«Να μη γίνουν σπασμωδικές ενέργειες»: Καμπανάκι από ειδικό για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία
Ανανεώθηκε:
Την αναγκαιότητα να μην γίνουν «σπασμωδικές ενέργειες» στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λάμπρος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, μιλώντας για τις φονικές πλημμύρες που εκδηλώθηκαν και την επόμενη ημέρα της περιοχής.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, χρειάζεται να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλημμυρών, το οποίο θα προϋποθέτει ότι προτού η Πολιτεία προχωρήσει σε οποιοδηπότε έργο θα έχει πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες μελέτες.
Στο ερώτημα πότε θα υποχωρήσουν τα νερά εξήγησε πως αυτό εξαρτάται από «παράγοντες όπως είναι το βάθος, το ύψος του νερού και εάν υπάρχει κάποια φυσική δίοδος να διοχετευτούν τα ύδατα και οι οποίοι δυσχεραίνουν την εκτίμηση του χρόνου που θα χρειαστεί για να υποχωρήσει τελείως η στάθμη του νερού».
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις προσεχείς ημέρες, καθώς, όπως προσθέτει ο κ. Βασιλειάδης εάν βρέξει ξανά, δεν προβλέπεται η υποχώρηση των υδάτων.
Στην περίπτωση της κακοκαιρίας ΙΑΝΟΣ το 2020, υπήρχαν πλημμυρισμένες περιοχές έως και 20- 30 ημέρες μετά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων.
Ερωτώμενος για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Οι υποδομές στο Πήλιο έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά», ενώ όπως προσθέτει, ορισμένοι δρόμοι αλλά και ολόκληροι οικισμοί είναι ακόμη αποκλεισμένοι».
«Όλη η Μαγνησία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα» πρόσθεσε.
Η έκταση, δε, που έχει πληγεί αποτυπώνεται στην πρόσφατη δορυφορική εικόνα που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus την Δευτέρα (11/9).
Σε νεότερη αποτύπωση των πληγεισών περιοχών από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκτιμήθηκε πως από την κακοκαιρία Daniel πλημμύρισα 118.700 στρέμματα στις (6/9), 430.260 στρέμματα στις (7/9), 321.658 στρέμματα στις (10/9).
Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα
Στη συνέχεια, ο καθηγητής επεσήμανε τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί.
«Στόχος είναι οι περιοχές αυτές να αποκτήσουν ξανά ζωή» σημείωσε.
Εξηγώντας, τόνισε ότι «σε μια πρώτη φάση θα πρέπει ο τόπος να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή».
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί βάρος στις υποδομές, σε κάθε περίπτωση όμως, τα έργα, που είχαν πραγματοποιηθεί επισημαίνει πως «πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή».
Εξηγώντας, για όσα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, αναφέρει πως αρχικά θα πρέπει να οριοθετηθούν τα ρέματα, προκειμένου «να ξέρουμε ποια είναι η κοίτη, τα αναχώματα στην όχθη τους, η παραποτάμια περιοχή της και επομένως να έχουμε διευθετήσει τους χειμάρρους μας».
«Χωρίς οριοθέτηση δεν μπορεί να γίνει αντιπλημμυρική μελέτη και εν συνεχεία η θωράκιση του πλημμυρικού κινδύνου» υπογράμμισε.
Ωστόσο, ο κ. Βασιλειάδης επισημαίνει ότι «κάθε παρέμβαση πρέπει να αξιολογείται όχι μόνο στην περιοχή επέμβασης αλλά και συνολικά».
Μετά την πλήρη υποχώρηση των νερών, είναι σημαντικό να μελετηθεί όχι μόνο η διάβρωση του εδάφους, αλλά και η στατικότητα των κτηρίων γιατί τίθεται ζήτημα ασφαλείας για τους κατοίκους.
Οι ζημιές αυτές, ωστόσο, θα είναι εφικτό να εντοπιστούν μόνο εφόσον έχει στεγνώσει το έδαφος.
Λαμβάνοντας υπόψιν το παράδειγμα του ΙΑΝΟΥ ανέφερε ότι τότε «χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες για να επανέλθουν οι πληγείσες περιοχές στην πρότερη κατάσταση, καθώς είχαν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα από όσα είχε παρασύρει η πλημμύρα».