Μαρινάκης: Κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που έχουν καεί
Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ θα συνεχίσει να επενδύει στην πρόληψη στα μέτρα του λογικού και του εφικτού σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, τόνισε μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στο Mega, χαρακτήρισε τους πυροσβέστες «πρωταγωνιστές αυτής της πολύ μεγάλης μάχης μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας» και είπε ότι και τα μέσα έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε λίγα χρόνια και έχουμε φθάσει στα 89 εναέρια, ενώ έχουν αυξηθεί και τα επίγεια. Παράλληλα όπως είπε ο κ.Μαρινάκης η κυβέρνηση και δίνει τον λόγο και ακούει και εμπιστεύεται τους ειδικούς, όχι μόνο τους επιστήμονες σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και τους ειδικούς σε επίπεδο δασοπυρόσβεσης, και συνολικά στην αντιμετώπιση όλων αυτών των σχεδίων.
«Δεν είναι ακριβές ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει λιγότερα ή και καθόλου ενέργειες, καμία ενέργεια για την πρόληψη. Δεν ισχύει αυτό, έχουν δοθεί πολύ περισσότερα χρήματα απ' άλλες χρονιές, όμως τρέχει το φαινόμενο με πάρα πολύ πιο μεγάλες ταχύτητες» είπε ο κ. Μαρινάκης.
Υπογράμμισε ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, η επόμενη είναι οι περιουσίες των πολιτών, των επιχειρήσεων, συνολικά, δηλαδή, «η προστασία των ιδιοκτησιών των ανθρώπων, όλων των πολιτών στη χώρα και προφανώς μετά να μιλήσουμε και για τις εκτάσεις». Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την θεωρία ότι στις καμένες εκτάσεις μπαίνουν ανεμογεννήτριες.
«Είναι κατ' αναλογία σαν αυτό που κυκλοφορεί με το τσιπάκι στις ταυτότητες. Δεν ισχύει. Κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που έχουν καεί. Μάλιστα, καθ' υπερβολήν έχει ακουστεί άποψη ότι ο τελευταίος τρόπος για να μπει κάπου μια ανεμογεννήτρια είναι να καεί μία έκταση. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να μπει. Είναι δεδομένο. Εκ του νόμου προκύπτει και είναι δεδομένο ότι κηρύσσεται αυτομάτως αναδασωτέα η έκταση αυτή. Και είναι και κάτι που προφανώς θα συζητηθεί ως δεδομένο και στη σημερινή σύσκεψη. 'Αρα, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα» είπε ο κ. Μαρινάκης.
Αναφορικά με την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η αποκατάσταση είναι αυτή τη στιγμή σε δύο επίπεδα.
«Το ένα επίπεδο είναι οι περιουσίες που έχουν σημανθεί, είτε ως κίτρινες, δηλαδή που πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, είτε ως κόκκινες, με πλήρη καταστροφή. Τα κτίσματα με κόκκινες είναι λίγο πάνω από 150, νομίζω 155. Συνεχίζεται, βέβαια, η καταγραφή όταν δίνει σχετική άδεια η Πυροσβεστική. Συνολικά αυτά είναι και σπίτια και επαγγελματικοί χώροι. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία αρωγής άμεσης επέμβασης, άμεσης καταγραφής από τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα και είναι πολύ σημαντικό. Ανακουφίζει ανθρώπους που έχουν υποστεί πολλές φορές την απόλυτη καταστροφή άμεσα, με μία προσωρινή -ήδη έχει γίνει προσωρινή πρώτη καταβολή για τους πληγέντες του Ιουλίου. 'Αρα εντός μηνός, ίσως και λιγότερο, θα γίνει και για τους πληγέντες του Αυγούστου. Το ένα επίπεδο είναι αυτό. Προφανώς, ακολουθούν και άλλες ενέργειες για την αποκατάσταση των οικημάτων αυτών. Γίνεται μια πρώτη καταβολή έναντι των επόμενων παρεμβάσεων» είπε ο ίδιος.
«Εμφανείς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης»
«Στο δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τις εκτάσεις, με την αποκατάσταση των εκτάσεων, και νομίζω ότι αυτό είναι το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, κυρίως στον Έβρο και στην Πάρνηθα. Αυτό θα γίνει με τη συνδρομή των δύο καθ' ύλην αρμόδιων υπουργείων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία η ταχύτητα και, βέβαια, να σκεφτείτε ότι και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από την περυσινή στη φετινή αντιπυρική περίοδο και, προφανώς, θα γίνει πολύ πιο γρήγορα και τώρα, δημιουργούνται μαζί με αυτή τη διαδικασία και περισσότερες αντιπυρικές ζώνες. Γιατί ακόμη και ο τρόπος που θα γίνει η αναδάσωση και η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πήρε νωρίτερα από ποτέ χρήματα για όλες αυτές τις εργασίες, που είναι πάρα πολύ σημαντική», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι εμφανείς. Στον Καναδά έχουν χαθεί εκτάσεις ισοδύναμες με την Ελλάδα, στον Maui αγνοούνται και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρεθούν ποτέ».
Ερωτηθείς εάν αποδίδει τις φωτιές στην Ελλάδα στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος συνδράμει, απόδειξη ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 160 ενεργές δικογραφίες μόνο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, πολλές εκ των περιπτώσεων αυτών είναι με δόλο».