ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Βελτιωμένη εικόνα στην Πάρνηθα - Νύχτα θρίλερ στον Έβρο

Επιχείρηση κατάσβεσης στην Πάρνηθα ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/intime

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά της Πάρνηθας έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ αντίθετα, τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Ροδόπη έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. 

Λίγο μετά τις 22.00, σήμανε εκ νέου συναγερμός στην Πυροσβεστική, μετά από νέα αναζωπύρωση που σημειώθηκε στο βουνό της Πάρνηθας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στο σημείο επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από τη Γαλλία, ενώ μέχρι και τη δύση του ηλίου επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα, πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, ανέφεραν ότι οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, στην ουρά της φωτιάς 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Χάρτης με τις εστίες της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Στον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ερευνας Beyond EO Centre NOA, απεικονίζονται οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πάρνηθας, όπως είχαν καταγραφεί έως το βράδυ της Τρίτης (22/08).

Η πυρκαγιά εξελίσσεται εντός του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Επιπλέον, στον χάρτη απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις από το γεγονός του 2021 και η θέση του Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων.

Meteo: Τι είναι το «πυρονέφος» που δημιούργησε η φωτιά στην Πάρνηθα

Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης (23/08) η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες (22/08) στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, σύμφωνα με το meteo.

Ειδικότερα, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο (Εικόνα 1).

Εικόνα 1 / meteo.gr

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά (Εικόνα 2). Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξή της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό).

Εικόνα 2 / meteo.gr

Πύρινη «κόλαση» στον Έβρο - Μέσα στη Ροδόπη οι φλόγες

Για πέμπτο 24ωρο φλέγεται ο Έβρος. Η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενώθηκε πλέον με τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, αλλά και της Ροδόπης, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδήγησαν σε μια μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη με τις φλόγες να βρίσκονται έξω από τον οικισμό της Συκορράχης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το μέτωπο κατεβαίνει προς την περιοχή των Σαπών και προς το Αρσάκειο, όπου ήδη νωρίτερα είχε σταλεί και μήνυμα από το 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Οι κάτοικοι στην Συκορράχη, έχουν βγει στους δρόμους και αναμένουν την εξέλιξη συνδράμοντας στην κατάσβεση. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα του στρατού τα οποία έκαναν αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο και οι κάτοικοι έχουν κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο αγροτικό εργαλείο, τσάπες, φτυάρια ακόμη και κλαδιά σε περίπτωση που η πυρκαγιά περάσει κάτω από την ρεματιά.

Δραματική η κατάσταση στην τοπική κοινότητα Χαμηλού Μαρώνειας

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το μέτωπο έχει σπάσει σε δύο τμήματα. Το ένα επέστρεψε από την Αύρα στον Ν. Έβρου, ενώ το άλλο μέτωπο κατευθύνεται στις Σάππες και προς το Αρσάκειο όπου δόθηκε και εντολή οι κάτοικοι να είναι σε εγρήγορση.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν η φωτιά να μην περάσει στην Εγνατία οδό και να μην φτάσει στην Μεστή, στα Πετρωτά και στην Μαρώνεια. Στην Τ.Κ Χαμηλού έχουν συγκεντρωθεί αρκετές δυνάμεις με υδροφόρες προκειμένου να σταματήσουν την φωτιά.

Μήνυμα 112 για εκκένωση οικισμών στη Βοιωτία

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες καθώς μαίνεται η φωτιά στη Βοιωτία. Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Ζάλτσα Βοιωτίας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι. Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα απομακρυνθείτε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα, μήνυμα του 112 εστάλη και στους κατοίκους της περιοχής Στείρι Βοιωτίας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Δίστομο.

Πάνω από 617.000 στρέμματα κατέκαψε η πυρκαγιά στον Έβρο - Περισσότερα από 50.000 στη Φυλή

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (23/08) η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο (19/08) στην περιοχή Μελίας Έβρου.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες έρχονται με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.).

Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες». Επιπλέον, διευκρινίζει πως «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης».

Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση των εκτάσεων αυτών τις επόμενες ημέρες.

Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης