ΕΛΛΑΔΑ

Συστάσεις ΕΟΔΥ για πρόληψη τροφιμογενών/υδατογενών νοσημάτων

Συστάσεις ΕΟΔΥ για πρόληψη τροφιμογενών/υδατογενών νοσημάτων
EUROKINISSI/ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες για την πρόληψη τροφιμογενών/υδατογενών νοσημάτων σε περίπτωση συγχρωτισμού πλημμυροπαθών σε χώρους φιλοξενίας.

Ειδικότερα:

  • Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Διατηρούμε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.
  • Χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία (πχ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα τρόφιμα με ασφάλεια
  • Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.
  • Προσέχουμε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.
  • Προστατεύουμε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
  • Φροντίζουμε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων
  • Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά. Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεύουμε έτσι ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.
  • Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.
  • Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
  • Φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.
  • Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
  • Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από 5O C). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0 C.
  • Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό μέχρι να καταναλωθεί.
  • Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 ημέρες.
  • Δεν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.
  • Καταναλώνουμε πάντα ασφαλές νερό
  • Στην περίπτωση που ενημερωθούμε ότι δεν πρέπει να καταναλώσουμε το νερό στο χώρο φιλοξενίας:
  • Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό
  • Εναλλακτικά, βράζουμε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
  • Δεν αφήνουμε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο
  • Αποθηκεύουμε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
  • Καταναλώνουμε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές
  • Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής τονίζει ο ΕΟΔΥ: Πλένουμε τα χέρια μας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα, ενώ
  • πλένουμε και απολυμαίνουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού