ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσια υγεία, ελλείψεις, αισχροκέρδεια: «Εφιάλτης» σε τρία μέτωπα για τους κατοίκους της Θεσσαλίας

Πλημμυρισμένη για έννατη ημέρα η Μεταμόρφωση στη Θεσσαλία Λευτέρης Παρτσάλης

«Καμπανάκι» κρούουν οι ειδικοί για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας, που επλήγη από τις φονικές πλημμύρες, ενώ την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά και η αισχροκέρδεια δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαβίωσης σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Ειδικότερα, οι υγειονομικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν φαίνεται έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν την τοπική κοινωνία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκαν νοσηλεία, όμως δεν διευκρινίζεται πόσα από αυτά αφορούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ταυτόχρονα, όπως είχε σημειώσει ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιδημιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN Greece, στις πληγείσες περιοχές αυτές, η ηπατίτιδα, κυρίως Α’, η γαστρεντερίτιδα και η έξαρση έξαρση κουνουπιών και ακολούθως η αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου αναμένεται πως θα είναι τα βασικά νοσήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Θεσσαλείς.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί απόρροια τόσο των λιμναζόντων υδάτων, όσο και των χιλιάδων νεκρών ζώων, που ακόμη δεν έχουν περισυλλεγεί ή καταστραφεί.

Σε αυτή τη συνθήκη, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως «απαιτείται μεγάλη προσοχή στο θέμα της χρήσης του νερού, και καθώς η υδροδότηση έχει σχεδόν καταστραφεί, προτείνουμε οι πολίτες να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, όχι μόνο για πόσιμη χρήση, αλλά και για να μαγειρέψουν και να πλύνουν φρούτα και λαχανικά. Μακριά από λιμνάζοντα νερά».

Σοβαρές ελλείψεις

Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές με σοβαρές ελλείψεις σε νερό και αγαθά.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι οικισμοί εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ παράλληλα, ελλείψεις εντοπίζονται σε τρόφιμα της πρωτογενούς παραγωγής.

Όπως μεταδίδει το choraagia.gr ο δήμος της Αγιάς παραμένει παντελώς αποκομμένος από την Λάρισα, με τη μόνη διέξοδος ή είσοδο από στον Δήμο είναι από Ομόλιο για ή από τη Θεσσαλονίκη.

«Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά σημεία στη λαϊκή αγορά, που σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ στην αγορά, όχι μόνο επειδή υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συνδέσεις, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν προϊόντα, γιατί έχουν καταστραφεί ειδικά τα ζαρζαβατικά», σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Να σημειωθεί ότι, το νερό έχει κριθεί πως δεν είναι πόσιμο τόσο στον Βόλο, όσο και σε αρκετούς οικισμούς των Τρικάλων. Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερο δελτίο τύπου της εταιρείας ύδρευσης του Δήμου Τρικκαίων το νερό κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση στους εξής οικισμούς:

  • • Μεγαλοχώρι
  • Πατουλιά
  • Γλίνος
  • Λόγγος
  • Παλαιόπυργος
  • Ζηλευτής
  • Χρυσαυγή
  • Καλονέρι
  • Ελληνόκαστρο

Το νερό στην Λάρισα, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΛ είναι πόσιμο και «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χρήση του».

Φαινόμενα αισχροκέρδειας εν μέσω κρίσης

Και ενώ οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση, ορισμένοι επιχειρηματίες προσπαθούν να επωφεληθούν.

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου του Βόλου στο CNN Greece: «Κάποιοι πλούτισαν με τα εμφιαλωμένα νερά».

Δεκάδες είναι όμως οι μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις κάτοικοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν μέχρι και δύο ευρώ για το μικρό μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό, προτού επιβληθεί το πλαφόν, καθώς προς το παρόν απαγορεύεται η χρήση του νερού της περιοχής.

Οι τιμές στους πάγκους των λαϊκών αγορών της Λάρισας, έχουν εκτοξευθεί, συγκεκριμένα σε τομάτες, αγγουράκια, μαρούλι, σπανάκι, κολοκυθάκια, τα οποία άρχισαν να «ανεβαίνουν» και στην χονδρική πώληση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης