Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Αγωνία για τους αγνοούμενους - Φόβοι για περισσότερους νεκρούς
Την ώρα που οι ζημιές από την κακοκαιρία Daniel στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας είναι ακόμη ανυπολόγιστες, η μεγαλύτερη αγωνία και μέλημα για τον κρατικό μηχανισμό είναι οι απεγκλωβισμοί των πολιτών, καθώς ώρα με την ώρα μεγαλώνει η αγωνία για το πόσο θα αντέξουν παγιδευμένοι στα νερά, βιώνοντας εφιαλτικές στιγμές και έχοντας ξεμείνει από νερό, φαγητό και φάρμακα.
Πολίτες βρίσκονται εδώ και 24ωρα μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους και εκπέμπουν σήμα κινδύνου, περιμένοντας τους διασώστες. Κάπου εκεί, ξεκινούν και οι φόβοι στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚΑΜ για το τι θα αντικρίσουν μόλις καταφέρουν να φτάσουν σε κάποια από τα χωριά που έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει στο νερό.
Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες απεγκλωβισμένων είναι και αυτές που βαραίνουν όλο και περισσότερο το κλίμα, καθώς ανεπίσημα γίνεται λόγος για αρκετούς νεκρούς που θα έρθουν να προστεθούν στους ήδη επτά θανάτους που έχουν καταγραφεί. Χαρακτηριστικά, το MEGA μετέδωσε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ότι άλλοι δύο σοροί ανασύρθηκαν στον Παλαμά Καρδίτσας, ανεβάζοντας -ανεπίσημα- τον αριθμό στους εννέα νεκρούς.
Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι μαρτυρίες κατοίκων, τοπικών παραγόντων, απλών πολιτών που τυγχάνει να είναι γείτονες, ή συγχωριανοί με με εγκλωβισμένους που κάνουν λόγο για πολλά θύματα, συνθέτοντας ένα τραγικό παζλ.
«Η γιαγιά επιπλέει στην κουζίνα»
Δυστυχώς, τα όσα λένε οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι το λιγότερο μακάβρια: «Εδώ δίπλα, πέντε σπίτια παρακάτω, μία γιαγιά επιπλέει στο νερό μέσα στην κουζίνα. Είναι πνιγμένη. Έχουμε ενημερώσει τις αρχές. Μας είπαν πρώτα θα πάρουν τους ζωντανούς και μετά τους νεκρούς. Στην οικογένεια υπήρχαν μωράκια που έπρεπε να σωθούν. Η γιαγιά δεν πρόλαβε…» είπε στον ΣΚΑΪ, ένας από τους πολίτες που διασώθηκε.
Και συμπλήρωσε: «Τα ζώα περνάνε λες και είναι βάρκες. Πτώματα. Σπίτια γκρεμισμένα. Οι ζημιές είναι τεράστιες».
Προς το παρόν, ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων είναι 6, όμως κανείς δεν έχει διαψεύσει ότι μιλάμε για δεκάδες αγνοούμενους.
Το πρωί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός ανέφερε στο ΣΚΑΪ πως κάποια από τα χωριά δεν είναι καν προσεγγίσιμα. «Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες».
«Δυστυχώς άργησε η βοήθεια»
Άλλος κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, κατήγγειλε στο Open πως υπάρχουν περισσότεροι από 10 νεκροί στα πλημμυρισμένα σπίτια της γειτονιάς του: «Η βοήθεια άργησε να έρθει πάνω από 15 ώρες. Εθελοντές βγάζαμε και νεκρούς, υπάρχουν νεκροί. Πάνω από 10 άτομα. Στη γειτονιά μου είναι δύο γιαγιάδες, επιπλέουν σαν να είναι βάρκες. Μετράμε πάνω από 10 νεκρούς από φίλους και συγγενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κάτοικος, ο οποίος με το τρακτέρ του αναζητά επιζώντες.
Και συμπλήρωσε: «Έκαναν 15 ώρες για να έρθουν πέντε βάρκες; Η περισσότερη βοήθεια είναι από εθελοντές και ψαράδες. Ήρθε ο στρατός, αλλά άργησε. Γιατί να αργήσει; Για ποιο λόγο; Στο σπίτι μου έχω 2,5 μέτρα νερό. Υπάρχουν άνθρωποι πάνω στα σπίτια που παίρνουν χάπια, καρκινοπαθείς, πρέπει να φάνε. Δεν βλέπω κάποιον γιατρό, κάποιο ΕΚΑΒ να δώσει τις πρώτες βοήθειες, ένας συντονισμός. Κάποιος να βοηθήσει την κατάσταση. Τα εναέρια μέσα πετούν αλλά δεν υπάρχει συντονισμός. Ένα τηλέφωνο συντονισμού θέλουμε».
«Δεν έμεινε τίποτα, είναι όλα κάτω από το νερό»
Τις δραματικές ώρες που έζησαν όταν μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ο Παλαμάς Καρδίτσας περιγράφουν στην κάμερα του Χάρη Γκίκα και το CNN Greece, κάτοικοι που διασώθηκαν με ελικόπτερα από το χωριό.
Δεκάδες πολίτες που σώθηκαν από τη θεομηνία, φιλοξενούνται προσωρινά στο χώρο του 21ου δημοτικού σχολείου Καρδίτσας.
«Τι να πω; Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν έμεινε τίποτα… αυτοκίνητα, τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα, τα σπίτια μέσα, τίποτα… είναι όλα κάτω από το νερό», δηλώνει ο κ. Γιώργος Τσανάβας.
Η κ. Ροδούλα Ιάπου, περιγράφει ότι στις 5.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, το νερό έφτασε τα δύο μέτρα και πλέον δεν μπορούσαν να φύγουν με τα αυτοκίνητά τους.
Έμειναν μέσα στο νερό στο μπαλκόνι του σπιτιού τους για τρεις ώρες, οπότε και βάρκα πέρασε και τους μετέφερε στο γειτονικό σπίτι που είχε ταράτσα. Γύρω στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, τους παρέλαβε ελικόπτερο και τους μετέφερε σε ασφαλές σημείο.
Ο κ. Κώστας, επίσης από τον Παλαμά, αναφέρει πως η καταστροφικές πλημμύρες έπνιξαν περί τα 150 με 200 γίδια και πρόβατα που είχε.
«Πήγα στα πρόβατα, ήταν όλα πνιγμένα, είχε νερό πολύ, τρία μέτρα νερό», «και να είχαν μείνει 5 -6 δεν είχαμε με τι να τα βγάλουμε», «πήγα να πνιγώ», δηλώνει συντετριμμένος.
Μητσοτάκης από Λάρισα: Προτεραιότητα η διάσωση των πολιτών
Η διάσωση των πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Θεσσαλικό κάμπο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τη διυπουργική σύσκεψη στη Λάρισα.
«Πρώτη προτεραιότητα είναι να εκκενώσουμε τους συμπολίτες μας είτε από αέρα είτε χρησιμοποιώντας λέμβους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επιχειρούν ήδη 15 ελικόπτερα.
Υπογράμμισε, παράλληλα, πως οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται.
Έκανε λόγο, μάλιστα, για μια πρωτοφανή προσπάθεια, περιγράφοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος καθότι ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στο νερό.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα «έχει τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και την ικανότητα γρήγορης αρωγής για την ανακούφιση των πολιτών»
«Έχω ήδη εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για να διεκδικήσω από την Ε.Ε. τη μέγιστη οικονομική βοήθεια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.
«Να μην είναι η ευρωπαϊκή στήριξη στα λόγια μόνο αλλά και στις πράξεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, έχουν ήδη ξεκινήσει και οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να εξασφαλιστεί ένα δάνειο για να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται.
Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα πάμε πολύ γρήγορα».
Ψάχνουν πόρτα - πόρτα μέσα σε χωριά - λίμνες
Μιλώντας στην κάμερα του Open, ένας από τους κατοίκους περιέγραψε τα όσα δραματικά έζησαν: «Σαράντα άτομα είχα στο σπίτι μου από το Κέντρο Υγείας. Νοσηλευτές, γιατροί, κατάκοιτοι, τους βγάζαμε από μέσα, κουβαλούσαμε τα φορεία με τα καροτσάκια. Σήμερα μπαίνουν τα τρακτέρ, χτες έρχονταν οι μπουλντόζες και δεν μπορούσαν να μπουν και μας έλεγαν ''μόνο βάρκα παλικάρια''. Δεν ξέρουμε πόσα άτομα είναι εγκλωβισμένα, είναι πολλά τα σπίτια. Μόνοι μας, με τα τρακτέρ πηγαίνουμε (να σώσουμε κόσμο). Ζούγκλα.. Όπου ξέρουμε πως υπάρχει κόσμος, πάμε και βοηθάμε. Ήρθαν και από την ΕΜΑΚ και ο στρατός και πήραν χτες κόσμο».
Απειλεί τη Λάρισα η υπερχείλιση του Πηνειού
Στη Λάρισα, περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα. Εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων εμφανίζουν, μετά τον κυκλώνα Daniel, οι δυτικές συνοικίες της πόλης.
Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.
Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο...» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα. Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ' επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.
Αιτία για την εκτεταμένη πλημμύρα, στην περιοχή ο Πηνειός. Η υπερχείλιση του δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.
Μήνυμα για εκκένωση του Αγίου Θωμά Λάρισας
Νέο μήνυμα του 112 εστάλη στην περιοχή της Λάρισας, με τις Αρχές να ζητούν από τους κατοίκους του Αγίου Θωμά να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και να κατευθυνθούν προς τη Φιλιππούπολη.
Οι φωτογραφίες από την περιοχή είναι δραματικές, με τα λασπόνερα να έχουν καλύψει πλέον τα πάντα. Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές.
Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ' επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.
Σε απέραντη λίμνη μετατράπηκε Βόλος και Πήλιο
Τέσσερα 24ωρα έχουν περάσει από το σαρωτικό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel στον Βόλο και το Πήλιο και οι περιοχές θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Στον Βόλο δεν υπάρχει νερό και ο Δήμος μοιράζει στον κόσμο 6άδες με μπουκάλια για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες. Το ρεύμα κόβεται συνέχεια, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν ενώ όλη η πόλη, από τις παρυφές της μέχρι το λιμάνι έχει καλυφθεί από λάσπη και τόνους πέτρες.
Γέφυρες εξαφανίστηκαν, δρόμοι διαλύθηκαν, περιουσίες θάφτηκαν σε νερά και λάσπες. Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Τμήμα του γηροκομείου κατέρρευσε. Αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές και φερτά υλικά έγινα όλα μια άμορφη μάζα. Απελπισμένοι πολίτες προσπαθούν να περπατήσουν μέσα σε τόνους λάσπης.
Η πόλη παραμένει χωρίς νερό και ρεύμα για μια ακόμη ημέρα. Έξω από το Δημαρχείο οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές για να προμηθευτούν λίγα μπουκάλια νερού που μοιράζει ο Δήμος. Με εκσκαφείς ο δήμαρχος μεταφέρει νερά σε αποκλεισμένους κατοίκους.
Στο Νέο Δέλτα Βόλου οι κάτοικοι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους βλέπουν τα νερά να καλύπτουν τα πάντα. Τόνοι από φερτά υλικά έχουν καλύψει τις παραλίες. Κάτοικοι έμειναν ξάγρυπνοι μέσα στη νύχτα παρακολουθώντας τη λάσπη να καταστρέφει τις περιουσίες τους.
Εικόνες απόλυτης καταστροφής και στο Πήλιο. Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Γέφυρες έπεσαν. Δρόμοι υποχώρησαν. Η πρόσβαση στα χωριά του Πηλίου είναι σχεδόν αδύνατη. Μακρυνίτσα, Πορταριά και Μίλινα έχουν θαφτεί στα λασπόνερα. Παραλίες εξαφανίστηκαν. Αυτοκίνητα επιπλέουν στη θάλασσα.
Δεκάδες οχήματα το ένα πάνω στο άλλο έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Οι κάτοικοι αβοήθητοι βλέπουν τα ορμητικά νερά να εισβάλουν στα σπίτια τους. Στο Χορευτό Πηλίου οι χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα .. 500 άτομα κάτοικοι και τουρίστες είναι αποκλεισμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και τρόπο διαφυγής.