύ μεγάλο ίδρυμα με 8 Σχολές, 35 Τμήματα και 99 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και με τμήματα σε 5 πόλεις (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λαμία και γύρω από αυτό «κινούνται» χιλιάδες νέοι οι οποίοι προέρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης