ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Έβρο: 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης - Νέα δορυφορική εικόνα

Καμένη έκταση στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο μέχρι τις 02.09.2023 από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus (EMS) meteo

Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά που καίει επί 16 μέρες στον Έβρο, η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα έδωσε σήμερα, Κυριακή 03/09 η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

  • 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
  • 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
  • 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πώς εξελίσσεται το πύρινο μέτωπο

Για 16η μέρα μαίνεται η φωτιά στον Έβρο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ακατάπαυστα μάχη με τις φλόγες. Τα κύρια μέτωπα αυτή την ώρα, στα οποία επικεντρώνονται οι προσπάθειες, εντοπίζονται στη Λευκίμμη και τον Προβατώνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιάννη Αρτοποιό. Ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτα καντηλάκια, τα οποία εκτείνονται σε μεγάλη έκταση.

«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Αρτοποιός, αναφέροντας πως τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί.

Όπως τόνισε η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο στη Λευκίμμη τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει καλύτερη εικόνα χωρίς ωστόσο να εφησυχάζουν οι δυνάμεις στην περιοχή, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις και εναέρια μέσα.

Χθες το απόγευμα εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Τυχερό Έβρου, με τον κίνδυνο, ωστόσο, για τον οικισμό να έχει αποφευχθεί.

Με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση -τις τελευταίες ώρες- της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων μειώθηκε σταδιακά η δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς. Από την αναζωπύρωση στο συγκεκριμένο σημείο κάηκε ένα μαντρί και τα ζώα του κτηνοτρόφου που υπήρχαν μέσα.

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα σημείο που δεν είχε καεί τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ Λευκίμμης και Προβατώνα (φτάνοντας μάλιστα κοντά στο στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας) και επεκτάθηκε εξαιρετικά γρήγορα.

Την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε δύο ακόμη μέτωπα. Το πρώτο είναι στην περιοχή βόρεια του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς και ένα δεύτερο συνεχίζει να καίει στα δυτικά του Σουφλίου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, τα δύο μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση.

Οι Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και σήμερα, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο νοσοκομείο ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Χρήστος Λάμπρης, καθώς όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπέστη αλλεργικό σοκ, καθώς εισέπνευσε μεγάλες ποσότητες καπνού.

Ο κ. Λάμπρης έχει επιστρέψει ήδη στο πεδίο, επιχειρώντας στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο.

Καταστράφηκε το μελισσοκομικό πάρκο Σουφλίου

«Μόνον δύο δεξαμενές έμειναν όρθιες στο μελισσοκομικά πάρκο Σουφλίου. Το αρδευτικό δίκτυό του έχει λιώσει και τα φυτά ξεράθηκαν, τελείωσαν», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Έβρου, Πασχάλης Χριστοδούλου, που είχε πρωτοστατήσει στην υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας του πρώτου, πιλοτικού μελισσοκομικού πάρκου της χώρας, στην περιοχή της Κοτρωνιάς, εντός των ορίων του δάσους της Δαδιάς.

Το πάρκο δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε έναν χρόνο ζωής και κάηκε στις φωτιές που συνεχίζουν να καταστρέφουν το σπάνιο φυσικό περιβάλλον του δήμου Σουφλίου.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως αμέσως μόλις σβήσουν οι φωτιές, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των μελισσοκόμων του Έβρου θα συνεδριάσει και θα καταρτίσει ένα πλήρες και λεπτομερές σχέδιο για τη διάσωση της μελισσοκομίας του νομού, το οποίο θα καταθέσει υπ΄όψιν κάθε αρμόδιου φορέα, γιατί, όπως είπε, «η μέλισσα δεν είναι μόνο το εισόδημα των μελισσοκόμων, αλλά πηγή ζωής για όλο τον κόσμο».

Σε συναγερμό τουλάχιστον πέντε περιφέρειες

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης